Táto ryža v štýle biryani sa spojí v jednom hrnci. Vyrobená zo ingrediencií, ktoré máte v špajzi, je plná paradajkovej chuti a hrejivého korenia.
Ingrediencie
- 1 šálka ryže basmati
- 2 lyžice repkového oleja
- 2 struky kardamónu
- 1 tyčinka škorice
- 1/2 lyžičky semien fenikla
- 8 zrniek čierneho korenia
- 1 veľká červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
- soľ
- 1 lyžica strúhaného cesnaku
- 1 a 1/2 lyžičky strúhaného zázvoru
- 1 malé jalapeno, pozdĺžne rozrezané na polovicu
- 2 lyžice kešu, nahrubo nasekaných (voliteľné)
- 1 plechovka (400 g) drvených paradajok
- 1 a 1/2 lyžičky garam masala
- 3/4 lyžičky mletej racse
- 1 a 1/2 šálky vody
- 1/2 šálky listov koriandra, nahrubo nasekaných
Postup
- Opláchnite ryžu v sitku a prstami prečešte zrnká, kým nebude voda takmer číra, asi 1 minútu. Do misky nalejte toľko studenej vody, aby bola ryža úplne ponorená. Pridajte ryžu a namočte ryžu aspoň na 30 minút až 4 hodiny. Ryžu sceďte cez sito a odložte, kým nebude pripravená na varenie.
- Stredný hrniec dajte na sporák na strednú teplotu. Pridajte olej a vmiešajte klinčeky, kardamón, škoricu, semienka feniklu a čierne korenie. Keď korenie začne prskať, primiešame cibuľu. Cibuľu restujte 8 až 10 minút, alebo kým nebude na okrajoch zlatohnedá a v strede mäkká a priesvitná.
- Dochutíme 1/8 lyžičky soli. Často miešajte, aby sa to nepripálilo. Znížte teplotu na stredne nízku teplotu a potom restujte cesnak, zázvor, polovičky jalapeňo a kešu oriešky (ak ich používate) 1 až 2 minúty, alebo kým nebudú aromatické.
- Pridajte paradajku, garam masalu a rascu. Varte 5 až 6 minút, kým sa paradajková tekutina mierne nezredukuje a nezačne sa lepiť na panvicu.
- Pridajte vodu, scedenú ryžu a 1 lyžičku soli. Odkrytú zmes priveďte do varu. Nechajte zmes variť, kým sa na vrchu nevytvoria bubliny veľkosti hrášku, asi 5 minút. Ryžu raz premiešajte (môžete si všimnúť, že spodná časť ryže sa mierne prilepí na panvicu, opatrne premiešajte, aby sa uvoľnili prilepené zrnká).
- Ak používate plynový sporák, znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte a varte 20 minút. Vypnite oheň a potom nechajte ryžu prikrytú 10 minút postáť.
- Odstráňte pokrievku a ryžu načechrajte vidličkou. Vidličkou preosejte a odstráňte celé korenie.
- Ryžu ozdobíme koriandrom a podávame.
Skladovanie a ohrievanie:
Zvyšky ryže možno skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 3 až 4 dni.
Ak chcete ryžu zohriať, preneste ju do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry a prikryte ju vlhkou papierovou utierkou. Ohrievajte v mikrovlnnej rúre v 1 minútových intervaloch a medzitým miešajte, kým sa nezohreje.