Tu je recept na vegánsky koláč pre každého pekára, od začiatočníka po skúseného. Použite ho na sladké alebo slané koláče. Milovníci koláčov schvaľujú.
Ingrediencie
- 8 lyžíc rastlinného masla
- 2 až 6 lyžíc ľadovej vody
- 1 a 1/4 šálky (160 g) múky plus extra na vaľkanie
- 1/2 lyžičky cukru
- 1/4 lyžičky soli
Postup
- Rastlinné maslo nakrájajte na 1 cm kocky. Položte na malý tanier a vložte do mrazničky, aby zostalo čo najchladnejšie, kým dokončíte prípravu.
- Na pult položte veľký list fólie, aby bol pripravený na zabalenie cesta.
- Pripravte ľadovú vodu: Ak nemáte ľad, odmerajte 6 lyžíc vody a ochlaďte ju tak, aby bola čo najchladnejšia. Nechajte lyžicu v pohári, použijete neskôr.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor a soľ.
- Vyberte rastlinné maslo z mrazničky a dajte ho do misy. Kusy vhoďte do múčnej zmesi, aby sa obalili, aby sa nezhlukovali.
- Končekmi prstov rozdrvte tuk na vločky a malé kúsky. S týmto krokom sa neponáhľajte. Máte za cieľ mať vločky alebo kúsky cesta nie väčšie ako veľkosť hrášku.
- Po jednej polievkovej lyžici pokvapkajte studenou vodou a jemne premiešajte rukami. Nebudete potrebovať všetku tekutinu. Postupne pridávajte tekutinu po 1 lyžici, prehadzujte a stláčajte, kým cesto nebude pripomínať hrubú, strapatú hmotu a udrží svoj tvar, keď z neho stlačíte guľôčku v pästi.
- Cesto len párkrát zľahka premiesime, aby vytvorilo súdržnú guľu. Potom ho preneste do stredu fólie, stlačte ho na plochý disk a pevne ho zabaľte.
- S cestom sa často ľahšie manipuluje, keď je aspoň 30 minút v chladničke.
- Zabalený kotúč cesta môžete chladiť až 3 dni alebo ho zmraziť až na 6 mesiacov. Zmrazené cesto rozmrazujte cez noc v chladničke.
- Cesto rozvaľkajte: Najlepšie sa to robí v chladnej kuchyni, vďaka ktorej sa cesto nerozpadne a nebude krehké a mastné. Čistú dosku alebo utierku na pečivo štedro pomúčte. Valček aj samotné cesto z oboch strán dobre poprášime múkou. Ak je cesto v chladničke dlhšie ako pár hodín, pred vyvaľkaním ho nechajte 10 minút odležať.
- Postupujte od stredu cesta, odvaľkajte od seba a potom smerom k sebe, pričom pri vaľkaní otáčajte kotúčom cesta kúsok po kúsku. To pomáha zabrániť tomu, aby sa prilepil. Cesto alebo dosku podľa potreby poprášte múkou, aby sa cesto nelepilo.
- Prebytočnú múku z cesta očistite čistou, suchou kefou na pečivo alebo rukou. Vyvaľkané cesto zdvihnite do formy tak, že ho naviniete na valček a necháte prekrývať stred misy.