Máte veľa jabĺk alebo černíc? Premeňte ich na džem a obdarujte rodinu a priateľov. Vychutnajte si ich v obľúbených piškótových koláčoch alebo na rannom toaste.
Ingrediencie
- 500 g jabĺk, olúpaných, zbavených jadierok, rozštvrtených a nakrájaných na 2 cm kúsky
- 1 citrón, odšťavený
- 500 g černíc, čerstvých alebo mrazených
- 1 kg kryštálového cukru
Postup
- Do mrazničky vložte dva malé taniere pripravené na testovanie tuhnutia džemu.
- Jablká vložte do veľkej panvice alebo hrnca na zaváranie s citrónovou šťavou a 250 ml vody.
- Priveďte do varu a potom varte 5-8 minút, kým nezmäknú.
- Pridajte ostružiny a cukor a premiešajte.
- Miešajte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí, potom zvýšte teplotu na strednú a varte 30-35 minút, kým džem nezostane stály.
- Ak chcete džem otestovať, vyberte jeden z tanierov z mrazničky a dajte naň trochu džemu, ak stuhne a keď po ňom prejdete prstom a zvlní sa, znamená to, že je hotový.
- Pomocou lievika prelejte džem do sterilizovanej nádoby.
- Po vychladnutí sa uistite, že ste viečka uzavreli.
- V uzavretej sterilizovanej nádobe vydrží v chladničke šesť mesiacov.