Recept na vegánsky tekvicový koláč

DezertyMagazín

Siahnite po mixéri a pripravte si veľmi jednoduchý vegánsky tekvicový koláč. Tento recept sa stane novou klasikou pre všetkých hostí pri vašom sviatočnom stole.

Ingrediencie

  • 1 vopred pripravený vegánsky koláčový korpus
  • 2 šálky domáceho tekvicového pyré
  • 350 g tofu
  • 3/4 šálky hnedého cukru
  • 1/4 šálky obyčajného nesladeného rastlinného mlieka
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky soli

Postup

  1. Cesto rozvaľkajte a vyložte ním koláčovú formu. Formu vložte do mrazničky, kým budete pracovať na náplni. Ak použijete mrazené cesto zakúpené v obchode, jednoducho ho uložte do chladničky alebo mrazničky, kým nie je čas koláč upiecť.
  2. Predhrejte rúru na 210 °C. Umiestnite mriežku do spodnej tretiny rúry.
  3. Pripravte náplň: V mixéri alebo kuchynskom robote zmiešajte tekvicu, tofu, cukor, mlieko, korenie a soľ. Mixujte alebo spracovávajte do hladka.
  4. Náplň nalejte do vychladnutého koláčového korpusu. Mierne ňou poklepte o pult, aby ste z nej vytlačili vzduchové bubliny. V prípade potreby uhlaďte vrch kovovou stierkou.
  5. Položte na mriežku v dolnej tretine rúry a pečte pri teplote 210 °C 15 minút. Po 15 minútach znížte teplotu na 175 °C.
  6. Koláč pečte ďalších 45 minút, kým vrchná časť náplne nezíska matný vzhľad.
  7. Vypnite rúru a nechajte koláč 30 minút vychladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami. Pomôže to minimalizovať praskanie.
  8. Pred podávaním koláč položte na mriežku a nechajte ho chladnúť aspoň 2 hodiny. Koláč môže počas chladnutia popraskať, ale netrápte sa tým.
  9. Na vrchu náplne sa môžu objaviť kvapky tekutiny. Ak vám to vadí, jednoducho položte na plnku papierovú utierku a veľmi jemne ich zotrite.
  10. Podávajte s vegánskou šľahačkou podľa vlastného výberu, napríklad s kokosovou šľahačkou.
  11. Koláč uchovávajte na pulte voľne zabalený vo fólii až 3 dni. Ak je vaša kuchyňa teplejšia, možno budete chcieť koláč radšej odložiť do chladničky.
  12. Celý upečený a vychladnutý koláč môžete pevne zabalený zmraziť až na 1 mesiac. Pred podávaním ho nechajte cez noc rozmraziť v chladničke a potom nechajte dosiahnuť izbovú teplotu.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang