Recept na vegánsku zemiakovú kašu

MagazínPrílohy

Vegánska zemiaková kaša nesmie chýbať na vašom stole. Sú lahodne cesnakové, škrobové a krémové. Zamilujú si ich všetci, vegáni aj nevegáni.

Ingrediencie

  • 1 hlávka cesnaku
  • 1/4 šálky plus 2 lyžičky extra panenského olivového oleja, rozdelené
  • 1 kg zemiakov, ošúpané a nakrájané na 2 cm kúsky
  • 2/3 šálky ovseného alebo iného rastlinného mlieka, izbová teplota
  • 1/2 lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia alebo podľa chuti
  • 2 až 3 lyžice vegánskeho masla na podávanie
  • 1 lyžica pažítky na ozdobu (nepovinné)

Postup

  1. Z hlavičky cesnaku odrežte 0,5 cm, čím odhalíte samotný vrch strúčikov, a z vonkajšej strany olúpte všetky prebytočné vrstvy papierovej šupky, pričom hlavičku nechajte neporušenú. Hlavicu cesnaku položte na vrch kúska alobalu a pokvapkajte 2 lyžičkami olivového oleja. Alobal oviňte okolo cesnaku.
  2. Zabalenú hlavičku cesnaku položte na plech a pečte 40 minút, kým strúčiky nezmäknú a ľahko nezhnednú. Rozbaľte ho a nechajte 15 minút vychladnúť. Rukou vytlačte zmäknutý cesnak do misky a zbavte ho šupky.
  3. Keď je cesnak takmer upečený, pridajte zemiaky do veľkého hrnca a naplňte ho studenou vodou. Hranica vody by mala byť 1 až 2 cm nad zemiakmi.
  4. Hrniec postavte na silný oheň a priveďte ho do varu. Upravte teplotu a varte, kým sa zemiaky nedajú ľahko prepichnúť vidličkou, približne 15 minút. Vypnite oheň a zemiaky sceďte do cedidla.
  5. Zemiaky dajte späť do hrnca a sporák prepnite na stredný stupeň. Zemiaky 1 až 2 minúty dusíme na miernom ohni, aby sa z nich vyvarila zvyšná voda. Vypnite oheň.
  6. Pridajte opražený cesnak a zemiaky v hrnci roztlačte, kým nebudú hladké a nadýchané.
  7. Do hrnca so zemiakmi pridajte 1/4 šálky olivového oleja, mlieko izbovej teploty, soľ a korenie. Miešajte, kým sa všetky prísady rovnomerne nespoja.
  8. Zemiakovú kašu podávajte teplú s trochou vegánskeho masla a posypanú nasekanou pažítkou.

Poznámky k receptu:

Zvyšky zemiakovej kaše môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 3 dni. Ak chcete kašu ohriať, vložte ju do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a ohrievajte v 30 sekundových intervaloch, pričom zakaždým premiešajte, kým sa neprehreje.

V tejto zemiakovej kaši je cítiť olivový olej, preto používajte kvalitnú značku. Ak by ste chceli neutrálnejšiu chuť, nahraďte časť oleja alebo celý olej avokádovým olejom. Ak chcete extra maslovú kašu, použite vegánske maslo.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang