Recept ako pripraviť ovsené mlieko

Vegánske recepty

Pripravte si jednoduchý recept na ovsené mlieko len z jednej ingrediencie. Je ideálne, ak máte intoleranciu laktózy alebo chcete vegánsku alternatívu kravského mlieka.

Ingrediencie

  • 100 g ovsených vločiek

Postup

  1. Vložte ovsenú kašu do misky a zalejte ju vodou z vodovodu, kým nie je úplne zaliata.
  2. Misku prikryte a nechajte odstáť 4 hodiny alebo cez noc na chladnom mieste, ale nie v chladničke.
  3. Zmes preceďte, vodu vylejte a na niekoľko sekúnd prepláchnite pod vodovodným kohútikom.
  4. Ovsené vločky vyklopte do mixéra alebo kuchynského robota.
  5. Zalejte 750 ml studenej vody a pridajte 1/2 lyžičky jemnej morskej soli.
  6. Mixujte 2-4 minúty, kým nie je úplne hladký a nie sú viditeľné žiadne ovsené vločky.
  7. Čím jemnejšiu zmes pripravíte, tým krémovejšie bude mlieko.
  8. Vyložte si sito čistým kúskom mušelínu alebo látkou so sieťkou – musí mať malé dierky. Môžete tiež vyskúšať kávový filter.
  9. Vystlané sito položte na misu alebo džbán a nalejte doň ovsené mlieko.
  10. Nechajte cediť 1 hodinu.
  11. Raz za čas pomocou lyžice poškrabte dno sitka, aby ste rozptýlili časť usadeniny, čo pomôže urýchliť cedenie.
  12. Keď je väčšina tekutiny v džbáne, spojte strany mušelínu a pevne ho stlačte oboma rukami, aby ste získali posledné mlieko.
  13. Zvyšnú ovsenú kašu zlikvidujte (alebo si z nej pripravte telový peeling pridaním použitej kávovej usadeniny).
  14. Ak chcete redšiu konzistenciu, pridajte do zmesi 50 ml studenej vody a potom ju prelejte do fľaše alebo nádoby.
  15. V chladničke vydrží 2-3 dni.
  16. Pred použitím dobre pretrepte.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang