Recept na vegánske nugetky

Hlavné jedláMagazínSnacky a predjedlá

Či už máte chuť na rýchle jedlo, alebo si chcete vychutnať tofu novým spôsobom, tento recept na vegánske nugetky vás určite uspokojí. Vďaka niekoľkým jednoduchým trikom získate super chutné a mimoriadne chrumkavé tofu nugetky.

Ingrediencie

Na tofu:

  • 450 g pevného tofu, osušené
  • rastlinný olej na vyprážanie

Zmes korenia:

  • 2 lyžičky soli plus ďalšie na posypanie
  • 1 lyžička papriky
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1/2 lyžičky talianskeho korenia
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Na marinádu z cmaru:

  • 1 šálka nesladeného rastlinného mlieka, napríklad sójového
  • 2 lyžice horčice
  • 1 lyžica bieleho octu, jablčného octu alebo citrónovej šťavy

Na obalenie:

  • 3/4 šálky hladkej múky
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia, nepovinne

Postup

  1. Tofu osušte papierovými utierkami a potom ho rukami rozdeľte na 16 rovnako veľkých kúskov.
  2. Umiestnite kúsky tofu v jednej vrstve na malý plech na pečenie vyložený papierom alebo na tanier (čokoľvek sa vám zmestí do mrazničky). Mrazte, kým nezmrzne, najmenej 4 hodiny.
  3. Tofu bude žltkasté, to je v poriadku. Kúsky tofu presuňte do chladničky, aby sa cez noc rozmrazilo. Ak sú ešte stále zmrazené, keď ste pripravení začať variť, rozmrazte ich v mikrovlnnej rúre pri 50 % výkone, pričom ich každú minútu otočte.
  4. Odložte papierom vystlaný plech na pečenie. Tofu vložte medzi niekoľko vrstiev papierových utierok a rukami ho stlačte, aby sa uvoľnila prebytočná vlhkosť. Pokračujte v tomto procese, kým sa na utierky nedostane len veľmi málo vlhkosti.
  5. Do stredne veľkej misky dajte soľ, papriku, cesnakový prášok, cibuľový prášok, talianske korenie a čierne korenie. Prešľahajte vidličkou, aby sa spojili, a odložte bokom.
  6. V stredne veľkej miske vyšľahajte sójové mlieko, horčicu, ocot a 1 lyžicu zmesi korenia.
  7. Do marinády pridajte rozmrazené tofu a premiešajte, aby sa obalilo. Pomocou zadnej strany lyžice zatlačte na kúsky, kým nebudú väčšinou ponorené. Nechajte odstáť pri izbovej teplote a v polovici premiešajte, aspoň 30 minút alebo až 1 hodinu.
  8. Kým sa nugetky marinujú, zmiešajte múku, droždie a kajenské korenie (ak používate) v miske so zvyšnou zmesou korenia. Vmiešajte 1 polievkovú lyžicu marinády, aby sa v zmesi vytvorili malé hrudky.
  9. Nugetky vyberte z marinády, naposledy ich namočte a nechajte odkvapkať prebytočnú vodu. Ponorte ich po jednom do zmesi múky, kým sa nepokryjú zo všetkých strán. Prebytočné množstvo vytrepte a položte na vyhradený plech na pečenie.
  10. Do veľkej panvice s ťažkým dnom nalejte toľko oleja, aby po bokoch vystupoval aspoň na 1 cm. Rozpáľte ju na stredne vysokej teplote, kým sa nezačne lesknúť a štipka múky pri vhodení do panvice nezasyčí.
  11. Pomocou klieští opatrne preneste polovicu nugetiek do oleja v jednej vrstve. Smažte, pričom tofu v polovici otočte a v prípade potreby obráťte na bok, kým nie sú všetky 4 strany chrumkavé a zlatohnedé, spolu 4 až 6 minút. Ak je olej príliš horúci, znížte teplotu.
  12. Opakujte s ostatnými nugetkami, pričom medzi jednotlivými dávkami pridajte do panvice olej a nechajte ho zohriať (ak je to potrebné).
  13. Nechajte odkvapkať na papierových utierkach a podľa potreby posypte soľou. Podávajte ihneď.

Vegánske nugetky sa najlepšie podávajú teplé, ale zvyšky môžete vo vzduchotesnej nádobe skladovať v chladničke až 4 dni. Znovu ohrejte v rúre s teplotou 400 °C (alebo vo fritéze) počas 5 minút.

Skladovanie:

Vegánske nugetky sa najlepšie podávajú teplé, ale zvyšky môžete vo vzduchotesnej nádobe skladovať v chladničke až 4 dni. Znovu ohrejte v rúre s teplotou 200 °C (alebo vo fritéze) počas 5 minút.

Nugetky môžete upiecť až 1 deň vopred, prikryte ich a uložte do chladničky. Môžu sa tiež zmraziť až na 2 mesiace. Zmrazte ich v jednej vrstve na plechu, kým nezmrznú, a potom ich preložte do vrecka so zipsom. Pripravujte ich priamo zo zmrazeného stavu, pričom čas prípravy predĺžite o 2 až 4 minúty. Uistite sa, že olej má správnu teplotu, aby sa stred zohrial a pečivo príliš nezhnedlo.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang