Vegánska omáčka Alfredo – recept

Hlavné jedláMagazínOmáčky

Táto vegánska omáčka Alfredo, ktorá je nádherne krémová a zároveň neobsahuje mlieko, je jednoduchá na prípravu a okamžite uspokojí túžbu po talianskom jedle. Podávajte ju s cestovinami ako večeru počas týždňa.

Ingrediencie

  • 1/2 hrnčeka surových kešu orieškov
  • 1 šálka plnotučného konzervovaného kokosového mlieka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku alebo granulovaného cesnaku
  • 1/2 lyžičky cibuľového prášku
  • 250 g cestovín fettuccine, voliteľné
  • 1 lyžica vegánskeho masla, nepovinné
  • 1/3 šálky jemne nastrúhaného vegánskeho parmezánu a viac na podávanie
  • 1/2 šálky vody na cestoviny, nepovinné

Postup

  1. Namočte kešu oriešky na 15 minút do vriacej vody. Kešu scedíme, opláchneme a pridáme do mixéra.
  2. Kým sa kešu oriešky namáčajú, pridajte do výkonného mixéra kokosové mlieko, citrónovú šťavu, korenie, soľ, cesnakový prášok a cibuľový prášok. Pridajte kešu oriešky a rozmixujte do veľmi hladkej konzistencie.
  3. Priveďte do varu veľký hrniec vody a poriadne ju osoľte. Uvarte cestoviny podľa návodu na obale, kým nie sú al dente, a sceďte.
  4. Medzitým na samostatnej panvici na strednom ohni rozpustite vegánske maslo. Prilejte rozmixovanú smotanovú omáčku a znížte teplotu na minimum. Pridajte najemno nastrúhaný vegánsky parmezán a šľahajte, aby sa syr roztopil. Omáčku udržiavajte na miernom ohni za občasného miešania, kým nebudú cestoviny hotové.
  5. Keď sú cestoviny hotové, vypnite oheň a pomocou kliešťov ich vložte priamo do panvice s omáčkou; bude z nich kvapkať voda. Do panvice pridajte ďalšiu 1/2 šálky vody z cestovín a kliešťami cestoviny miešajte, kým sa všetko nespojí.
  6. Varte na nízkej teplote za častého premiešavania, kým sa cestoviny neprilepia na omáčku a nedosiahnu požadovanú hustotu, 1 až 2 minúty. Na dosiahnutie redšej omáčky môžete pridať viac vody z cestovín.
  7. Podávame ihneď s extra parmezánom a čerstvo mletým čiernym korením. Všimnite si, že omáčka sa počas chladnutia prirodzene oddelí.
  8. Zvyšky cestovín skladujte v chladničke 3 až 4 dni. Pri ohrievaní pridajte kokosové mlieko, vývar alebo maslo, aby ste omáčku zjemnili.
  9. Omáčku (bez cestovín) skladujte v chladničke až 5 dní. Pri ohrievaní pridajte vodu alebo vývar na zriedenie.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang