Recept na najlepší vegetariánsky burger

Hlavné jedláMagazín

Tento burger rozhodne splní vaše očakávania. Má hlbokú, slanú chuť umami, ktorá príjemne kontrastuje s horkou zeleninou a opečenou žemľou. V zmesi sú kúsky červenej repy, čiernej fazule a hnedej ryže, žiadna zložka neprevažuje nad ostatnými.

Ingrediencie

  • 3 veľké cvikly
  • 1/2 šálky hnedej ryže (nevarenej)
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na malé kocky
  • 3 až 4 strúčiky cesnaku, mleté
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1/4 šálky ovsených vločiek (v prípade potreby bezlepkových)
  • 2 plechovky čiernej fazule
  • 1/4 šálky sušených sliviek, nakrájaných na malé kúsky
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 až 3 lyžičky údenej papriky, podľa chuti
  • 2 lyžičky horčice
  • 1 lyžička rasce
  • 1/2 lyžičky koriandra
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • 1 veľké vajce (nepovinné, pri vegánskych hamburgeroch vynechajte)
  • soľ a korenie
  • tenké plátky syra provolone (nepovinné pre vegánske hamburgery)
  • 6 hamburgerových žemlí

Postup

  1. Najprv uvarte cviklu: Predhrejte rúru na 200 °C. Cviklu voľne zabaľte do alobalu a pečte, kým ju ľahko neprepichnete vidličkou, 50 až 60 minút. Odstavte, aby vychladla.
  2. Kým sa cvikla pečie, uvarte ryžu: Medzitým priveďte do varu 2-litrový hrniec s vodou. Vodu poriadne osolíme a pridáme ryžu. Znížte teplotu na mierny ohrev a varte ryžu, kým nie je trochu viac ako al dente. Ryža má byť trochu rozvarená, ale stále pevná (nie úplne kašovitá). To by malo trvať približne 35 až 40 minút. Ryžu sceďte a odložte ju bokom, aby vychladla.
  3. Keď skončíte s ryžou, začnite smažiť cibuľu (alebo počas nej, ak vám nevadí viacero činností): Na panvici na stredne silnom ohni rozohrejte lyžičku olivového oleja.
  4. Pridajte cibuľu a štipku soli. Každú minútu alebo dve cibuľu premiešajte a smažte, kým nie je zlatistá a na okrajoch nezačína byť spálená, 10 až 12 minút. Na dne panvice by sa mala vytvoriť tmavá, lepkavá kôrka.
  5. Pridajte cesnak a varte, kým sa nerozvonia, asi 30 sekúnd. Prilejte jablčný ocot a zoškrabte tmavú lepkavú kôru. Pokračujte v dusení, kým sa jablčný ocot neodparí a panvica nebude takmer suchá. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  6. Vločky spracujte v kuchynskom robote, kým sa nezredukujú na jemnú múku. Preneste ich do malej misky a odložte bokom.
  7. Jednu z plechoviek fazule sceďte, opláchnite a presuňte do kuchynského robota. Na vrch rozsypte sušené slivky. Pulzujte v 1 sekundových intervaloch, kým fazuľa nie je nahrubo nasekaná – nie tak dlho, aby sa z nej stala kaša – 8 až 10 pulzov. Túto zmes presuňte do veľkej misy na miešanie. Druhú plechovku fazule sceďte a opláchnite a tiež ju pridajte do misy.
  8. Pomocou okraja lyžice alebo papierovej utierky zoškrabte šupky z vychladnutej pečenej repy; šupky by mali ľahko skĺznuť. Ošúpanú cviklu nastrúhajte na veľkých otvoroch strúhadla. Strúhanú cviklu preložte do sitka nad drezom. Stlačte a vyžmýkajte, aby ste z cvikly odstránili čo najviac tekutiny.
  9. Zmiešajte zeleninovú zmes na hamburgery: Do misky s fazuľou preložte vyžmýkanú cviklu, uvarenú ryžu a orestovanú cibuľu. Zmes pokvapkajte olivovým olejom, hnedou horčicou, 2 lyžičkami údenej papriky, rascou, koriandrom a tymianom. Všetky prísady premiešajte, kým sa nespoja. Zmes ochutnajte a podľa chuti pridajte soľ, korenie alebo akékoľvek ďalšie korenie či dochucovadlá.
  10. Nakoniec pridajte ovsenú múku a vajce (ak ho používate – pomáha držať všetko pohromade, ale nie je nevyhnutne potrebné) a miešajte, kým už neuvidíte žiadnu suchú ovsenú múku alebo vajce.
  11. Zmes na hamburgery prikryte fóliou alebo preložte do nádoby v chladničke a nechajte ju v chladničke aspoň 2 hodiny alebo (ideálne) cez noc. Zmes môžete pred varením uchovávať v chladničke až tri dni.
  12. Naberte asi malý hrnček zmesi na hamburgery a vytvarujte ju medzi dlaňami do hrubej placky veľkosti hamburgerovej žemle. Nakoniec by vám malo vzniknúť 6 veľkých placiek.
  13. Rozohrejte liatinovú panvicu na vysokej teplote. Pridajte niekoľko polievkových lyžíc rastlinného oleja, aby ste úplne pokryli dno panvice. Keď uvidíte, že sa olej leskne a pri kontakte s ním sa vyparí kvapka vody, panvica je pripravená.
  14. Na panvici pripravujte toľko placiek, koľko sa ich tam zmestí bez toho, aby sa tlačili. Placky opekajte 2 minúty a potom ich otočte na druhú stranu. Na upečenej strane by mala byť vidieť pekná kôrka. Ak sa pri obracaní hamburgerov nejaké kúsky odlomia, jednoducho ich stierkou naklepte späť na miesto.
  15. Opekajte ďalšie 2 minúty, potom panvicu zakryte a znížte teplotu na stredne nízku. Varte ešte 4 minúty, kým sa placky neprehrejú. Ak pridávate syr, položte plátok na hamburgery v poslednej minúte varenia.
  16. Vegetariánske hamburgery podávajte na mäkkých hamburgerových žemliach alebo ľahko opečenom sendvičovom chlebe spolu s čerstvou zeleninou.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang