Zeleninová kapustová polievka s paradajkami a bielou fazuľou, ktorá dodá polievke šťavu, je úžasne sýta a zároveň svieža.
Ingrediencie
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 stredne veľké mrkvy
- 3 stonky zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malá hlávka zelenej kapusty
- 1 plechovka bielej fazule
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky sušeného talianskeho korenia
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- nakrájané paradajky
- 6 šálok zeleninového vývaru
- 1/4 šálky čerstvých petržlenových listov (nepovinné)
Postup
- Pripravte si nasledujúce suroviny a všetky ich dajte do jednej veľkej misy: nakrájajte 1 stredne veľkú cibuľu na kocky, ošúpte a nakrájajte 3 stredne veľké mrkvy, nakrájajte 3 stredne veľké stonky zeleru a pretlačte 2 strúčiky cesnaku. Listy kapusty nakrájajte na polcentimetrové kúsky a vložte do samostatnej misy. Sceďte a opláchnite 1 plechovku bielej fazule.
- Aromatické prísady nechajte zmäknúť. Na strednom ohni zohrejte 2 lyžice olivového oleja v hrnci s ťažkým dnom, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak, 2 lyžičky sušeného talianskeho korenia, 1 a 1/2 lyžičky soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia. Za občasného miešania varte 6 až 8 minút, kým nezmäkne.
- Vmiešajte kapustu, bielu fazuľu, paradajky a ich šťavu a 6 šálok vývaru. Priveďte do varu.
Varte 20 minút. Znížte teplotu na minimum a varte odkryté, kým kapusta nezmäkne, približne 20 minút. - Medzitým nahrubo nasekáme 1/4 šálky čerstvých petržlenových listov, ak je to potrebné. Pred podávaním posypte polievku petržlenovou vňaťou.