Pečená zelenina s arašidovou omáčkou – recept

Hlavné jedláMagazín

Vegánska miska so šťavnatými rezancami, ktoré môžete rôzne obmieňať. Vhodné nielen na večeru.

Ingrediencie

Na arašídovú omáčku:

  • 1 (1 cm) kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 šálky krémového arašidového masla
  • 3 lyžice sójovej omáčky alebo tamari
  • 3 lyžice ryžového octu alebo čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
  • 3 lyžice vody, plus ďalšie podľa potreby
  • 2 lyžičky javorového sirupu
  • 1 lyžička sezamového oleja

Na zeleninové misky:

  • 250 g tofu
  • 1 lyžica sójovej omáčky alebo tamari
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 2 malé zväzky brokolice
  • 750 g mrkvy
  • 1/2 šálky čerstvých bazalkových listov
  • 1/4 šálky nesolených pražených arašidov
  • 2 stredne veľké šalotky
  • 2 lyžice avokáda alebo olivového oleja
  • 750 g rezancov
  • 1 šálka lúpaného edamame
  • 1/4 šálky opražených kokosových vločiek

Postup

Arašídova omáčka:

  1. Zázvor ošúpeme a najemno nastrúhame a 1 strúčik cesnaku nastrúhame najemno. Vložte do stredne veľkej misy.
  2. Pridajte 1/2 šálky arašidového masla, 3 lyžice sójovej omáčky alebo tamari, 3 lyžice ryžového octu alebo limetkovej šťavy, 3 lyžice vody, 2 lyžičky javorového sirupu a 1 lyžičku sezamového oleja.
  3. Šľahajte, kým omáčka nebude hladká. Podľa potreby zrieďte ďalšou vodou po 1 lyžici.

Príprava misiek:

  1. Rozložte dva rošty tak, aby ste rozdelili rúru na tretiny, a rozohrejte ju na 210 °C. Plech na pečenie s okrajmi vyložte papierom.
  2. Tofu nechajte odkvapkať, potom ho zabaľte do niekoľkých vrstiev papierových utierok a položte na tanier. Zaťažte ho ťažkým predmetom, napríklad panvicou a nechajte odkvapkať, kým sa rúra zohreje.
  3. Odrežte konce brokolice. Ošúpte mrkvu a nakrájajte ju na mierne šikmé plátky. Nahrubo nasekáme 1/2 šálky čerstvej bazalky a 1/4 šálky nesolených arašidov a na tenké plátky nakrájame 2 šalotky.
  4. Tofu natrhajte na kúsky veľkosti sústa a položte na plech na pečenie. Pokvapkajte 2 lyžicami arašidovej omáčky a 1 lyžicou sójovej omáčky, posypte štipkou soli a niekoľkými štipkami čierneho korenia a premiešajte. Urovnajte ich do jednej vrstvy.
  5. Pečte 15 minút na hornej mriežke. Obráťte tofu a opekajte ho, kým nezhnedne, približne ďalších 15 minút.
  6. Medzitým položte brokolicu a mrkvu na druhý plech na pečenie. Pokvapkajte ich 2 lyžicami avokádového alebo olivového oleja, ochuťte soľou a niekoľkými štipkami čierneho korenia a premiešajte. Rozložte ich do jednej vrstvy a pečte na spodnej mriežke, kým nezmäknú a ľahko nezhnednú, približne 15 minút.
  7. Na podávanie premiešajte rezance s nasekanou bazalkou a rozdeľte ich do štyroch misiek. Na vrch dajte tofu, brokolicu, mrkvu a edamame. Pokvapkajte zvyšnou arašidovou omáčkou. Ozdobte šalotkou, arašidmi a kokosovými vločkami.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang