Mrkvový lox je obľúbenou prílohou k bagelom. Vďaka štipľavej dymovej marináde a dlhému pečeniu s množstvom soli je mrkvový lox prekvapivo podobný údenému lososovi. Je jemný a trochu mastný, s neodolateľnou dymovou slanou chuťou.
Suroviny
- 4 veľké mrkvy
- morská soľ na obalenie
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica ryžového octu
- ½ lyžičky údenej papriky
- šťava z čerstvého citróna
- mleté čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 230 °C a vyložte stredne veľkú misu na pečenie pergamenovým papierom.
- Dno pokryte vrstvou soli, potom do misky vložte celú mrkvu a poriadne ju posypte soľou. Nebojte sa, v konečnom výsledku všetku túto soľ nezjete.
- Mrkvu pečte, kým sa ľahko prepichne vidličkou, ale nie je kašovitá.
- Čas bude závisieť od veľkosti a čerstvosti mrkvy. Mrkvu kontrolujte od približne 40 minút pečenia.
- Kým sa mrkva pečie, pripravte marinádu. V plytkej miske alebo zmiešajte olivový olej, ryžový ocot, papriku, citrónovú šťavu a niekoľko kúskov čerstvo mletého čierneho korenia.
- Mrkvu vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Rukami zotrite prebytočnú soľ. Pomocou noža odrežte tenký pásik z jednej strany slanej šupky a potom pomocou škrabky mrkvu ošúpte na pásiky. Ak sa vám škrabka zachytí o mäkkú mrkvu, nevadí, len nakrájajte kúsky čo najtenšie ostrým nožom.
- Pásiky vložte do marinády a premiešajte, aby sa obalili.
- Preneste do chladničky a nechajte marinovať 15 – 30 minút.
- Podávajte s bagetami, smotanovým vegánskym syrom, plátkami uhoriek, pažítkou alebo kôprom.
- Ak vám ostane mrkva navyše, prikryte ju a uložte do chladničky v marináde až na 4 dni.