Je to dokonale uspokojivé jedlo: jemné švédske mäsové guľky plávajúce v krémovej omáčke vedľa kopca zemiakovej kaše alebo varených zemiakov, s trochou zaváraných brusníc pre sladko-trpkú chuť.
Ingrediencie
- 1 plechovka bielej fazule
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 a 1/2 šálky vlašských orechov, rozdelené
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1 a 1/4 lyžičky soli, rozdelené
- 1/4 lyžičky mletého nového korenia
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška, rozdelené
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého bieleho alebo čierneho korenia
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 a 3/4 šálky vody
- 3 lyžice čerstvých petržlenových listov a ďalšie na ozdobu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- možnosti podávania: zemiaková kaša alebo varené cestoviny, brusnicová zaváranina, brusnicová omáčka z celých plodov
Postup
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 175 °C. Plech na pečenie s okrajmi vyložte papierom.
- Sceďte a opláchnite plechovku bielej fazule. Fazuľu rozložte v jednej vrstve na plech. Pečte, kým nie je suchá na dotyk a nezačne praskať, 10 až 12 minút. Odstavte a nechajte vychladnúť, približne 5 minút.
- Ošúpte a rozštvrťte 1 malú cibuľu, potom ju vložte do kuchynského robota. Pridajte 2 strúčiky cesnaku, 1/2 šálky vlašských orechov, 1/2 šálky ovsených vločiek, 1/2 lyžičky soli, 1/4 lyžičky mletého nového korenia, 1/4 lyžičky muškátového orieška a 1/4 lyžičky mletého bieleho alebo čierneho korenia. Pulzujte, kým nie sú jemne nasekané, 6 až 8 pulzov.
- Pridajte fazuľu a pulzujte, kým sa z nej nestane jemne nasekané a lepkavé cesto, 4 až 5 pulzov. Neprepracúvajte príliš, inak budú orechové mäsové guľky kašovité. Naberte na 1 lyžicu a vyvaľkajte guľky. Umiestnite ich na tanier alebo plech na pečenie.
- Na veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte 2 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte mäsové guľky v jednej vrstve a opekajte ich zo všetkých strán dozlatista, spolu 5 až 7 minút. Medzitým dajte do kuchynského robota (nie je potrebné ho umývať) zvyšné 2 šálky vlašských orechov, 1 a 3/4 šálky vody, 3 lyžice čerstvých petržlenových listov, 1 lyžičku horčice, zvyšné 3/4 lyžičky soli a zvyšnú 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška. Spracúvajte, kým nebude zmes veľmi hladká a krémová.
- Vytrite panvicu a pridajte orechový krém a orechové mäsové guľôčky. Zahrievajte na strednom ohni, kým sa nezahrejú, 1 až 2 minúty. Podávajte na zemiakovej kaši alebo rezancoch s maslom a podľa potreby s brusnicovou zaváraninou alebo brusnicovou omáčkou. Ozdobte lístkami čerstvej petržlenovej vňate.