Ako grilovať tofu – najlepší a najchutnejší recept

Bezlepkové veganskéHlavné jedláMagazínSnacky a predjedlá

Návod krok za krokom na grilovanie tofu a jeho podávanie s bylinkovou zálievkou. Stačí urobiť len niekoľko šikovných úkonov – vrátane namáčania do jednoduchého korenia a dochutenia výraznou bylinkovou omáčkou – a tofu môže byť jedným z najchutnejších jedál, ktoré sa dajú pripraviť na grile.

Ingrediencie

Na tofu:

  • 400 g extra pevného tofu
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 3/4 lyžičky soli
  • 3/4 lyžičky papriky
  • 1/2 lyžičky mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Na čerstvú bylinkovú omáčku:

  • v prípade potreby pridáme ešte 1/2 šálky čerstvých bazalkových alebo petržlenových listov alebo ich kombináciu a viac na ozdobu
  • 1 stredne veľký citrón a v prípade potreby ďalšie plátky na ozdobu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • rastlinný olej na gril

Vybavenie:

  • 2 plechy na pečenie s okrajmi
  • papierové utierky
  • kuchársky nôž a doska na krájanie
  • ťažký predmet, napríklad panvica alebo hrniec
  • odmerné lyžice
  • malá miska
  • mixér (voliteľné)
  • vonkajší gril
  • špachtľa na ryby
  • servírovacia miska

Postup

  1. Nakrájajte tofu na plátky. Plech na pečenie s okrajmi vyložte niekoľkými vrstvami papierových utierok. Nechajte odkvapkať 1 balenie extra pevného tofu. Nakrájajte ho krížom na 1 cm hrubé plátky a potom ich v jednej vrstve rozložte na utierky.
  2. Tofu pritlačte. Prikryte tofu ďalšími niekoľkými vrstvami papierových utierok a druhým plechom na pečenie. Zaťažte ho ťažkým predmetom, napríklad panvicou, hrncom alebo veľkou plechovkou. Nechajte odkvapkať aspoň 15 minút. Medzitým rozohrejte gril a pripravte korenie a bylinkovú omáčku.
  3. Rozpáľte gril. Pripravte vonkajší gril na priamy, stredne vysokú teplotu (približne 200 ºC).
  4. Pripravte zmes korenia. Do stredne veľkej misky dajte 1 lyžičku cesnakového prášku, 3/4 lyžičky soli, 3/4 lyžičky papriky, 1/2 lyžičky mletého koriandra a 1/2 lyžičky čierneho korenia a premiešajte.
  5. Pripravte bylinkovú omáčku. Nazbierajte 1/2 šálky čerstvých bylinkových listov a vložte ich do mixéra. Odšťavte 1 stredne veľký citrón, kým nezískate 2 lyžice šťavy, a pridajte ju do mixéra. Pridajte 1/2 lyžičky soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia a mixujte, kým bylinky nebudú jemne nasekané. Pomaly prilievajte 1/4 šálky olivového oleja a spracovávajte, kým sa nespojí a neemulguje. (Prípadne to môžete urobiť ručne: bylinky nasekajte nadrobno, potom ich pridajte do nádoby s citrónovou šťavou, soľou, korením a olejom a pretrepte, aby sa spojili.)
  6. Grilovacie rošty potrite papierovou utierkou namočenou v rastlinnom oleji. Všetky strany plátkov tofu zľahka a rovnomerne potrite zmesou korenia a prebytočné množstvo odstráňte. Položte tofu na gril, prikryte a grilujte, kým sa na ňom neobjavia tmavé škvrny, približne 3 minúty. Obráťte tofu kovovou špachtľou, napríklad špachtľou na ryby. Prikryte a grilujte, kým sa na druhej strane neobjavia tmavé stopy po grilovaní, približne ďalšie 3 minúty.
  7. Tofu podávajte. Pomocou tenkej kovovej špachtle preložte tofu na servírovací tanier. Horúce tofu pokvapkajte bylinkovou omáčkou a prípadne ešte nasekanými bylinkami.

Uskladnenie: Zvyšky tofu uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni. Bylinkovú omáčku môžete skladovať oddelene až 1 týždeň.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang