Krémové kokosové baklažánové karí – recept

Bezlepkové veganskéHlavné jedláMagazín

Toto 30-minútové baklažánové karí chutí, akoby sa varilo celé hodiny. Spomenuli sme, že je vegánske? Baklažán na zahryznutie a krémová omáčka by uspokojili aj tých najmäsožravejších mäsožravcov.

Ingrediencie

  • 1 stredne veľká paprika jalapeño
  • 1 veľká šalotka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500 g baklažánu (približne 1 stredne veľký)
  • 3 lyžice oleja, rozdelené
  • 2 lyžičky soli, plus ďalšie podľa potreby
  • 2 lyžičky karí korenia
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 1/4 šálky čerstvých lístkov koriandra
  • parená ryža na podávanie
  • mesiačiky limetky na podávanie (nepovinné)

Postup

  1. Pripravte si nasledujúce ingrediencie, pričom každú z nich vložte do tej istej malej misky: Zmiešajte 1 stredne veľkú papriku jalapeño, 1 veľkú šalotku a 3 strúčiky cesnaku.
  2. Orežte a nakrájajte baklažán na 0,5 cm kocky. V malom hrnci alebo veľkej panvici na strednom ohni zohrejte 2 polievkové lyžice oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte baklažán a 2 čajové lyžičky soli a varte, kým baklažán nezačne hnednúť a mäknúť, približne 5 minút.
  3. V strede hrnca urobte jamku. Do jamky pridajte zvyšnú 1 lyžicu oleja a potom do nej pridajte zmes jalapeño. Smažte, kým nezmäkne, asi 1 minútu.
  4. Pridajte 2 lyžičky karí korenia, 1 lyžičku mletej rasce a 1 lyžičku mletého koriandra a restujte, kým sa nerozvonia, asi 30 sekúnd. Pridajte plechovku kokosového mlieka a plechovku nakrájaných paradajok a ich šťavy a zoškrabte všetky zhnednuté kúsky z dna hrnca.
  5. Priveďte do mierneho varu a podľa potreby znížte teplotu.
  6. Prikryte a varte, kým baklažán nezmäkne a omáčka nezhustne a nezíska krémovú konzistenciu, približne 15 minút. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou.
  7. Ozdobte 1/4 šálky čerstvých lístkov koriandra a podávajte s dusenou ryžou a prípadne s mesiačikmi limetky.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang