Jednoduché a chutné rizoto bez mlieka. Je plné chuti rovnako ako tradičná syrová verzia, a tiež bohaté – bez ťažkých mliečnych výrobkov.
Ingrediencie
- 6 šálok vody
- 1 malá cibuľa
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice bielej miso pasty
- 1 lyžička soli, plus ďalšie podľa potreby
- 1 a 1/2 šálky ryže carnaroli, arborio alebo vialone nano
- 1/2 šálky suchého bieleho vína
- 1/2 stredne veľkého citróna
- 3 lyžice pochúťkového droždia
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Postup
- V stredne veľkom hrnci na stredne silnom ohni priveďte do varu 6 šálok vody. Medzitým nakrájajte na drobné kocky 1 malú cibuľu (asi 2/3 šálky).
- Do vriacej vody pridajte 2 lyžice bieleho misa a 1 lyžičku soli a šľahajte, kým sa nerozpustí. Znížte teplotu na minimum a udržujte ju na veľmi miernom ohni.
- Vo veľkej hlbokej panvici alebo holandskej rúre na stredne nízkom ohni zohrejte 3 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu a štipku soli. Za častého miešania varte 5 až 9 minút, kým nezmäkne a nespriesvitnie.
- Pridajte 1 a 1/2 šálky ryže a za častého miešania varte, kým okraje nezískajú priesvitnú farbu, ale stred je stále nepriehľadný, približne 2 minúty. Mali by ste cítiť vôňu opečenej ryže. Pridajte 1/2 šálky suchého bieleho vína a za stáleho miešania a oškrabávania dna panvice varechou varte, kým sa víno úplne nezredukuje a panvica nebude takmer suchá, 1 až 2 minúty.
- Do ryže pridajte 2 naberačky miso vývaru. Za častého miešania varte, kým sa vývar takmer nevstrebe, približne 3 minúty. Postupne pridávajte ďalšie naberačky vývaru a často miešajte. Počkajte, kým ryža takmer úplne absorbuje tekutinu, a až potom pridajte ďalšiu naberačku. Približne po 15 minútach začnite ryžu ochutnávať, aby ste zistili, do akej miery je uvarená.
- Pokračujte v pridávaní vývaru, kým ryža nie je al dente, vývar nie je krémový a pokrm nemá konzistenciu hustej kaše, celkovo 20 až 30 minút (nemusíte spotrebovať všetok vývar). Ak prejdete špajdľou cez rizoto, malo by pomaly tiecť.
- Medzitým nastrúhajte kôru z 1/2 stredne veľkého citróna do malej misky. Pridajte 3 lyžice droždia, 1/2 lyžičky cesnakového prášku a 1/2 lyžičky čierneho korenia.
- Keď je rizoto hotové, pridajte zmes droždia a miešajte, kým sa nespojí. Odstavte hrniec z ohňa. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou. Podávajte ihneď.