Sofritas sú vegánskou bielkovinovou alternatívou mexického chipotle. Chipotle tofu sa pred varením osmaží a rozdrví v sofrite, štipľavej zmesi cibule, papriky, byliniek a korenia, ktorá sa používa v latinskoamerickej, portugalskej a španielskej kuchyni.

Suroviny

  • ½ bielej cibule (nakrájanej)
  • 2 červené papriky (pozdĺžne rozpolené, s odstránenými stopkami a semenami)
  • 1 zelená paprika (pozdĺžne rozpolená, stonka a semená odstránené)
  • 1 rímska paradajka (pozdĺžne rozpolená)
  • 1 celá paprika jalapeño
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 bloky extra pevného tofu (osušené a roztrhané na veľké kúsky)
  • 2 papričky chipotle
  • 1 lyžica omáčky z papričiek chipotles
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 a ½ lyžičky čili prášku
  • 1 a ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička morskej soli
  • 2 lyžice avokádového oleja
  • ¼ šálky vody

Postup

  1. Rúru predhrejte na 230 °C a dva plechy vyložte papierom na pečenie.
  2. Na jeden z plechov položte plátky cibule, červenú a zelenú papriku, paradajky a jalapeño. Pokvapkajte avokádovým olejom a posypte soľou. Rajčiny položte reznou stranou nahor a papriky reznou stranou nadol.
  3. Celé strúčiky cesnaku zabaľte do fólie s kvapkou avokádového oleja a položte na plech na pečenie. Pečte 20 až 30 minút alebo kým papriky a cibuľa nezhnednú (papriky budú hotové ako prvé) a paradajky nezmäknú.
  4. Tofu položte na druhý plech, pokvapkajte avokádovým olejom a posypte soľou. Rozložte v tenkej vrstve. Pečte 30 až 35 minút alebo kým nie je hnedé a pevné na okrajoch.
  5. Ošúpte strúčiky cesnaku a stonky jalapeño. Vložte ich do kuchynského robota spolu s cibuľou, červenou a zelenou paprikou, paradajkami, chipotles, omáčkou adobo, paradajkovým pretlakom, chilli, rascou a soľou. Rozmixujte, aby vznikla mierne hustá omáčka.
  6. Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte avokádový olej. Pridajte omáčku a tofu a premiešajte. Pridajte vodu a za stáleho miešania varte 7 až 10 minút, alebo kým omáčka nezhustne.
  7. Podľa chuti dochuťte.
  8. Podávajte v miskách na burrito.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang