Tento chutný pokrm obsahuje šalotku vmiešanú do cesta aj uloženú na vrchu. Opečený sezamový olej, mleté biele korenie a sezamové semienka dotvárajú chuť, takže každé sústo je skutočným pôžitkom.
Suroviny
- 4 šálky univerzálnej múky
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička cukru
- 2 a 1/4 šálky vlažnej vody
- 12 ks šalotky (biele a svetlozelené časti nakrájané na kúsky, tmavozelené pozdĺžne rozštvrtené a nakrájané)
- 1/3 šálky olivového oleja
- 2 lyžice opečeného sezamového oleja
- 1/4 lyžičky hrubo mletého bieleho korenia
- 3 lyžice sezamových semienok
- 1 lyžička vločkovej soli
Postup
- Vo veľkej miske vymiešajte múku, droždie, soľ a cukor.
- Vmiešajte vodu a nasekanú cibuľku, kým sa nevytvorí cesto.
- Oškrabte okraje misy, aby sa cesto neprilepilo na steny. Misku pevne prikryte fóliou. Nechajte v chladničke najmenej 12 hodín a najviac 24 hodín (cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem).
- Približne 2 a pol až 4 hodiny pred pečením nalejte 1/3 šálky oleja do kovovej formy s rozmermi 23× 33 cm. Nakloňte, aby ste pokryli dno a boky formy.
- Pomocou tuhej gumovej stierky alebo škrabky na misu vytiahnite okraje cesta tak, aby sa stretli so stredom (tým sa cesto pripraví na druhé kysnutie a sformuje do hmoty).
- Cesto preklopíme na vymastený plech a končekmi prstov mierne zaborenými do cesta ho jemne rozprestrieme, aby pokrylo čo najväčšiu časť plechu (cesto bude pružné a rozťahujúce). Cesto možno aj nadvihnúť, pokrčiť a roztiahnuť; nevadí, ak úplne nezaplní rohy plechu.
- Plech s cestom pevne prikryjeme fóliou a necháme kysnúť, kým sa objem trochu nezdvojnásobí, 2 až 3 hodiny.
- Umiestnite mriežku na najnižšiu priečku v rúre a zohrejte ju na 250 °C.
- Odkryte cesto a špičky prstov potrite olejom. Rýchlo urobte do cesta jamky tak, že rozprestreté končeky prstov vložíte rovno dole cez cesto na dno plechu a vytiahnete späť nahor.
- Do povrchu cesta jemne vložte pripravené šalotky, reznými stranami nahor.
- Pokvapkajte opečeným sezamovým olejom, potom posypte bielym korením, sezamovými semienkami a vločkovou soľou.
- Pečte, kým focaccia nie je zlatohnedá, 25 až 30 minút.
- Nechajte 5 minút vychladnúť, potom pomocou špachtlí preložte na mriežku.
- Pred podávaním nechajte vychladnúť aspoň 5 minút.