Krémové cestoviny pomodoro sú rýchlym a jednoduchým večerným jedlom. Výdatné cestoviny rigatoni sú obalené v pikantnej, šťavnatej paradajkovej omáčke.
Ingrediencie
Základná omáčka Marinara:
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice jemne mletej šalotky
- 1 veľký strúčik cesnaku, jemne pomletý
- 1/4 lyžičky morskej soli
- čerstvo namleté čierne korenie
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 lyžička balzamikového octu
- 1/8 lyžičky trstinového cukru
- štipka sušeného oregana
- štipka rozdrvených vločiek červenej papriky
Krémová paradajková omáčka:
- recept na Marinaru, z vyššie uvedenej časti
- 1/4 šálky surových kešu orieškov
- 1/2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1/4 šálky vody
- 1/4 šálky vody na cestoviny
- 1/2 lyžičky morskej soli
Na cestoviny:
- 300 g rigatoni
- extra panenský olivový olej na pokvapkanie
- 2 stredne veľké cukety nakrájané na tenké polmesiačiky
- 2 lyžice čerstvých tymiánových listov
- 2 plechovky cherry paradajok, scedené
- 6 šálok špenátu alebo zmesi špenátu a rukoly
- 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate alebo nakrájanej bazalky
- morská soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
Postup
- V malom hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej.
- Pridajte šalotku, cesnak, soľ a niekoľko štipiek čierneho korenia a za častého miešania varte 3 minúty.
- Pridajte paradajky a ich šťavu, balzamikový ocot, trstinový cukor, oregano a vločky červenej papriky.
- Prikryte a za občasného miešania varte na miernom ohni 20 minút.
- Potom vložte Marinaru do mixéra spolu s kešu orieškami, paradajkovým pretlakom, soľou a 1/4 šálky vody.
- Rozmixujte do hladka.
- Odstavte, kým nebude pripravená na použitie.
- Pred podávaním vmiešajte 1/4 šálky horúcej vody z varenia cestovín, aby sa omáčka uvoľnila a pekne obalila cestoviny.
- Uvarte cestoviny vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou podľa návodu na obale alebo kým nie sú al dente.
- Kým sa cestoviny varia, na nepriľnavej panvici na strednom ohni rozohrejte veľké množstvo olivového oleja. Pridajte cuketu, tymián a veľké štipky soli a korenia.
- Za občasného miešania smažte, až kým ľahko nezhnedne, približne 3 minúty.
- Pridajte paradajky, znížte teplotu na minimum a varte ďalšie 2 až 3 minúty alebo kým sa neprehrejú.
- Pridajte špenát a jemne ho premiešajte, kým nezvädne.
- Podľa chuti ešte dochuťte soľou a korením.
- Cestoviny naberte do jednotlivých misiek, pridajte kopčeky krémovej omáčky a premiešajte.
- Zeleninu rozdeľte do misiek a posypte petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.
- Podľa chuti dochuťte a podávajte.