Recept na maki sushi

Vegánske recepty

Zábavné a svieže maki sushi rolky z hnedej ryže, pečených shiitakes, kapusty, uhorky, avokáda a pikantnej mrkvovo-zázvorovej omáčky.

Ingrediencie

Pražené huby Shiitake:

  • 170 g húb shiitake
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica tamari

Mrkvovo-zázvorová omáčka na namáčanie:

  • 1/2 šálky nakrájanej pečenej mrkvy, asi 3/4 šálky surovej mrkvy
  • 1/2 šálky vody
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky morskej soli

Sushi ryža:

  • 1 šálka krátkozrnnej hnedej ryže, dobre prepláchnutá
  • 2 šálky vody
  • 1 lyžička extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 lyžička morskej soli

Na prípravu rožkov:

  • 3 plátky nori
  • 1 šálka na tenké plátky nakrájanej červenej kapusty
  • 3 dlhé tenké pásiky uhorky
  • 1/2 avokáda nakrájaného na pásiky
  • sezamové semienka na posypanie
  • tamari, na podávanie
  • nakladaný zázvor, na podávanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 230 °C a vyložte veľký a malý plech papierom na pečenie.
  2. Huby shiitake premiešajte s olivovým olejom a tamari a obalte ich.
  3. Rozložte ich v rovnomernej vrstve na veľký plech na pečenie.
  4. Pečte 25 až 30 minút alebo kým okraje nezhnednú.
  5. Na druhom plechu upečte mrkvu na omáčku.
  6. V mixéri zmiešajte pečenú mrkvu, vodu, olivový olej, ryžový ocot, zázvor a soľ a rozmixujte do krémovej konzistencie.
  7. Chlaďte, kým nebudete pripravení na použitie, a odložte si shiitakes, kým nebudete pripravení na rolovanie.
  8. V stredne veľkom hrnci zmiešajte ryžu, vodu a olivový olej a priveďte do varu.
  9. Prikryte, znížte teplotu a varte 45 minút.
  10. Odstavte ryžu z ohňa a nechajte ju prikrytú stáť ešte 10 minút.
  11. Ryžu popučte vidličkou a pridajte ryžový ocot, cukor a soľ.
  12. Prikryte, kým nebude pripravená na použitie.
  13. Zostavte maki sushi rolky.
  14. Do blízkosti pracovnej plochy umiestnite malú misku s vodou a kuchynskú utierku, pretože sa vám budú lepiť ruky.
  15. Položte jeden list nori lesklou stranou nadol na bambusovú podložku a na spodné dve tretiny listu pritlačte hrsť ryže.
  16. Na spodnú časť ryže umiestnite svoje prílohy.
  17. Nepreplňujte, inak sa vám bude ťažšie rolovať.
  18. Bambusovú podložku použite na zastrčenie a zrolovanie nori.
  19. Po zrolovaní bambusovú podložku jemne pritlačte a vytvarujte rolku.
  20. Rolku položte na stranu, reznou stranou nadol.
  21. Opakujte so zvyšnými rolkami.
  22. Na krájanie sushi použite ostrý kuchársky nôž. Medzi jednotlivými rezmi utrite nôž vlhkou utierkou.
  23. Posypte sezamovými semienkami.
  24. Podávajte s omáčkou, tamari a prípadne s nakladaným zázvorom.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang