Zábavné a svieže maki sushi rolky z hnedej ryže, pečených shiitakes, kapusty, uhorky, avokáda a pikantnej mrkvovo-zázvorovej omáčky.
Ingrediencie
Pražené huby Shiitake:
- 170 g húb shiitake
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica tamari
Mrkvovo-zázvorová omáčka na namáčanie:
- 1/2 šálky nakrájanej pečenej mrkvy, asi 3/4 šálky surovej mrkvy
- 1/2 šálky vody
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice ryžového octu
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky morskej soli
Sushi ryža:
- 1 šálka krátkozrnnej hnedej ryže, dobre prepláchnutá
- 2 šálky vody
- 1 lyžička extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice ryžového octu
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 lyžička morskej soli
Na prípravu rožkov:
- 3 plátky nori
- 1 šálka na tenké plátky nakrájanej červenej kapusty
- 3 dlhé tenké pásiky uhorky
- 1/2 avokáda nakrájaného na pásiky
- sezamové semienka na posypanie
- tamari, na podávanie
- nakladaný zázvor, na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 230 °C a vyložte veľký a malý plech papierom na pečenie.
- Huby shiitake premiešajte s olivovým olejom a tamari a obalte ich.
- Rozložte ich v rovnomernej vrstve na veľký plech na pečenie.
- Pečte 25 až 30 minút alebo kým okraje nezhnednú.
- Na druhom plechu upečte mrkvu na omáčku.
- V mixéri zmiešajte pečenú mrkvu, vodu, olivový olej, ryžový ocot, zázvor a soľ a rozmixujte do krémovej konzistencie.
- Chlaďte, kým nebudete pripravení na použitie, a odložte si shiitakes, kým nebudete pripravení na rolovanie.
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte ryžu, vodu a olivový olej a priveďte do varu.
- Prikryte, znížte teplotu a varte 45 minút.
- Odstavte ryžu z ohňa a nechajte ju prikrytú stáť ešte 10 minút.
- Ryžu popučte vidličkou a pridajte ryžový ocot, cukor a soľ.
- Prikryte, kým nebude pripravená na použitie.
- Zostavte maki sushi rolky.
- Do blízkosti pracovnej plochy umiestnite malú misku s vodou a kuchynskú utierku, pretože sa vám budú lepiť ruky.
- Položte jeden list nori lesklou stranou nadol na bambusovú podložku a na spodné dve tretiny listu pritlačte hrsť ryže.
- Na spodnú časť ryže umiestnite svoje prílohy.
- Nepreplňujte, inak sa vám bude ťažšie rolovať.
- Bambusovú podložku použite na zastrčenie a zrolovanie nori.
- Po zrolovaní bambusovú podložku jemne pritlačte a vytvarujte rolku.
- Rolku položte na stranu, reznou stranou nadol.
- Opakujte so zvyšnými rolkami.
- Na krájanie sushi použite ostrý kuchársky nôž. Medzi jednotlivými rezmi utrite nôž vlhkou utierkou.
- Posypte sezamovými semienkami.
- Podávajte s omáčkou, tamari a prípadne s nakladaným zázvorom.