Táto polievka z pečenej červenej papriky je ľahkým a výživným zimným jedlom. Skvele sa hodí na večeru počas týždňa alebo na obed.
Ingrediencie
- 1/4 pohára extra panenského olivového oleja, rozdeleného, plus viac na pokvapkanie
- 1 stredne veľká žltá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 malá feniklová cibuľka, nahrubo nasekaná
- 3 stredne veľké mrkvy, nakrájané
- 1 lyžica čerstvých tymiánových listov
- 2 lyžice balzamikového octu
- 3 pečené červené papriky v nádobe
- 1/4 šálky uvarenej fazule, scedenej a opláchnutej
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 až 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
Na servírovanie:
- 1 pečená červená paprika v nádobe, nakrájaná na kocky
- petržlenová vňať nasekaná nadrobno
- štipka mletej červenej papriky
- teplá bageta
Postup
- Vo veľkom hrnci na miernom ohni rozohrejte 2 lyžice olivového oleja.
- Pridajte cibuľu, štipku soli a korenia a varte, kým nebude priesvitná, približne 5 minút.
- Pridajte cesnak, fenikel, mrkvu a lístky tymiánu.
- Miešajte a varte, kým mrkva nezačne mäknúť, približne 10 minút.
- Pridajte balzamikový ocot, červenú papriku, fazuľu, paradajkový pretlak, vývar a 1/2 lyžičky soli.
- Varte, kým mrkva nezmäkne, 15 až 20 minút.
- Uvarenú polievku spolu so zvyšnými 2 lyžicami olivového oleja vložte do vysokorýchlostného mixéra a rozmixujte na hladké pyré.
- Podľa chuti ešte dochuťte soľou a korením.
- Ak by ste chceli viac šťavy, pridajte podľa chuti ešte niekoľko kvapiek balsamica.
- Ak by ste chceli trochu pikantnosti, pridajte 1/2 lyžičky pikantnej mletej červenej papriky.
- Podávajte s bohatými kvapkami olivového oleja, požadovanými prílohami a teplou bagetou.