Recept na polievku z pečenej červenej papriky

Vegánske recepty

Táto polievka z pečenej červenej papriky je ľahkým a výživným zimným jedlom. Skvele sa hodí na večeru počas týždňa alebo na obed.

Ingrediencie

  • 1/4 pohára extra panenského olivového oleja, rozdeleného, plus viac na pokvapkanie
  • 1 stredne veľká žltá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 malá feniklová cibuľka, nahrubo nasekaná
  • 3 stredne veľké mrkvy, nakrájané
  • 1 lyžica čerstvých tymiánových listov
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 3 pečené červené papriky v nádobe
  • 1/4 šálky uvarenej fazule, scedenej a opláchnutej
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 až 1 lyžička morskej soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky mletej červenej papriky

Na servírovanie:

  • 1 pečená červená paprika v nádobe, nakrájaná na kocky
  • petržlenová vňať nasekaná nadrobno
  • štipka mletej červenej papriky
  • teplá bageta

Postup

  1. Vo veľkom hrnci na miernom ohni rozohrejte 2 lyžice olivového oleja.
  2. Pridajte cibuľu, štipku soli a korenia a varte, kým nebude priesvitná, približne 5 minút.
  3. Pridajte cesnak, fenikel, mrkvu a lístky tymiánu.
  4. Miešajte a varte, kým mrkva nezačne mäknúť, približne 10 minút.
  5. Pridajte balzamikový ocot, červenú papriku, fazuľu, paradajkový pretlak, vývar a 1/2 lyžičky soli.
  6. Varte, kým mrkva nezmäkne, 15 až 20 minút.
  7. Uvarenú polievku spolu so zvyšnými 2 lyžicami olivového oleja vložte do vysokorýchlostného mixéra a rozmixujte na hladké pyré.
  8. Podľa chuti ešte dochuťte soľou a korením.
  9. Ak by ste chceli viac šťavy, pridajte podľa chuti ešte niekoľko kvapiek balsamica.
  10. Ak by ste chceli trochu pikantnosti, pridajte 1/2 lyžičky pikantnej mletej červenej papriky.
  11. Podávajte s bohatými kvapkami olivového oleja, požadovanými prílohami a teplou bagetou.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang