Červená šošovica sa varí ešte rýchlejšie ako iné druhy, takže je ideálna na večere počas týždňa. Premeňte ju na výdatné jedlo tak, že ju skombinujete s pikantnou korenenou zeleninou na chrumkavej hrianke.
Suroviny
- ⅔ šálky olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 kúsok feniklu
- 2 stonky zeleru
- 11 strúčikov cesnaku (10 roztlačených, 1 ponechaný vcelku)
- ¾ lyžičky drvenej červenej papriky
- 1 a ½ lyžičky údenej papriky
- 1 lyžička soli
- ½ šálky červenej delenej šošovice
- 2 zväzky odolnej zelene (napríklad zrelý špenát, kel alebo švajčiarsky mangold)
- 1 citrón (prekrojený na polovicu)
- 4 hrubé plátky chleba vidieckeho typu
Postup
- Vo veľkej holandskej rúre alebo inom ťažkom hrnci rozohrejte ⅔ šálky oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu, fenikel, zeler, roztlačený cesnak a za častého miešania varte 8-10 minút, kým nezmäknú, ale nezhnednú.
- Pridajte vločky červenej papriky, 1 a ½ lyžičky údenej papriky a 1 lyžičku soli a premiešajte.
- Pridajte šošovicu a 1 a ¼ šálky vody a opäť premiešajte, pričom oškrabte steny hrnca, aby bola všetka šošovica ponorená.
- Odolnú zeleň položte na vrch tekutiny, ale nemiešajte.
- Hrniec prikryte, znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým šošovica nie je uvarená a zelenina nezvädne, približne 10-15 minút.
- Odkryte hrniec a niekoľkokrát zmes premiešajte, aby sa zelenina obalila. Varte, kým sa neodparí väčšina tekutiny a šošovica nebude šťavnatá (nie bujónová), približne 2 minúty.
- Do šošovice vytlačte šťavu z polovice citróna. Ochutnajte a v prípade potreby dochuťte soľou. Prikryte a udržiavajte v teple.
- Na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte 1 lyžica oleja na stredne nízkej teplote. Pridajte 2 plátky chleba a opekajte ich, kým nie sú zlatisté a chrumkavé, približne 5 minút. Preneste na taniere a otočte opečenou stranou nahor. Opakujte so zvyšným chlebom.
- Osmaženú stranu každého plátku potrite celým strúčikom cesnaku a dochuťte soľou.
- Na hrianky štedro navrstvite šošovicovú zmes; pokvapkajte olejom a zľahka posypte ďalšou paprikou.