Tieto placky s chrumkavou vonkajšou stranou, krémovým vnútrom a jemnou sladkosťou možno nie sú také, na aké ste zvyknutí. Namiesto toho, aby ste surové zemiaky nastrúhali, ako to robíte pri iných plackách, uvaríte zemiak, ktorý spolu s pórom rozmixujete v kuchynskom robote. Výsledná štruktúra, pripomína zemiakovú kašu a placka tým bude o niečo odlišná, ale rovnako chutná.
Suroviny
- 1 veľký zemiak
- 1 lyžica soli
- 2 ks veľký pór (len biela a svetlozelená časť)
- ¼ šálky mandľovej múky
- ¼ šálka strúhanky talianskeho typu
- 1 lyžička mletej rasce
- mleté čierne korenie
- rastlinný olej (na vyprážanie, asi 1 a ¼ šálky)
- tzatziki (na podávanie)
Postup
- Rúru predhrejte na 100 °C.
- Do stredne veľkého hrnca vložte zemiak a 1 lyžica soli. Zalejte studenou vodou tak, aby bol pokrytý. Priveďte do varu a varte, kým zemiak nie je mäkký, asi 25 až 30 minút.
- Vyberte zemiak z hrnca a nechajte mierne vychladnúť.
- Medzitým vráťte vodu v hrnci do varu. Pridajte nakrájaný pór a varte, kým nie je veľmi mäkký, približne 5 minút. Dobre ho sceďte.
- Rukami odstráňte šupku zo zemiakov a dužinu nahrubo nakrájajte.
- Preneste ju do kuchynského robota a pridajte pór a pulzujte, kým sa zmes nespojí (nemusí byť homogénna a hladká).
- Zmes preložte do misky. Pridajte mandľovú múku, strúhanku, rascu, 1 lyžičku soli, okoreňte a dobre premiešajte.
- Do stredne ťažkej panvice, najlepšie liatinovej, nalejte olej a zohrejte.
- Pracujte v dávkach po 3 alebo 4 plackách na panvicu.
- Naberte zemiakovú zmes do rúk a sploštite ju do tenkých placiek s priemerom 3 cm.
- Placky smažte do sýto zlatohneda približne 4 minúty z každej strany.
- Preneste ich na mriežku umiestnenú vo vnútri plechu na pečenie a osoľte ich.
- Udržujte v teplej v rúre, kým pripravíte zvyšné placky.
- Podávajte s tzatziki.