Potešte priateľov a rodinu piškótou Victoria z vegánskych surovín. Tento jednoduchý recept je ideálny na popoludňajší čaj alebo rannú kávu.
Suroviny
Na piškótový koláč
- 150 g bezmliečnej nátierky
- 300 ml rastlinného mlieka (napr. ovsené)
- 1 lyžíc jablčného octu
- 1 vanilkový struk (iba semienka)
- 300 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Náplň
- 100 g bezmliečnej nátierky
- 200 g práškového cukru (plus ďalšie na posypanie)
- 4 lyžice jahodového džemu
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Dno tortovej foriem vyložte papierom na pečenie a vymažte trochou bezmliečnej nátierky.
- Rastlinné mlieko nalejte do džbánu a pridajte ocot. Nechajte niekoľko minút odstáť, kým sa trochu nezrazí.
- Do veľkej misy vložte polovicu vanilkových semienok a všetky ostatné prísady na koláč, potom ich zalejte mliečnou zmesou.
- Pomocou elektrického šľahača alebo drevenej lyžice všetko spolu vymiešajte do hladka.
- Zmes rozdeľte do dvoch rovnakých foriem pečte 30 až 35 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláčov nevyjde čistá.
- Nechajte ich v plechoch, kým piškóty nevychladnú dostatočne na to, aby sa s nimi dalo manipulovať, a potom ich opatrne vyklopte na mriežky, aby úplne vychladli.
- Kým koláče chladnú, pripravte náplň.
- Na prípravu vegánskeho maslového krému vyšľahajte bezmliečnu nátierku, práškový cukor a zvyšné vanilkové semienka.
- Na jednu z vychladnutých piškót natrieme džem, polejeme maslovým krémom a naň položíme druhú piškótu.
- Zostavený koláč pred krájaním poprášte trochou práškového cukru.
TIP: Bezmliečne nátierky sa líšia, takže ak je nátierka, ktorú používate, dosť mäkká, skúste sa vyhnúť použitiu elektrických šľahačov. Namiesto toho ingrediencie premiešajte, aby ste ich neprepracovali. Ak je však zmes príliš tuhá, použite elektrický šľahač, aby ste ju odľahčili, a pri šľahaní pridajte 1 až 2 lyžice bezmliečneho mlieka.