Recept na vegánsky zázvorový koláč

Magazín

Tento korenený zázvorový koláč je ideálny na jeseň, no vychutnať si ho môžete kedykoľvek počas roka. Je to skutočná pochúťka, či už ste vegán alebo nie.

Suroviny

  • 100 ml rastlinného oleja
  • 275 g hladkej múky
  • 150 g hnedého cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžice mletého zázvoru
  • 50 g džemu alebo lekváru
  • 50 g stonkového zázvoru
  • 1 lyžička zázvorového sirupu
  • 150 g práškového cukru
  • šťava z ½ citróna
  • 4 vykryštalizované kúsky stonkového zázvoru, nakrájané na plátky

Postup

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. Vymažte formu na chlebík olejom a vyložte ju dlhým pásom papiera na pečenie.
  3. Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a mletý zázvor.
  4. Pridajte olej, lekvár, nastrúhaný stonkový zázvor a 170 ml studenej vody, potom všetko spolu vyšľahajte do hladka pomocou drevenej lyžice.
  5. Nalejte zmes do pripravenej formy a pečte 45 až 50 minút.
  6. Koláč nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, potom ho preložte na mriežku, aby úplne vychladol.
  7. Do misky preosejeme práškový cukor, pridáme zázvorový sirup a vmiešame toľko citrónovej šťavy, aby vznikla hustá, tekutá poleva
  8. . Koláč položíme na tanier alebo stojan, odstránime pergamen a polejeme polevou.
  9. Okamžite posypte stonkovým zázvorom.
  10. Koláč nakrájajte na hrubé plátky a podávajte.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang