Táto dúhová fajita zelenina je veľmi svieža, farebná, pikantná, dymová a dokonale opečená. Skvelo sa hodí k burritu, no môžete si ju vychutnať aj ako hlavné jedlo. Tento recept na zeleninovú fajitu podávaný spolu s tortillami je tiež vynikajúcou rýchlou a jednoduchou večerou.
Suroviny
- 3 pestrofarebné papriky
- 3 šampiňóny portobello
- 1 červená cibuľa
- 2 lyžice avokádového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky chilli
- ½ lyžičky rasce
- ½ lyžičky morskej soli
- pár kvapiek balzamikového octu
- 2 limetky nakrájané na plátky
- mleté čierne korenie
Na servírovanie
- 8 ks múčne alebo kukuričné placky
- guacamole alebo plátky avokáda s limetkou
- papričky jalapeños
- nakrájané paradajky alebo Pico de Gallo
- koriander
- salsa omáčka
Postup
- Rozohrejte rúru v režime gril na strednú teplotu a vložte doň liatinovú alebo grilovaciu panvicu.
- Papriky zbavte stopiek a nakrájajte na pásiky. Poukladajte na tácku.
- Očistite huby, nakrájajte cibuľu a dajte ich na samostatný tanier s okrajom.
- V malej miske vyšľahajte avokádový olej, cesnak, chilli, rascu, soľ a niekoľko mletých paprík.
- Papriky pokvapkajte 1 polievkovou lyžicou zmesi a premiešajte.
- Zvyšnou marinádou pokvapkajte šampiňóny a cibuľu. Huby pokvapkajte trochou balzamikového octu a rukami ich obaľte z oboch strán.
- Papriky grilujte na liatinovej panvici 8 až 10 minút, občas ich premiešajte, kým nie sú spálené a mäkké.
- Osobitne grilujte huby a cibuľové plátky asi 4 minúty z každej strany.
- Všetko odstráňte z grilu a liatinovú panvicu vyberte pomocou chňapky.
- Na papriky vytlačte šťavu z ½ limetky a podľa chuti ich dochuťte soľou, korením a ďalším chilli.
- Nakrájajte šampiňóny na pásiky a položte ich na servírovaciu misu. Cibuľu a papriky tiež preložte na servírovaciu misu.
- Podávajte s tortillami, guacamole, jalapeños, paradajkami, koriandrom, salsou a zvyšnými limetkami na servírovanie.