Brokolicova polievka bez smotany – recept

Jednoduché polievkyKrémové polievkyPolievky

Brokolicová polievka je skvelý spôsob, ako do seba dostať odporúčanú porciu zeleniny, a pridaním brokolice do receptu na polievku bude jedlo absolútne výživné.

Brokolica je všestranná zelenina plná dôležitých vitamínov a minerálov, ktorú môžete pridať do polievok, dusených jedál, vyprážaných jedál a ďalších jedál. Či už ste vegán, vegetarián alebo len uprednostňujete rastlinnú stravu, pridanie brokolice do vegánskej polievky je jednoduchý spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac rastlinných potravín.

Brokolica je druh krížovitej zeleniny, čo znamená, že je plná silných antioxidantov a ďalších vitamínov, ako je vláknina, vitamín C, vitamín K a ďalšie. Konzumácia brokolice ako súčasť zdravej stravy pomáha podporovať zdravší imunitný systém a znižuje zápaly. Môže tiež znižovať hladinu cholesterolu a pomáhať v boji proti srdcovým chorobám.

Vegánske polievky sú plné výživných látok a ľahko sa pripravujú. Začnite osmažením nakrájanej cibule a pridajte niekoľko strúčikov pretlačeného cesnaku, ktorý vám dodá chuť.

Potom pridajte zemiaky, mrkvu a zeler a až potom brokolicu. Ak chcete získať extra chuť, skúste pridať trochu zeleninového vývaru alebo plechovku kokosového mlieka pre krémový základ.

Brokolicová polievka

Pri dochucovaní brokolicovej polievky je kľúčové korenie. Skúste pridať trochu kurkumy, rasce alebo oregana, aby ste tradičnú chuť jedinečným spôsobom vylepšili.

Ak dávate prednosť pikantnej polievke, skúste pridať sušené červené čili papričky a papriku, aby ste získali extra chuť. Ak chcete ľahkú a zdravú variantu, skúste pridať čerstvo nasekané bylinky, napríklad petržlenovú vňať alebo bazalku.

Do polievky môžete pridať aj rôznu zeleninu, napríklad fazuľu.

Na záver polievku doplňte vegánskou kyslou smotanou alebo posypte vegánskym syrom.Vegánsku polievku si môžete vychutnať ako výdatné jedlo alebo ľahké občerstvenie.

Brokolicová vegánska polievka sa ľahko pripravuje a ešte ľahšie konzumuje – buďte kreatívni a vychutnajte si svoju vlastnú lahodnú misku.

Zdravá brokolicová polievka bez smotany

Brokolicová polievka bez smotany je zdravou alternatívou tradičných polievok, ktoré zvyčajne obsahujú smotanu. Je plná chuti a je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov.

Jednou z výhod vegánskej brokolicovej polievky je, že obsahuje menej tuku a kalórií ako polievky na báze smotany. Má tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha podporovať chudnutie a zdravé trávenie.

Vegánska brokolicová polievka je tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu C, draslíka, kyseliny listovej a vitamínu K. Tieto živiny pomáhajú podporovať zdravý imunitný systém a predchádzať jeho nedostatkom.

Okrem toho je táto polievka skvelým zdrojom rastlinných bielkovín. Je tiež plná dôležitých antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením. Rastlinné zlúčeniny v brokolici sú prospešné aj pre zdravie srdca a môžu znižovať riziko niektorých druhov rakoviny.

Brokolicová polievka bez smotany – recept

Vegánska brokolicová polievka sa ľahko pripravuje a dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi. To z nej robí ideálnu voľbu pre náročné večerné jedlo. Môžete ju tiež skladovať v chladničke a v prípade potreby ohriať.

Suroviny na brokolicovú polievku bez smotany:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 malá cibuľa nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 2-3 stonky zeleru, nakrájané
  • 2 stredne veľké zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 3 šálky ružičiek brokolice
  • 1 lyžička provensálskych byliniek
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup na brokolicovú polievku bez smotany:

  1. Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte 2-3 minúty, kým sa nerozvonia.
  2. Pridajte zeler, zemiaky a zeleninový vývar. Zvýšte teplotu na vysokú a priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu na minimum, pridajte ružičky brokolice, provensálske bylinky a soľ a korenie. Varte 10-15 minút alebo kým zemiaky a brokolica nezmäknú.
  4. Polievku preložte do mixéra a rozmixujte do krémovej a hladkej konzistencie. Ak je polievka príliš hustá, pridajte ďalší vývar alebo vodu.
  5. Podávajte teplé.

Celkovo je vegánska brokolicová polievka vynikajúcou zdravou voľbou a dá sa ľahko prispôsobiť podľa individuálnych chutí a diétnych potrieb.

Trošku čerstvej brokolice si môžete nechať aj na dozdobenie.

Brokolicová krémová polievka – recept

Tento recept na brokolicovú polievku so smotanou je skvelou kombináciou chutného a zdravého. Vyskúšajte ho a presvedčte sa, že je rovnako jednoduchý ako chutný.

Suroviny na brokolicovú polievku so smotanou:

  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 3 šálky ružičiek brokolice
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1/4 šálky kešu orieškov, namočených cez noc
  • 1/2 šálky nemliečnej smotany

Postup na brokolicovú polievku so smotanou:

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte 1 lyžicu olivového oleja na miernom ohni.
  2. Pridajte cesnak a cibuľu a restujte, kým cibuľa nezmäkne a ľahko nezhnedne, približne 5 minút.
  3. Pridajte zeleninový vývar, ružičky brokolice, morskú soľ a čierne korenie. Priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a varte 20 minút.
  4. Polievku prelejte do mixéra a pridajte namočené kešu oriešky a nemliečnu smotanu. Mixujte, kým nebude hladká a krémová.
  5. Polievku vráťte do hrnca a ohrievajte, kým nie je teplá.

Na polievku môžete pri servírovaní dať lyžičku smotany a bylinky. Podávať ju môžete s čerstvým pečivom alebo samostatne.

Brokolicová polievka je najlepšia čerstvá.

Diétna polievka – recept

Jednou z najlepších častí vegánskej brokolicovej polievky s droždím je jej univerzálnosť. Túto polievku môžete podávať teplú aj studenú a môžete k nej pridať rôzne prílohy. Klasickou kombináciou je kúsok chrumkavého chleba, opečený a natretý vegánskym maslom.

Suroviny na diétnu polievku:

  • 1 hlava brokolice
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžice výživného droždia

Postup na diétnu polievku:

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej na miernom ohni. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a za občasného miešania ich 3 minúty opekajte.
  2. Brokolicu nakrájame na ružičky a pridáme do hrnca. Za občasného miešania restujte 3 minúty.
  3. Prilejte zeleninový vývar a priveďte do varu.
  4. Znížte teplotu na minimum a varte 10 minút, alebo kým brokolica nezmäkne.
  5. Odstavte z ohňa a ponorným mixérom rozmixujte polievku do krémova.
  6. Pridajte tymián, muškátový oriešok, soľ, korenie a výživné droždie a premiešajte.
  7. Podávajte horúce.

Polievku môžete podávať aj ako hlavný chod s prílohou z quinoy, pečených zemiakov alebo inej obilnej prílohy. Táto vegánska brokolicová polievka s droždím je chutná a sýta a výborne sa hodí pre každú vegánsku alebo vegetariánsku diétu.

Servírovanie polievky je na vás a vašich chuťových pohárikoch.

Brokolicová polievka pre deti

Pre rodičov nie je ľahké prinútiť deti jesť zeleninu. Brokolicová polievka je skvelý spôsob, ako deťom vniesť zeleninu a dať im zdravé jedlo.

Tu je niekoľko tipov, ako presvedčiť deti, aby si pochutnali na brokolicovej polievke:

  • Zapojte ich do prípravy – Deti budú s väčšou pravdepodobnosťou jesť jedlo, ktoré pomáhajú pripravovať. Varte s deťmi a nechajte ich odmerať prísady a zamiešať polievku.
  • Okoreňte ju – Ak už vaše deti brokolicová polievka omrzela, skúste do receptu pridať nové bylinky a koreniny. Zvážte pridanie čerstvých byliniek, ako je tymián, oregano alebo bazalka. Ak vaše dieťa toleruje korenie, štipka papriky alebo kajenského korenia môže polievke dodať príjemný šmrnc.
  • Urobte ju zábavnou – Pomocou vykrajovačiek na sušienky vykrojte zábavné tvary do zeleninových rezancov a polievku dozdobte syrom! Môžete tiež nechať deti, aby si do polievky primiešali svoje obľúbené prísady, ako sú krutóny, kúsky slaniny alebo ďalšia zelenina.
  • Na veľkosti porcie záleží – Podávajte porciu, ktorá je vizuálne atraktívna, pretože vďaka tomu budú vaše deti polievku jesť s väčšou pravdepodobnosťou. Skúste menšiu misku s hráškom alebo rezancami, aby polievka vyzerala lákavo a chutne.

    Dodržiavaním týchto tipov môžete zabezpečiť, aby vaše deti dostali svoju dennú dávku zeleniny s brokolicovou polievkou. Môže to byť chutné jedlo, na ktoré sa deti môžu tešiť každý večer.

    IngrediencieRecept

    © 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang