Recept na vegánske donuty

DezertyKoláčikyMagazín

Po príprave týchto vegánskych donutiv vám mliečna verzia nebude chýbať.

Ingrediencie

Na donuty:

  • 5 lyžíc vegánskeho masla
  • 1 šálka nesladeného kokosového mlieka z kartónu (nie z plechovky) alebo nesladeného mandľového mlieka
  • 1 balíček aktívneho sušeného droždia (2 a 1/4 lyžičky)
  • 1/3 šálky kryštálového cukru, rozdelená
  • 1 malý zrelý banán
  • 2 lyžičky jablčného octu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 4 šálky hladkej múky, rozdelené, plus viac na posypanie
  • 4 až 5 šálok rastlinného oleja na vyprážanie a viac na vymastenie

Možnosť 1 – Poleva z kokosového krému

  • 1 a 1/2 šálky práškového cukru
  • 3 lyžice kokosového mlieka alebo mandľového mlieka
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálky sladeného drveného kokosu

Možnosť 2 – Škoricový cukor

  • 5 lyžíc vegánskeho masla
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice

Postup

  1. Do malej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry vložte 5 lyžíc vegánskeho masla. V mikrovlnnej rúre ho nechajte roztopiť, približne 30 sekúnd. (Prípadne ho rozpustite v malom hrnci na stredne nízkej teplote.) Nechajte mierne vychladnúť.
  2. V malom hrnci na miernom ohni zohrejte 1 šálku nesladeného kokosového alebo mandľového mlieka, kým nie je teplé na dotyk. Odstavte z ohňa. Posypte 1 balíčkom aktívneho sušeného droždia a 1/2 lyžičky kryštálového cukru (z 1/3 šálky) a premiešajte. Nechajte odstáť, kým sa nevytvorí pena, 6 až 7 minút.
  3. Medzitým vložte 1 malý zrelý banán do misy mixéra a vidličkou ho roztlačte, kým nebude takmer tekutý. Pridajte maslo, zvyšný kryštálový cukor, 2 lyžičky jablčného octu, 2 lyžičky vanilkového extraktu a 1/2 lyžičky soli. Šľahajte pomocou nástavca s lopatkami na strednej rýchlosti, kým sa dobre nerozmieša, približne 2 minúty.
  4. Znížte rýchlosť na nízku a pridajte zmes droždia. Pri stále nízkom stupni mixéra postupne pridávajte 3 a pol šálky múky po 1/4 šálke, pričom počkajte, kým sa múka nezapracuje alebo kým nezmiznú hrudky, a až potom pridajte ďalšiu dávku. Podľa potreby zastavte a oškrabte steny misy.
  5. Prepnite na nástavec na miesenie cesta. Pri nízkych otáčkach mixéra prisypte zvyšnú 1/2 šálky hladkej múky a miešajte, kým cesto nie je lepkavé, pružnejšie a mierne sa neodlepuje od stien misy, ale stále sa trochu lepí na dno, približne 2 minúty.
  6. Veľkú misu zľahka potrite rastlinným olejom. Cesto vyškrabte do misy a prikryte fóliou. Nechajte kysnúť na teplom mieste, kým sa nezdvojnásobí, približne 1,5 hodiny.
  7. Veľký nevymastený plech alebo pracovnú plochu posypte hladkou múkou. Cesto preneste na múku, zľahka ho posypte ďalšou múkou a mieste 1 minútu, pričom v prípade lepenia ho podľa potreby posypte ďalšou múkou.
  8. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 cm. Pomocou okrúhleho vykrajovadla vykrajujte kolieska čo najbližšie k sebe, pričom pred každým vykrojením namočte vykrajovadlo do múky. Pomocou škrabky alebo stierky preneste vykrojené šišky na okraj plechu na pečenie, pričom ich rozmiestnite 2 cm od seba. Pomocou 1 cm vykrajovadla vykrojte stredy. V prípade potreby donuty rukami vytvarujte do okrúhlych tvarov.
  9. Zvyšky cesta zhromaždite do gule a zopakujte vaľkanie a vykrajovanie ďalších šišiek a šiškových otvorov. Šišky voľne prikryte fóliou a nechajte kysnúť, kým sa nenafúknu a mierne nevykysnú, približne 30 minút.
  10. Približne 10 minút predtým, ako budú šišky hotové, rozohrejte 4 až 5 šálok rastlinného oleja vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote. Medzitým položte drôtenú mriežku na plech na pečenie a vyložte ju papierovými utierkami.
  11. Smažte šišky v dávkach po 4: Opatrne prenášajte šišky do horúceho oleja a smažte ich, pričom ich raz otočte, kým nezískajú sýto zlatohnedú farbu, 1 až 2 minúty z každej strany. Preneste ich na mriežku vystlanú papierovými utierkami. Do horúceho oleja pridajte stredy z donutov a smažte ich, pričom ich raz otočte, kým nezískajú zlatohnedú farbu, 30 sekúnd až 1 minútu z každej strany. Preneste na mriežku.
  12. Na kokosovú polevu: Do plytkej misky dajte 1 a 1/2 šálky práškového cukru, 3 lyžice nesladeného kokosového alebo mandľového mlieka a 2 lyžičky vanilkového extraktu a vyšľahajte do hladka. Do druhej plytkej misky dajte 1 a 1/2 šálky sladených kokosových vločiek a oddeľte všetky, ktoré sa zlepili.
  13. Na posypanie škoricovým cukrom: Vložte 5 lyžíc vegánskeho masla do plytkej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry. V mikrovlnnej rúre ohrievajte, kým sa nerozpustí, približne 30 sekúnd. (Prípadne ho rozpustite na sporáku v malom hrnci na stredne nízkej teplote a prelejte do plytkej misky.) Do druhej plytkej misky dajte 1 šálku kryštálového cukru a 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice a vyšľahajte ich.
  14. Zospodu šišiek odstráňte papierové utierky. Namočte a polejte vždy 1 šišku alebo stred zo šišky: Vrchnú časť šišky namočte do polevy a potom ju ponorte do kokosu. Vráťte na mriežku glazúrou nahor. Stred z donutu vložte do glazúry a otočte, aby sa úplne pokryl, potom ho vhoďte do kokosu a stlačte, kým sa úplne nepokryje. Vráťte na stojan.
  15. Na posypanie škoricovým cukrom: Vždy pokryjeme 1 šišku alebo stred: Ponorte šišku do rozpusteného masla a otočte, aby sa úplne pokryla. Hoďte ju do škoricového cukru a otočte ho, aby sa úplne obalila. Vráťte na stojan.
  16. Nechajte šišky a stredy odstáť približne 30 minút. Donuty je najlepšie jesť v deň ich prípravy.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang