Korenený chlebovník a mangovo-avokádová salsa dodávajú týmto vegánskym tacos veľký punc chuti. Sú jasné, svieže a zábavné na jedenie.

Ingrediencie

Mangovo-avokádová salsa:

  • 2 šálky olúpaného a na kocky nakrájaného manga, asi 2 stredne veľké
  • 1 stredné zrelé avokádo nakrájané na kocky
  • ¾ šálky červenej cibule nakrájanej na kocky
  • ½ šálky uhorky nakrájanej na kocky
  • 3 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
  • 3 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
  • ½ šálky koriandra, jemne nasekaného
  • morská soľ

Jamajské korenie:

  • 1 a ½ lyžičky cibuľového prášku
  • 1 lyžička sladkej alebo štipľavej papriky
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • ½ lyžičky mletého nového korenia
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • ¼ lyžičky kajenského korenia
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky muškátového orieška

Chlebovník a zostavenie:

  • 2 konzervy chlebovníka v slanom náleve alebo vo vode
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 6 jarných cibuliek, biela a svetlozelená časť, nakrájané na plátky
  • 4 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1,5 cm kúsok čerstvého zázvoru, nastrúhaný
  • 1 paprička habanero, serrano alebo jalapeño, mletá
  • 2 lyžice kokosového cukru alebo agávového nektáru
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • ¼ šálky tamari
  • 3 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
  • 12 kukuričných tortill, zapečených alebo zohriatych

Postup

  1. Pripravte mangovo-avokádovú salsu: v stredne veľkej miske zmiešajte mango, avokádo, cibuľu, uhorku, pomarančovú šťavu, limetkovú šťavu a koriander a jemne premiešajte. Podľa chuti dochuťte soľou.
  2. Pripravte jamajské korenie: v malej miske zmiešajte všetky koreniny.
  3. Pripravte chlebovník: chlebovník z konzervy scedíme, zľahka opláchneme pod vodou a vytrepeme z neho prebytočnú vodu. Prstami odstráňte hrubé jadrá a kúsky rozoberte tak, aby pripomínali rozdrobené bravčové mäso.
  4. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte cibuľku a varte ju 1 až 2 minúty, kým nezhnedne. Pridajte cesnak, zázvor a čili papričku a varte 1 minútu za častého miešania, aby sa nepripálili.
  5. Pridajte všetko jamajské korenie, premiešajte a za stáleho miešania varte 30 sekúnd, až kým sa nerozvonia.
  6. Pridajte rozdrvený chlebovník, kokosový cukor, paradajkový pretlak, tamari a limetkovú šťavu. Dobre premiešajte. Prilejte 1/2 šálky vody a znova premiešajte. Prikryte a za občasného miešania varte 20 minút.
  7. Chlebovník podávajte s tortillami a mangovo-avokádovou salsou.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang