Tradičná rímska omáčka Alfredo je stelesnením talianskej minimalistickej kuchyne. Omáčka je len emulzia škrobovej vody z cestovín, masla a parmezánu. Vegánska omáčka Alfredo je takmer rovnako jednoduchá na prípravu – a rovnako bohatá a krémová – ako originál.
Tajnou prísadou sú surové kešu. Kešu sú základnou ingredienciou rastlinnej kuchyne. Stačí šálka vody a mixér a z kešu orieškov môžete pripraviť množstvo krémových vegánskych jedál.
Suroviny
- 1 šálka surových kešu orieškov
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 malá alebo 1/2 strednej žltej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 stredne veľkého citróna
- 1 šálka vody (najlepšie filtrovanej)
- 3 lyžice lahôdkového droždia
- 2 lyžice bielej miso pasty
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup
- Vložte 1 šálku surových kešu orieškov do mixéra a pridajte toľko horúcej vody, aby sa pokryli.
- Odstavte, aby sa namočili aspoň na 30 minút. Medzitým poduste cibuľu a cesnak.
- Nakrájajte na kocky 1 malú alebo 1/2 stredne veľkej žltej cibule (asi 1 šálku). Nastrúhajte 1 strúčik cesnaku.
- Na strednej panvici na miernom ohni rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu a štipku soli. Za občasného miešania varte 5 až 7 minút, kým cibuľa nezhnedne. Pridajte cesnak a varte, kým sa nerozvonia, približne ďalších 30 sekúnd. Odstavte panvicu z ohňa.
- Keď sú kešu orechy hotové, sceďte ich a vráťte do mixéra. Vyžmýkajte šťavu z 1/2 stredne veľkého citróna, kým nezískate 1 lyžicu.
- Pridajte šťavu, cibuľovú zmes, 1 šálku vody, 3 lyžice lahôdkového droždia, 2 lyžice bielej miso pasty, 1/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia.
- Mixujte, kým omáčka nebude úplne hladká a krémová.