Recept na vegánske sushi

Hlavné jedláMagazínSnacky a predjedlá

V tomto vegánskom recepte na sushi vám ryba chýbať nebude! Namiesto toho marinovaná cvikla, uhorka a avokádo vytvárajú sviežu, zábavnú a aromatickú náplň.

Ingrediencie

Na cviklu:

  • 2 cvikle
  • extra panenský olivový olej na pokvapkanie
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1 lyžica tamari
  • ½ lyžice sezamového oleja
  • ½ lyžičky strúhaného zázvoru
  • morská soľ

Na ryžu:

  • 1 šálka nevarenej guľatozrnnej bielej ryže
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička morskej soli

Na závitky:

  • 4 listy nori
  • 1 uhorka nakrájaná na pásiky
  • 1 avokádo, zbavené kôstok a nakrájané na dlhé pásiky
  • sezamové semienka na posypanie
  • tamari, na servírovanie
  • nakladaný zázvor, na podávanie
  • vegánska majonéza a sriracha, voliteľné, na podávanie

Postup

  1. Pripravte cviklu: Predhrejte rúru na 200 °C. Celú cviklu položte na kus alobalu a pokvapkajte ju olivovým olejom a štipkou soli. Repu zabaľte do alobalu a pečte na plechu 45 až 60 minút, alebo kým nie je mäkká. Čas závisí od veľkosti a čerstvosti cvikle.
  2. Vyberte cviklu z rúry a odstráňte alobal. Keď je cvikla na dotyk chladná, olúpte z nej šupku. Nakrájajte repu pozdĺžne na ¼ cm pásiky.
  3. Na dne malého pekáča alebo plytkej misky zmiešajte ryžový ocot, tamari, sezamový olej a zázvor. Pridajte cviklu, premiešajte a nechajte ju marinovať. Po 15 minútach ju opäť premiešajte, aby bola rovnomerne pokrytá.
  4. Pripravte ryžu: Uvarte ryžu podľa receptu na sushi ryžu. Uvarenú ryžu zmiešajte s octom, cukrom a soľou.
  5. Zostavte závitky: V blízkosti pracovnej plochy umiestnite malú misku s vodou a kuchynskú utierku, pretože sa vám budú lepiť ruky. Položte jeden list nori lesklou stranou nadol na bambusovú podložku a na spodné dve tretiny listu pritlačte hrsť ryže.
  6. Na spodnú časť ryže položte rad cvikle, uhorky a avokáda. Nepreplňujte, inak sa vám bude ťažšie rolovať. Pomocou bambusovej podložky zastrčte a zrolujte nori. Po zrolovaní bambusovú podložku jemne pritlačte a vytvarujte rolku. Rolku položte na stranu rezom nadol. Opakujte so zvyšnými rolkami.
  7. Na krájanie sushi použite ostrý nôž. Medzi jednotlivými rezmi utrite nôž vlhkou utierkou.
    Posypte sezamovými semienkami. Podávajte s tamari, nakladaným zázvorom a vegánskou majonézou zmiešanou s trochou srirachy, ak chcete.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang