Torty sú obľúbenou sladkou pochúťkou, na ktorej si pochutnávajú ľudia všetkých vekových kategórií. Upečenie vegánskej torty nemusí byť zložitá úloha – v skutočnosti môžete s jednoduchými prísadami rýchlo pripraviť chutný rastlinný korpus na tortu. S vegánskou tortou sa dá dosiahnuť ľahká, vzdušná štruktúra a dá sa pripraviť takmer s akoukoľvek príchuťou, ktorú si viete predstaviť.
Vegánsky korpus na tortu sa vyrába bez živočíšnych produktov alebo iných vedľajších produktov. Vďaka tomu je skvelou voľbou pre ľudí, ktorí sú vegánmi alebo môžu mať alergie na mliečne výrobky, vajcia alebo iné živočíšne deriváty. Na výrobu vegánskeho tortového korpusu sa zvyčajne používajú rastlinné prísady, ako napríklad celozrnná múka, kokosový olej, mandľové mlieko a iné vegánske prísady.
Korpus možno ochutiť rôznymi prísadami od škorice a muškátového orieška až po citrusové plody, ako je pomarančová alebo citrónová kôra. Je to tiež skvelý spôsob, ako si vychutnať dezert bez pocitu viny. Vegánsky koláčový korpus môže byť chutnou a zdravou alternatívou pre tých, ktorí si chcú vychutnať dezerty bez toho, aby ohrozili svoj záväzok vyhýbať sa živočíšnym produktom.
Torty
Torty sú už po stáročia základnou súčasťou osláv a dnešní vegánski pekári nemajú núdzu o neuveriteľné recepty na prípravu vegánskych korpusov. Či už hľadáte sladký pôžitok, alebo jednoduchý vegánsky kúsok torty k rannej káve, každý si nájde niečo pre seba.
Jednoduchá torta
Vegánska jednoduchá torta je skvelou voľbou pre niekoho, kto s vegánskym pečením začína. S minimálnym množstvom ingrediencií, trochou rastlinného tuku a nemliečneho mlieka si môžete pripraviť ľahkú, chutnú tortu len v niekoľkých krokoch.
Tento typ torty zvyčajne nevyžaduje polevu, takže je výbornou voľbou napríklad na detskú narodeninovú oslavu.
V prípade, že človek má s pečením len minimálne skúsenosti, môže využiť cukrárske kurzy cez úrad práce, ktoré mu pomôžu s rekvalifikáciou na profesionálneho cukrára.
Jednoduchá ovocná torta
Jednoduchá ovocná torta je tiež obľúbenou voľbou vegánskych tort, pretože kombinujú sladkosť a zložitosť spôsobom, ktorý uspokojí všetky typy milovníkov tort. Ovocie dodáva torte prirodzenú sladkosť a trochu výživovej hodnoty a zároveň zvýrazňuje jej chuť.
Výborná je napríklad marhuľová mini tortička, ktorá skvelo chutí hlavne v horúcich letných dňoch. Použitie vegánskeho prášku do pečiva pomôže korpusu vykysnúť a nakrájať sa na ľahkú mrveničku.
Jednoduchá čokoládová torta
Pre tých, ktorí majú vážnu chuť na sladké, môže byť klasická vegánska jednoduchá čokoládová torta tou správnou voľbou. Jednoduchá kombinácia vegánskej čokolády, vegánskeho masla, cukru a múky sa môže spojiť do ľahkého a vzdušného potešenia.
Tento recept na pôžitkársku tortu si nevyžaduje žiadne mliečne náhrady, takže jeho príprava je rovnako jednoduchá ako príprava nevegánskej verzie. A ak hľadáte niečo s ešte rýchlejšou prípravou, vyskúšajte vegánske čokoládové brownies, ktoré sú veľmi chutné a jednoduché na prípravu.
Torta bez mlieka
Keď chcete upiecť tortu bez mlieka, šikovní pekári môžu jednoducho nahradiť mlieko mandľovým alebo kokosovým mliekom; na zvýšenie vlhkosti možno použiť nemliečny jogurt. Vajíčka môžete nahradiť chia alebo ľanovými semienkami, jedlou sódou a octom, banánmi, octom a jablkovou omáčkou.
Existuje množstvo skvelých receptov na torty, ktoré neobsahujú mliečne výrobky, jedným z nich je aj recept na výbornú vegánsku kokosovú tortu.
Ľahká torta
V prípade ľahkej vegánskej torty je kokos výbornou nemliečnou voľbou pre základ. Pridaním celých zŕn, čerstvého ovocia alebo extraktov do kokosového základu sa vytvorí celý rad chuťových možností.
Aby bol koláč mimoriadne vzdušný a ľahký, možno použiť ľanové semienka alebo kokosový jogurt, ktoré mu dodajú vlhkosť a bielkoviny.
Rýchla torta na narodeniny
Vegánska rýchla narodeninová torta je skvelý nápad pre každého oslávenca. Môžete ju jednoducho pripraviť z niekoľkých surovín zakúpených v obchode alebo od základu podľa receptov, ktoré nájdete na internete alebo vo vegánskych kuchárskych knihách.
Upečte bezvaječnú tortu s jedinečnou vegánskou polevou a ozdobami, ktoré z nej urobia špeciálnu pochúťku.
Vegánske torty
Na porovnanie, ak hľadáte tortu s plným charakterom, vegánske možnosti, ako je sójové a mandľové mlieko, sú vynikajúcou voľbou na spojenie zložiek torty. Konzistenciu zmesi zvyšuje aj náhrada vajec, ktorá je skvelým spôsobom, ako udržať vegánsku tortu vlhkú a ľahkú. Oriešky, ovsené vločky a datle sú skvelými prísadami, ktorých výsledkom je chutná a vegánska torta.
Bez ohľadu na to, aký typ receptu na vegánsku tortu hľadáte, je možné nájsť niečo, čo roztancuje vaše chuťové poháriky a tortová škatuľa zažiari. S dokonalou kombináciou ingrediencií určite prídete na vegánsku tortu, ktorá bude hitom.
Jednoduchý korpus na tortu – recept
Ak hľadáte jednoduchý a chutný recept na vegánsky korpus, potom je tento určený práve vám! Tento vegánsky jednoduchý tortový korpus je vyrobený len z niekoľkých surovín, takže si ho môžete ľahko pripraviť kedykoľvek, keď budete potrebovať sladkú vegánsku pochúťku.
Je ľahká, nadýchaná a bohatá na chuť s nádychom sladkej dobroty, ktorá povzbudí vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie na korpus
- 210 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 150 g vegánskeho margarínu
- 90 g práškového cukru
- 1/4 lyžičky soli
- 4 lyžice studenej vody
Postup na korpus
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Okrúhlu formu na koláč s priemerom 23 cm vymažte vegánskym margarínom a dno vyložte papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, vegánsky margarín, práškový cukor a soľ.
- Všetko spolu trieme rukami, kým zmes nepripomína jemnú strúhanku.
- Do zmesi pridajte studenú vodu a miešajte, kým sa nezačne vytvárať cesto.
- Cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú plochu a hnette 2 minúty, kým nebude hladké.
- Cesto rozvaľkajte na rovnakú veľkosť, akú má tortová forma, a vyložte ním formu.
- Dno cesta popichajte vidličkou a potom vložte formu do predhriatej rúry.
- Pečte 15 – 20 minút alebo dozlatista.
- Vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom ju preložte na mriežku.
Vegánsky korpus bez vajec – recept
Tento recept na vegánsky tortový korpus je ideálny na všetky príležitosti. Nepoužíva vajcia ale aj tak z neho získate lahodný tortový korpus. Ľahko sa pripravuje od základu a jeho vyšľahanie vám zaberie len pár minút.
Vďaka niekoľkým prísadám a jednoduchým pokynom nebudete veriť, aký chutný je tento vegánsky tortový korpus.
Ingrediencie na koprus
- 90 g vegánskeho masla
- 140 g práškového cukru
- 100 g hladkej múky
- 60 g hladkej múky
- 10 g kakaového prášku
- 80 ml mandľového mlieka
Postup na korpus
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Vegánske maslo a cukor vymiešajte do svetlej a nadýchanej peny.
- Do smotanového masla a cukru preosejte hladkú a hladkú múku.
- Postupne pridávajte kakaový prášok a mandľové mlieko a miešajte, kým sa všetko úplne nespojí.
- Okrúhlu 20 cm tortovú formu vymastite a rovnomerne do nej nalejte tortovú zmes.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25 minút, kým koláč nie je pevný a vrch nie je zlatohnedý.
- Pred prenesením na tanier nechajte koláč vychladnúť.
Korpus na tortu bez mlieka – recept
Tento vegánsky tortový korpus je ideálnou náhradou tradičného tortového korpusu bez mlieka. Je ľahký, nadýchaný a stále chutný, či už ho použijete na prípravu obľúbenej torty, alebo si ho vychutnáte samostatne.
Vaši hostia neuveria, že je vyrobený bez mlieka, a vy si zamilujete, ako jednoducho sa pripravuje. Pomocou tohto receptu posuniete svoje cukrárske zručnosti na vyššiu úroveň a pripravíte tortu, ktorý vás určite poteší.
Ingrediencie na korpus
- 140 g hladkej múky
- 140 g bezmliečnej nátierky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 90 g práškového cukru
- 90 ml rastlinného oleja
- 1/2 lyžice vanilkového extraktu
Postup na korpus
- Predhrejte rúru na 180 °C a vnútro 20 cm tortovej formy zľahka potrite sprejom na pečenie.
- V stredne veľkej miske zmiešajte univerzálnu múku, prášok do pečiva a práškový cukor.
- V samostatnej veľkej miske zmiešajte bezmliečnu nátierku, rastlinný olej a vanilkový extrakt, kým sa nespoja.
- Pomaly pridávajte suché prísady k mokrým za stáleho miešania, kým sa nespoja.
- Cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a rovnomerne ho rozotrite.
- Pečte 25-30 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.
Čokoládový korpus na tortu – recept
Táto vegánska čokoládová torta je lahodný dezert, ktorý je ideálny na každú príležitosť. Jeho príprava je jednoduchá a vyžaduje si len niekoľko jednoduchých ingrediencií.
Bohatá torta z tmavej čokolády má vlhkú, kašovitú konzistenciu a je pokrytá lesklou ganache z tmavej čokolády. Vďaka svojmu jednoduchému, ale dekadentnému vzhľadu sa stane obľúbenou tortou na večierkoch.
Ingrediencie na čokoládový korpus na tortu
Na tortu
- 180 g vegánskej horkej čokolády
- 200 g vegánskeho margarínu alebo kokosového oleja
- 135 g hladkej múky
- 175 g hnedého cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 140 ml mandľového mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na čokoládovú ganache
- 200 g vegánskej horkej čokolády
- 150 ml mandľového mlieka
Postup na čokoládový korpus
- Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte 20 cm okrúhlu tortovú formu papierom na pečenie.
- V stredne veľkej miske rozpustite nad dvojitým kotlom horkú čokoládu a margarín alebo kokosový olej.
- V samostatnej miske preosejte hladkú múku a prášok do pečiva a pridajte hnedý cukor. Vlejte to do rozpustenej čokolády a miešajte, kým sa nespojí.
- Do zmesi pridajte mandľové mlieko a vanilkový extrakt a miešajte, kým sa všetky prísady úplne nespoja.
- Zmes nalejte do vyloženej tortovej formy a pečte 30-35 minút alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Po upečení nechajte koláč 10 minút vychladnúť, potom ho opatrne vyberte z formy a položte na tortovú dosku.
- Na prípravu čokoládovej ganache rozpusťte horkú čokoládu a mandľové mlieko v malom hrnci na miernom ohni. Neustále miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí a všetky prísady sa úplne spoja.
- Ganache nalejte na koláč a rovnomerne ho rozotrite. Pred podávaním koláča nechajte ganache stuhnúť.
Existuje veľa kreatívnych nápadov na prípravu vegánskych tort, ktoré sú zdravé, chutné a cenovo dostupné. Vegánske torty sú nielen zdravšie ako ich tradičné náprotivky, ale môžu pomôcť znížiť váš ekologický dopad tým, že pri výrobe produkujú menej emisií.
Ak teda hľadáte chutný vegánsky dezert, skúste si na najbližšiu oslavu pripraviť vegánsku tortu. Kto vie, možno sa už nikdy nevrátite k bežným koláčom.