Príprava domáceho mandľového mlieka sa vždy oplatí. Je krémovejšie a orechovejšie ako komerčné mandľové mlieko a vyrába sa len z dvoch surovín: mandlí a vody. Samotné mlieko je veľmi všestranné. Môžete si ním pokvapkať granolu, pridať ho do latte, rozmixovať do smoothie alebo ho použiť do svojho obľúbeného pečiva.
Suroviny
- 1 šálka surových mandlí (namočených cez noc)
- 3 a ½ šálky filtrovanej vody
- 2 lyžice javorového sirupu (voliteľné sladidlo)
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu (voliteľné)
Postup
- Mandle a vodu zmiešajte v mixéri a mixujte 30 sekúnd až 1 minútu, kým nevznikne krémová hmota.
- Pripravte si sklenenú fľašu na hotové mandľové mlieko.
- Hotové mandľové mlieko preceďte cez sitko a gázu do misy, pričom z neho vyžmýkajte čo najviac tekutiny.
- V prípade potreby pridajte javorový sirup a vanilku.
- Pomocou lievika prelejte mandľové mlieko do pripravenej fľaše.
TIP: Domáce mandľové mlieko použite ihneď alebo ho môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až týždeň. Pri skladovaní sa oddelí. Pred použitím ho len premiešajte alebo pretrepte, aby sa spojilo.