Karfiol v cestíčku – rýchly obaľovaný karfiol recept

Hlavné jedláSnacky a predjedláVegánske recepty

Obaľovaný karfiol je chutné jedlo, ktoré obsahuje aromatické karfiolové ružičky obalené v cestíčku. Je to univerzálne jedlo, ktoré sa môže podávať ako predjedlo, príloha alebo aj ako hlavný chod. Jedlo vyzdvihuje prirodzenú chuť a štruktúru karfiolu a zároveň pridáva lahodný zvrat, po ktorom budú vaše chuťové poháriky túžiť po ďalších.

Okrem klasického cestíčka na obaľovanie sa môže karfiol ukryť aj do rôznych aromatických omáčok, ktoré sa pripravujú z kombinácie prísad ako je vegánska smotana, cesnak a bylinky. Omáčka pomáha zvýrazniť chuť karfiolu a dodáva mu šťavnatosť.

Karfiol sa hodí nielen na obaľovanie, možno ho zakomponovať aj do rôznych vegan placiek a ďalších pokrmov.

Jednou z tajných ingrediencií, ktorá posúva karfiol v obale na vyššiu úroveň, je vegánsky syr. Syr dodáva karfiolu hlbokú, orechovú chuť, ktorá ho dopĺňa a vytvára lákavú kombináciu. Po zapečení dodá pokrmu krásnu zlatistú farbu.

Vyprážaný karfiol – recept

Naučte sa, ako pripraviť dokonalý vegánsky vyprážaný karfiol s najchrumkavejším obalom a s vlhkým a šťavnatým dobre ochuteným vnútrom.

Suroviny na vyprážaný karfiol

  • 1 malá hlava karfiolu
  • 1 šálka sójového mlieka
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička papriky
  • 1 a ½ lyžičky omáčky Sriracha
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 a ½ lyžičky sójovej omáčky
  • ½ šálky hladkej múky
  • ¼ šálky kukuričného škrobu
  • ¼ šálky kukuričných vločiek
  • ½ lyžičky soli
  • 4 šálky oleja (na vyprážanie)

Postup na vyprážaný karfiol

  1. Karfiol umyte a nakrájajte na veľké ružičky.
  2. V miske zmiešajte sójové mlieko a jablčný ocot a chvíľu počkajte. Mierne sa zrazí.
  3. Potom do zmesi mlieka a octu pridajte soľ, papriku, cesnakový prášok, omáčku Sriracha a sójovú omáčku.
  4. Do pripravenej marinády pridajte ružičky karfiolu a nechajte ich odstáť približne 2 až 3 hodiny (ideálne cez noc).
  5. Do inej misky pridajte hladkú múku, kukuričný škrob, kukuričné vločky (mierne ich rozdrvte rukami) a soľ.
  6. Po skončení marinovania sceďte z karfiolu tekutinu z marinády.
  7. Teraz ponorte každý ružičkový karfiol do suchých prísad, kým sa dobre neobalí.
  8. Ponorte ich späť do marinády a opäť ich vhoďte do zmesi múky. Takto postupujte so všetkými ružičkami a opatrne ich položte na tanier.
  9. Na panvici alebo vo fritéze rozohrejte olej. Ružičky karfiolu opatrne po jednej vložte do oleja. Nemiešajte, kým obal okolo karfiolu nezostane tuhý. Potom otočte a opečte aj z druhej strany.
  10. Karfiol smažte v horúcom oleji, kým nie je zlatistý a chrumkavý, približne 3 až 4 minúty.

TIP: Vyprážaný karfiol môžete podávať so sladkými zemiakovými hranolčekmi.

Zmiešajte rovnaké množstvo vegánskej majonézy a sriracha omáčky a podávajte ako dip k vyprážanému karfiolu.

Recept na obaľovaný karfiol

Tento obaľovaný karfiol predstavuje vegánsku, bezlepkovú a zdravšiu verziu klasického čínskeho pomarančového kuracieho mäsa. Aromatické pečené kúsky pomarančového obaľovaného karfiolu si získajú aj náročných gurmánov.

Suroviny na obaľovaný karfiol

  • 1 hlava karfiolu (nakrájaná na stredne veľké ružičky, stonky odstránené)

Cesto na obaľovanie

  • 1 šálka bezlepkovej hladkej múky
  • 3/4 šálky rastlinného mlieka (nesladené)
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžice pomarančovej šťavy
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/2 šálky bezlepkovej strúhanka (voliteľné)

Pomarančová omáčka

  • 1/2 šálky pomarančovej šťavy
  • 1/4 šálky vody
  • 2 lyžice pomarančovej kôry
  • 1 malý kúsok zázvoru (cca 2 cm)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica čili cesnakovej omáčky (voliteľné)
  • 3 lyžice ryžového octu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1/4 šálky sladidla (kokosový cukor, javorový sirup alebo agáve)
  • drvená červená paprika podľa chuti
  • 1 a 1/2 lyžičky kukuričného škrobu

Postup na obaľovaný karfiol

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. V miske zmiešajte všetky prísady na cesto okrem strúhanky. Cesto by malo byť o niečo redšie ako palacinkové cesto. Do misky pridajte ružičky karfiolu a premiešajte ich.
  3. Vidličkou po jednom vyberte karfiol z cesta, nechajte odkvapkať prebytočné množstvo a preložte ho na vymastený pergamenový plech, pričom dbajte na to, aby nebol preplnený.
  4. Ak používate strúhanku, hojne ju posypte. Veľmi ľahko postriekajte olivovým olejom (voliteľné pre väčšiu chrumkavosť).
  5. Pečte 25 minút, kým obaľované karfioly nie sú zlatisté a chrumkavé.
  6. Všetky prísady na omáčku rozmixujte v mixéri do hladka. Nalejte do malého hrnca na miernom ohni. Korenie, sladkosť a slanosť upravte podľa svojich predstáv. Varte 5 až 10 minút.
  7. Vyberte karfiol z rúry a nechajte ho 3 až 5 minút vychladnúť (tento krok je veľmi dôležitý, pretože zabráni rozmočeniu karfiolu).
  8. Karfiol preložte do misy a jemne premiešajte s omáčkou. Posypte nakrájanou zelenou cibuľkou.
Karfiol môžete pripraviť aj s teriyaky, arašidovou omáčkou, BBQ omáčkou alebo sezamovou omáčkou.

Obaľovaný karfiol sa počas pečenia naplní všetkými chuťami omáčky, ale vytvorí aj lahodnú karamelizovanú kôrku na povrchu. Táto chrumkavá vrstva nádherne kontrastuje s jemným karfiolom vo vnútri.

Karfiol v cestíčku – recept

Ak hľadáte recept na vegánsku verziu bufallo krídeliek, tieto karfiolové kúsky sú horúcou a pikantnou pochúťkou. Pripravené sú len z pár surovín behom 15 minút. Sú dokonalým pokrmom na večierky aj bežné večere.

Suroviny na karfiol v cestíčku

  • 1 hlava karfiolu (nakrájaná na ružičky)
  • 1 šálka univerzálnej múky
  • 1 šálka vody (bezlaktózové alebo rastlinné mlieko)
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 šálky buffalo omáčky
  • 3 lyžice rozpusteného vegánskeho masla

Postup na karfiol v cestíčku

  1. Predhrejte rúru na 220 °C.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, vodu, soľ a cesnakový prášok. Pridajte karfiol a jemne ho premiešajte, kým sa rovnomerne nepotiahne cestom.
  3. Karfiol rozložte v jednej vrstve na veľký plytký plech na pečenie nastriekaný sprejom na pečenie.
  4. Pečte 20 minút alebo dozlatista.
  5. V malej miske zmiešajte buffalo omáčku a rozpustené maslo.
  6. Karfiol rovnomerne pokvapkajte a otočte, aby sa pokryl z každej strany.
  7. Pečte ešte 10 minút alebo kým nie je karfiol chrumkavý, v polovici pečenia ho otočte.
  8. Podľa chuti podávajte so zelerom alebo vegánskym dresingom.

TIP: Karfiol v cestíčku je všestranný pokrm, ktorý sa dá prispôsobiť rôznym preferenciám. Pre tých, ktorí majú radi pikantné jedlá, môžete do omáčky pridať štipku čili prášku alebo kajenského korenia. Prípadne môžete do jedla pridať čerstvé bylinky, ako je tymian, rozmarín alebo petržlenová vňať, ktoré mu dodajú sviežosť a vôňu.

Recepty s karfiolom

Karfiol je všestranná zelenina, ktorá je známa svojou jemnou, ale výraznou chuťou. Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi, aby vynikla jeho jedinečná chuť a štruktúra. Skúste menej známe recepty s karfiolom a objavte bohaté možnosti jeho využitia v kuchyni.

Karfiol je skvelou náhradou ryže alebo zemiakov, ale aj hlavnou hviezdou vegánskych jedál.

Zapečený karfiol

Ideálne rýchle jedlo z „jedného hrnca“. Čerstvý tymian a údená paprika dodajú karfiolu skvelú chuť. Oživiť ho môžete lahôdkovým droždím a preliať vegánskou smotanou.

Karfiolové steaky

Rýchla zmes korenia z pražených feniklových semienok, čierneho korenia a pomarančovej kôry dodá pečeným karfiolovým steakom chuť podobnú klobáse – bez mäsa.

Karfiolové tacos

Pridajte do tacos obľúbenú omáčku a opečené kúsky karfiolu a máte behom chvíle pripravený bezmäsitý obed.

Šalát s karfiolom a quinou

Šalát s karfiolom a quinou výborne doplňa cirok – druh trávy so semenami, ktoré sa dajú puknúť ako popcorn. Dodáva celému pokrmu maslovú príchuť.

Karfiol pečený na panvici s píniovými orieškami a hrozienkami

Výborný pokrm z karamelizovného karfiolu s nakrájanými paradajkami, orieškami, hrozienkami a vločkami červenej papriky.

Karfiol, zemiaky a hrášok na kari

Verzia tohto kari, obsahuje rascu, koriander, kurkumu a vločky červeného korenia. Čerstvý koriander dodáva bylinkový nádych. Toto kari podávajte ako bohatú prílohu alebo s ryžou ako hlavné jedlo bez mäsa.

Či už ste nadšencom karfiolu, alebo chcete vyskúšať niečo nové a vzrušujúce, recepty s karfiolom stojí za to preskúmať. Kombinácia chutí a textúr robí z karfiolu výnimočný doplnok každého pokrmu.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang