Táto vegánska vaječná nátierka je lahodne krémová, sýta a zdravá. Vychutnajte si ju na obed, desiatu aj raňajky! Na rozdiel od väčšiny receptov na vegánsky vaječný šalát z tofu, tento má tajnú prísadu, ktorá nahrádza vajcia natvrdo – varené huby.
Vajíčkovitá štruktúra húb sa spája s vegánskou majonézou, kala namak (indickou čiernou soľou) a bielou fazuľou alebo cícerom a vytvára vegánsku „vajíčkovú“ nátierku, ktorá je chutná a zároveň úžasne iná. Keďže prvý recept je bez použitia tofu, je to to pravé pre vás, ak ste alergickí na sóju alebo len radi skúšate nové veci.
Nižšie však nájdete aj recept na vajíčkovú nátierku z tofu, ktorá je tiež výborná.
Huby namiesto vajec
Z hľadiska textúry sú huby úžasnou náhradou za vajcia uvarené natvrdo. Keďže samotné huby by neboli veľmi sýte, pridali sme aj fazuľu, aby naša vegánska vajíčková pomazánka mala viac kalórií a výživných látok.
A ako táto vegánska vajíčková nátierka chutí? Ak vás to zaujíma, áno, huby sú cítiť. Chuť je jemná, ale určite tam je. Takže ak neznášate huby, bude pre vás lepší niektorý z receptov na tofu vajíčkovú nátierku.
Ak ale huby máte radi, zistíte že táto kombinácia s fazuľou a čiernou soľou naozaj funguje.
Fazuľová nátierka ne-vajíčková – ingrediencie
Podobne ako väčšina receptov na cícerovú nátierku, aj táto „vajíčková“ fazuľová nátierka je univerzálna a môžete ju doplniť svojimi obľúbenými prísadami. Vyskúšajte ju s čerstvými bylinkami, kaparami, paprikou nakrájanou na kocky, pochutinami a rôznymi koreninami.
- Huby: biele šampiňóny majú najjemnejšiu chuť a zvyčajne sú lacné a ľahko dostupné. Budete potrebovať asi 450 gramov.
- Uvarená biela fazuľa alebo cícer: na zjednodušenie použite fazuľu z konzervy, pre jemnejšiu, krémovejšiu konzistenciu zvoľte cannellini alebo cícer pre väčšiu štruktúru.
- Vegánska majonéza: pripravte si domácu majonézu alebo si vyberte svoju obľúbenú značku.
- Zeler: chuť a svieža chrumkavosť zeleru vyvažuje krémovitosť a robí vajíčkovú pomazánku neodolateľnou. Ak obľubujete zeler, určite vyskúšajte túto zelerovú nátierku.
- Sušený kôpor: v tomto recepte používame len štipku kôpru, ale ak nie ste jeho fanúšikom, môžete ho vynechať. Ak máte po ruke čerstvý kôpor, je to ešte lepšie.
- Kurkuma: je tu hlavne kvôli farbe, pokojne ju vynechajte.
- Paprika: tiež dodáva nátierke farbu a jemnú zeleninovo-korenistú príchuť. My sme použili obyčajnú sladkú papriku, ale výborne by mohla chutiť aj údená paprika.
- Kala namak: nazýva sa aj indická čierna soľ, jej sírna aróma a slanosť je rozhodujúca pre každý vegánsky recept imitujúci vajcia. Kala namak si môžete objednať online a prípadne ju nájdete v dobre zásobených špecializovaných obchodoch. Ak ju nahradíte bežnou soľou, budete mať lahodnú fazuľovú a hubovú nátierku, ale nebude chutiť ako vajcia.
Recept na fazulovu vajíčkovú nátierku s čiernou soľou
Táto vegánska vajíčková nátierka je úžasnou obmenou bežných receptov na báze tofu. Výborne sa hodí na obed, desiatu, ale aj na raňajky. Táto krémová nátierka sa vyrába z húb, bielej fazule alebo cíceru, vegánskej majonézy, zeleru a indickej čiernej soli. Bezlepková s možnosťou prípravy bez oleja.
Ingrediencie na vajíčkovú nátierku s čiernou soľou
- 450 g šampiňónov
- 1 plechovka fazule alebo cíceru, prepláchnutá a scedená
- ½ šálky vegánskej majonézy podľa vlastného výberu
- veľká štipka kala namak (indickej čiernej soli) – je to rozhodujúce pre vaječnú chuť
- ¼ lyžičky sušeného kôpru – alebo viac podľa chuti
- ¼ lyžičky mletej kurkumy, voliteľne
- ¼ lyžičky papriky
- 2 alebo 3 stonky zeleru, nakrájané – asi ¾ šálky
- soľ a korenie – podľa chuti
Postup na vajíčkovú nátierku s čiernou soľou
- Do veľkého hrnca pridajte asi 3 centimetre vody a priveďte ho do varu. Opláchnite nečistoty z húb a pridajte ich do hrnca. Prikryte, znížte teplotu na udržanie varu a varte asi 7 minút, pričom raz alebo dvakrát premiešajte.
- Veľký tanier vysteľte utierkou, ktorá nepúšťa vlákna, a pomocou dierkovanej lyžice preložte huby na tanier (vodu môžete zlikvidovať alebo ju odložiť na polievku). Huby dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.
- V malej miske vyšľahajte vegánsku majonézu, kôpor, kurkumu, papriku a štipku kala namaku. Odložte.
- Potom z húb vyžmýkajte prebytočnú vodu. Za týmto účelom zozbierajte konce utierky a podržte ju nad umývadlom, kým vytlačíte väčšinu vody. Alebo ak nemáte uterák, ktorý sa na to hodí, jednoducho naberte 2 alebo 3 huby naraz a vyžmýkajte ich. Huby nemusia byť úplne suché, stačí, ak nebudú až také mokré.
- Po vyžmýkaní väčšiny tekutiny vložte huby do veľkého kuchynského robota (najjednoduchší spôsob) alebo ich najemno nasekajte ručne. Ak nevlastníte kuchynský robot, fazuľky roztlačte vidličkou a všetko spolu premiešajte vo veľkej mise.
- Do kuchynského robota pridajte majonézovú zmes a fazuľu spolu s hubami. Pulzujte, kým zmes nebude taká krémová, ako sa vám páči. Ochutnajte a podľa potreby pridajte kala namak, soľ a/alebo korenie. Do kuchynského robota pridajte zeler a pulzovaním ho spojte.
- Vegánsky „vajíčkový“ šalát si vychutnajte hneď alebo ho nechajte v chladničke, kým nebude pripravený na podávanie.
Variácie chutí
Experimentujte s rôznymi chuťovými prísadami do vegánskej vajíčkovej nátierky:
- Horčica – len trocha žltej horčice dodá skvelú chuť, kyslosť a farbu. V skutočnosti môžete vynechať kurkumu a/alebo papriku.
- Citrón – vyžmýkať čerstvú citrónovú šťavu je v podstate vždy dobrý nápad.
- Lahôdkové kvasnice – pridajte pár polievkových lyžíc pre extra chuť umami.
- Pikantné – podľa chuti pridajte kajenské korenie alebo svoju obľúbenú štipľavú omáčku.
- Zelená cibuľka alebo pažítka – môžete použiť aj na ozdobu.
- Čerstvý kôpor – dodá ešte lepšiu vôňu.
Recept na vajíčkovú nátierku z tofu
Tento recept na vegánsky sendvič s vajíčkovou nátierkou je ešte jednoduchší ako tradičný vajíčkový šalát. Príprava trvá len 10 minút a potrebujete len 7 ingrediencií. Žiadne trápenie s varením, chladením a lúpaním vajec. Veľmi jednoduchý a veľmi chutný obľúbený obed bez mäsa. Žiadne smradľavé vajcia a 100 % bez cholesterolu.
Kľúčovou zložkou tohto receptu na vegánsku vajíčkovú náteirku je čierna soľ, ktorá sa nazýva aj kala namak. Práve tá dodáva chuť po vajíčkach. Mňam!
Keď už máte čiernu soľ, tento recept je taký rýchly a jednoduchý, že ho môžete pripraviť narýchlo, alebo si vegánsku vajíčkovú nátierku pripravte dopredu na obed do sendvičov na iný deň. Podávajte tofu so zeleninou a hummusom alebo slanými batátovými lupienkami.
Ingrediencie na vajíčkovú nátierku z tofu
- 1 blok (450 g) stredne tvrdého tofu, scedený a osušený
- 6 lyžíc vegánskej majonézy
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 2 lyžičky horčice
- 2 jarné cibuľky, nakrájané nadrobno
- ¾ lyžičky čiernej soli
- ¼ lyžičky kurkumy
- soľ a korenie podľa chuti (nepovinné)
Postup na vajíčkovú nátierku z tofu
- Nakrájajte tofu na malé kocky. Do veľkej misy pridajte tofu spolu s vegánskou majonézou, droždím, horčicou, zelenou cibuľkou, čiernou soľou a kurkumou.
- Jemne premiešajte. V prípade potreby pridajte podľa chuti kuchynskú soľ a korenie.
- Príprava vegánskych sendvičov s vajíčkovou nátierkou: V prípade potreby opečte chlieb. Na 4 plátky chleba navrstvite list šalátu a potom nasleduje štedrá porcia vegánskej vaječnej nátierky.
- Na vrch položte zvyšné plátky chleba a podávajte.
Ako dlho môžem ne-vajíčkovú nátierku skladovať v chladničke?
Môžete ju skladovať zakrytú v chladničke 2 až 3 dni alebo si ju vychutnať hneď.
Môžem vegánsku vajíčkovú pomazánku zmraziť?
Nie. Mrazenie tofu mení jeho štruktúru, pretože uvoľňuje veľa vody, takže by to malo zlý vplyv na celkovú štruktúru a recept. Ale keďže ide o veľmi rýchly a jednoduchý recept, môžete ho rýchlo a jednoducho pripraviť a dokonca aj uskladniť v chladničke na 2-3 dni, aby ste si ho mohli vychutnať počas týždňa.
Tofu vajíčková nátierka s bylinkami – recept
Táto slaná vegánska vajíčková nátierka je rovnako dobrá ako tá pravá! Vyrobená z kurkumy, tofu, vegánskej majonézy a horčice je zdravá a jednoduchá na prípravu.
Ingrediencie na tofu vajíčkovú nátierku s bylinkami
- ¼ šálky vegánskej majonézy
- 1 lyžička extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 lyžička kapár
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- 1 malý strúčik cesnaku, mletý
- ¼ lyžičky kurkumy
- ¼ lyžičky morskej soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- 200 g extra pevného tofu nakrájaného na kocky
- štipka zelerového semienka
- 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
- 2 lyžice nasekanej čerstvej pažítky
Na podávanie:
- 6 plátkov celozrnného sendvičového chleba
- žerucha alebo jarná zelenina, voliteľné
- nakladaná červená cibuľa, voliteľné
- plátky reďkovky, voliteľné
Postup na tofu vajíčkovú nátierku s bylinkami
- V malej miske vyšľahajte majonézu, olivový olej, horčicu, kapary, citrónovú šťavu, cesnak, kurkumu, soľ a mleté čierne korenie.
- Primiešajte tofu a potom ho zľahka rozdrvte rukami, pričom niektoré kocky zostanú neporušené. Chceme dosiahnuť štruktúru vaječného šalátu, nie miešaných vajec.
- Vmiešame zelerové semienka, kôpor a pažítku. Chladíme, kým nie je nátierka pripravená na podávanie.
- Sendviče zostavíme z žeruchy alebo jarnej zeleniny, kopčeka vajíčkovej nátierky a prípadne nakladanej cibule a plátkov reďkovky.
Ak ste pri tomto recepte na ne-vajíčkovú nátierku dostali chuť na niečo z naozajstných vajec, pripravte si skvelú hubovú praženicu.