Jablkové koláče patria medzi najobľúbenejšie dezerty na celom svete. Sú obľúbené pre svoju lahodnú chuť a môžu sa podávať teplé alebo studené, so zmrzlinou alebo šľahačkou. Či už ide o klasický jablkový koláč alebo moderný koláč, oba dezerty sú súčasťou ľudského jedálnička už po stáročia.
Jablkové koláče sú klasickým pečivom, ktoré je známe už stovky rokov. V priebehu rokov bolo vyvinutých mnoho rôznych druhov jablkových koláčov a jablkových štrúdlí, pričom každý z nich ponúka svoju jedinečnú chuť a štruktúru. Jesenné obdobie je sezónou jabĺk, preto sa jablkové koláče často spájajú s týmto obdobím podobne ako orechová bábovka, ktorá sa tiež skvelo hodí k sychravému jesennému počasiu.
V tomto článku sa budeme venovať niektorým z najobľúbenejších druhov jablkových koláčov a pozrieme sa na niektoré zaujímavé spôsoby, ako si ich možno vychutnať.
Výborný jablkový koláč – recept
Máte chuť na niečo sladké a upokojujúce? Nehľadajte nič iné ako tento lahodný vegánsky jablkový koláč! Táto obľúbená klasika je plná šťavnatých jabĺk, a kombinácia jabĺk a škorice vás určite poteší. Upečený do zlatista a obalený maslovým, vločkovým cestom si vychutnáte každé sústo.
Ingrediencie na jablkový koláč
- 375 g hladkej múky
- 250 g vegánskeho masla
- 1 lyžička soli
- 5-7 lyžíc studenej vody
- 2 kg jabĺk, olúpaných, zbavených jadierok a nakrájaných na tenké plátky
- 150 g hnedého cukru
- 2 lyžice mletej škorice
- 2 lyžice kukuričného škrobu
Postup na jablkový koláč
- Najprv predhrejte rúru na 180 °C.
- V stredne veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Do zmesi vmiešame vegánske maslo, až kým zmes nebude pripomínať hrubé omrvinky. Postupne pridávajte studenú vodu, po jednej polievkovej lyžici, kým cesto nevytvorí guľu.
- Potom cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske na 30 cm okrúhly plát. Vložíme ho do 22 cm koláčovej misy a pevne pritlačíme k okrajom.
- Vo veľkej mise zmiešajte jablká, cukor, škoricu a kukuričný škrob. Lyžicou ho vložíme do pripravenej koláčovej misy.
- Prikryte druhým 30 cm koláčom a okraje pritlačte k sebe. Do vrchnej časti vyrežte zárezy, potrite rastlinným mliekom a posypte cukrom.
- Pečieme 40-45 minút, kým nie je koláč zlatohnedý. Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Rýchly jablkový koláč – recept
Nič nehovorí o domove tak ako klasický jablkový koláč. A ak hľadáte vegánsku verziu tohto klasického dezertu, potom už nehľadajte ďalej. Náš rýchly jablkový koláč je aromatický, jednoduchý a absolútne lahodný. Tak sa pripravte na vegánske pečenie.
Ingrediencie na rýchly jablkový koláč
- 120 g hladkej múky
- 55 g vegánskeho margarínu
- 2 lyžice + 2 lyžičky studenej vody
- 2 jablká
- 1 citrón
- 2 lyžice vegánskeho cukru
- 2 cm kúsok zázvoru
- štipka mletej škorice
Postup na rýchly jablkový koláč
- Najprv predhrejte rúru na 200 °C.
- Začnite s prípravou cesta. V miske zmiešajte rukami 120 g hladkej múky a 55 g vegánskeho margarínu, kým nevznikne konzistencia strúhanky. Pridajte 2 lyžice + 2 lyžičky studenej vody a miešajte, kým sa nevytvorí guľa cesta. Guľu položte na pomúčenú plochu a vyvaľkajte ju tak, aby sa zmestila do 25 cm tortovej formy.
- Potom jablká zbavte jadierok a nakrájame na tenké plátky. Vložte ich do misy spolu so šťavou z citróna a 2 lyžicami vegánskeho cukru. Pridajte štipku mletej škorice a 2 cm kúsok čerstvo nastrúhaného zázvoru.
- Nakoniec jablkovú náplň vložte do formy a rovnomerne ju rozotrite. Vložte do rúry na 40 minút.
- Po upečení ho nechajte niekoľko minút vychladnúť a vychutnajte si ho!
Hrnčekový jablkový koláč – recept
Tento vegánsky hrnčekový jablkový koláč je ideálnym poludňajším pohostením alebo občerstvením na akúkoľvek príležitosť. Lahodne sladký, jemne korenený a s dvojitou dávkou jabĺk zabalený do chutného vegánskeho koláča je skvelým spôsobom, ako si spríjemniť deň trochou sladkosti.
Ingrediencie na jablkový hrnčekový koláč
- 2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky mletej škorice
- štipka mletého muškátového orieška
- 120 g vegánskeho masla, rozpusteného a vychladeného
- 3/4 šálky vegánskeho bieleho cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 šálka vegánskeho mlieka
- 2 jablká, zbavené jadierok a nakrájané
- 2 lyžice vegánskeho bieleho cukru
Postup jablkový hrnčekový koláč
- Najprv predhrejte rúru na 180 °C a zľahka vymastite formu na muffiny s 12 jamkami.
- Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok.
- V samostatnej miske vyšľahajte rozpustené maslo, biely cukor, vanilkový extrakt a vegánske mlieko.
- Mokré prísady pridajte do suchých a miešajte, kým sa nespoja.
- Zložte nakrájané jablká.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do 12 otvorov na muffiny. Vrch muffinov posypte zvyšným cukrom.
- Pečte 18-20 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu muffinu nevyjde čistá.
- Pred podávaním ich položte na chladiacu mriežku a nechajte 10 minút vychladnúť.
Recept na jablkové koláče
Tento recept vám zaručí, že si nikdy nenecháte ujsť lahodný kúsok jablkového koláča. Táto vegánska verzia je zdravšou alternatívou tradičného receptu a môžete si ho vychutnať bez pocitu viny. S minimálnym úsilím a prísadami si môžete pripraviť chutný vegánsky dezert, ktorý si každý zamiluje.
Ingrediencie na jablkové koláče
- 2 jablká nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice kokosového cukru
- 2 lyžice kukuričnej múky
- 1 lyžička mletej škorice
- 60 g vegánskeho masla
- 350 g vegánskeho krehkého cesta
Postup na jablkové koláče
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Jablká ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a vložíme do misy.
- K jablkám pridajte citrónovú šťavu, cukor, kukuričnú múku a škoricu. Premiešame, kým sa jablká rovnomerne neobalia.
- Vegánske maslo nakrájajte na malé kocky a pridajte k jablkám. Miešajte spolu, kým sa maslo nerozpustí a zmes nevytvorí hustú omáčku.
- Vyvaľkajte krehké cesto a vyložte ním 25 cm formu na pečenie.
- Do formy na pečenie nalejte jablkovú zmes a rovnomerne ju rozotrite po dne.
- Vložte do rúry a pečte 30 minút.
- Pred podávaním vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Vychutnajte si!
Poznámka: Odporúčame niekedy jablká zameniť za marhule – následne vám vznikne famózny šťavnatý marhuľový koláč (dokonca aj vo vegánskej verzii).
Koláče z jabĺk – recept
Tieto vegánske jablkové koláčiky sa dajú ľahko pripraviť doma a sú dokonalou sladkou pochúťkou, keď chcete uspokojiť svoju chuť na sladké. Bonus navyše – nepoužívajú sa v nich žiadne živočíšne produkty. Stačí vám len pár ingrediencií a trocha času, a dávku vegánskych jablkových koláčikov si môžete pripraviť za okamih.
Ingrediencie na koláče z jabĺk
- 200 g hladkej múky
- 120 ml slnečnicového alebo rastlinného oleja
- 150 g práškového cukru
- 2 ošúpané a nastrúhané jablká
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- štipka soli
Postup na koláče z jabĺk
- Predhrejte rúru na 180 °C. Vymastite a vyložte formu na muffiny s 12 jamkami.
- Vo veľkej miske zmiešame múku, olej, cukor, nastrúhané jablko, škoricu, vanilkovú esenciu a štipku soli.
- Zmes rozdeľte do 12 košíčkov na muffiny a cesto zľahka pritlačte.
- Pečte vo vyhriatej rúre 30 minút alebo dozlatista.
- Koláčiky nechajte 10 minút vychladnúť na plechu a potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli. Podávajte.
Jablkové pité – recept
Po tomto lahodnom jablkovom koláči sa vám budú zbiehať slinky a vaša rodina si bude pýtať ďalšie. Kôrka je jemná a maslová zmes z hladkej múky, masla, cukru a soli, zatiaľ čo plnka je plná šťavnatých a sladkých jabĺk.
Na záver ju posypte škoricou a cukrom a máte neodolateľný dezert, ktorý určite každého poteší. Pripravte sa na túto klasickú a nadčasovú pochúťku, ktorá uspokojuje mlsné jazýčky už celé generácie.
Ingrediencie na jablkové pité
- 6 pevných stredne veľkých jabĺk (približne 4 cm široké a 5 cm dlhé)
- 3 lyžice vegánskeho cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- 3 lyžice vegánskeho margarínu
- 2 lyžice mandľového mlieka
- 4 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 štipka mletej škorice
- 1 štipka mletého muškátového orieška
Postup na jablkové pité
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov.
- V stredne veľkej miske zmiešajte cukor, citrónovú šťavu, vanilkovú esenciu, vegánsky margarín, mandľové mlieko, múku, kukuričný škrob, škoricu a muškátový oriešok, aby ste vytvorili hustú hmotu.
- Veľkú plytkú nádobu na pečenie vymastíme vegánskym margarínom.
- Do misky vložte jablká.
- Na jablká nalejte pastu a lyžicou ju rozotrite tak, aby bolo každé jablko rovnomerne pokryté.
- Misu vložte do predhriatej rúry a pečte 30 minút, alebo kým vrch nie je zlatistý.
- Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť. Vychutnajte si!
Jablkový vegánsky koláč
Na záver možno povedať, že jablkový koláč je klasická a obľúbená pochúťka, na ktorej si pochutnávame už po stáročia. Je upokojujúci, chutný a predstavuje posvätné putá medzi priateľmi a rodinami. Už si len k nemu uvariť čerstvý čaj zo sladkého drievka a posedenie s blízkymi môže začať!
Či už sa podáva obyčajný, s kopčekom zmrzliny, s mriežkovaným vrchom alebo naplnený štedrou jablkovou náplňou so škoricovým korením, tento klasický dezert určite vyčarí úsmev na tvári každého milovníka koláčov. Jablkové koláče sú skutočne nadčasovou pochúťkou, ktorá poteší aj ďalšie generácie.