Rýchla papriková nátierka z kápie – recept na ajvar

Magazín

Úžasný svet ajvaru, rýchla a chutná papriková nátierka zo šťavnatej kápie. Ajvar, je všestranným a zdravým doplnkom vášho kulinárskeho repertoáru.

Či už hľadáte chutnú prílohu k jedlám alebo výživnú nátierku na desiatu pre vaše deti, ajvar určite poteší vaše chuťové poháriky a uspokojí vaše chute.

Čo ajvar obsahuje?

Táto pomazánka obsahuje viacero zdravých a chutných surovín.

  • Červené papriky, kápiu – základná ingrediencia tohto pokrmu! Je nenahraditeľná – a ak by ste použili čokoľvek iné, nebola by to pochúťka ako z ajvaru. Snažte sa vybrať zrelé papriky, aby ste mohli využiť ich sladkosť.
  • Baklažán – Výrazná chuť a srdcovitosť baklažánu dodajú tejto pochúťke veľa.
  • Cesnak – Žiadny pikantný recept by nebol úplný bez pridania cesnaku, nemám pravdu? Budete potrebovať štyri celé strúčiky.
  • Olivový olej – Na dosiahnutie požadovanej konzistencie je potrebné pridať trochu oleja.
  • Soľ a korenie – tieto základné koreniny sa v tomto recepte veľmi hodia!
  • Biely ocot – Tento ocot dodá tomuto pokrmu len ten najmenší šmrnc. Pre trochu inú chuť môžete použiť biely vínny ocot.

Na čo sa ajvar využíva?

Ajvar má v kuchyni rôzne využitie. Sem je pár tipov na jeho servírovanie:

  • Ako dip k arabskému chlebu, krekrom, gruzínskemu chlebu chačapuri, domácemu pečivu alebo surovej zelenine
  • Ako ochucovadlo
  • Ako vylepšenie tradičného kečupu
  • Ako nátierka na sendviče s majonézou a všetkými ostatnými prísadami, ktoré máte radi
  • Na varené cestoviny, ramen alebo dokonca krevetové knedličky šumai

Samozrejme mu využitie môžete nájsť aj vy a podávať ho s čímkoľvek podľa vašej chuti.

Ako ajvar uskladňovať?

Ak chcete, aby vám ajvar vydržal, musíte ho skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Táto čalamáda vydrží 5-7 dní. Môžete ajvar tiež zamraziť až na 6 mesiacov. Len sa uistite, že ho necháte cez noc rozmraziť v chladničke, keď si ho budete chcieť vychutnať.

Jednoduchý a rýchly ajvar recept.

Ajvar – recept

Takúto nátierku si doma dokážete pripraviť veľmi jednoducho. Budete na to potrebovať len pár surovín a minút.

Ingrediencie na ajvar:

  • 4-5 červené papriky
  • 1 stredne veľký pohár baklažánu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1 lyžica bieleho octu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia

Postup na ajvar:

  1. Ugrilujte zeleninu. Na pečenie papriky a baklažánu môžete vždy použiť rúru, ale stratíte tak veľa z dymovej dobroty, ktorá vzniká pri grilovaní.
  2. Uistite sa, že papriky a baklažány grilujete s neporušenými stonkami. Pred grilovaním prepichnite vidličkou šupku baklažánu, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky.
  3. Nezabudnite zeleninu niekoľkokrát otočiť, aby sa grilovala rovnomerne!
  4. Keď sú červené papriky upečené, vložte ich do misky a prikryte utierkou, kým nevychladnú. Takto ešte viac zmäknú. Tento krok môžete pri baklažánoch vynechať. Ich grilovanie zvyčajne aj tak trvá o niečo dlhšie, takže načasovanie zvyčajne vyjde dokonale.
  5. Zmiešajte ingrediencie. Zo zeleniny odstráňte šupku, semená a paru.
  6. Pridajte papriku, dužinu baklažánu a ostatné prísady do kuchynského robota (alebo ponorného mixéra) a rozmixujeme do hladka. Nebojte sa pohrať so štruktúrou a konzistenciou!
  7. Približne 20 minút povarte zmiešanú zmes, aby sa chuť bieleho octu trochu zmiernila. To dáva ostatným príchutiam čas, aby sa dokonale spojili.
  8. Ak máte radi trochu horka, ochuťte to pridaním štipky kajenského korenia. Nechajte ho trochu vychladnúť a môžete podávať.

Ajvar sa skvelo hodí aj ako dresing na šalát či ako dip ku pizza tyčinkám alebo inému pečivu.

Kapiová pomazánka

Vďaka týmto tipom bude vaše varenie jednoduchšie:

Najlepšou paprikou je paprika z býčích rohov (tzv. červená paprika z býčích rohov). Papriky s býčím rohom sú zakrivené, sladké, červené papriky pripomínajúce roh. Na Balkáne sú známe pod názvom roga. Ako vhodná náhrada sa odporúča kápia.

Z tohto receptu sa pripraví asi 2 a pol šálky. Uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe a spotrebujte do 7-10 dní. Neotvorený môže ajvar vydržať približne 4 mesiace.

    Kapiová pomazánka je skvelý spôsob ako si pripraviť chutné raňajky.

    Zeleninové fašírky – recept

    Kombinácia cukety, mrkvy a kukurice je v zeleninových fašírkach najlepšia. Cuketa je jemná, mrkva sladká a kukurica dodáva príjemnú štruktúru. Môžete tu však s úspechom použiť aj strúhanú tekvicu, červenú repu alebo sladké zemiaky.

    Ingrediencie na zeleninové fašírky:

    • 2 malé cukety
    • 2 stredne veľké mrkvy
    • 280 g čerstvých alebo mrazených kukuričných kláskov
    • 4 vegánske vajcia
    • 1/2 šálky hladkej múky
    • 2 strúčiky cesnaku mletého
    • 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate
    • 1 lyžička soli alebo podľa chuti
    • 1 lyžička korenia alebo podľa chuti
    • olej na vyprážanie alebo pečenie

    Postup na zeleninové fašírky:

    1. Cuketu umyte a nastrúhajte. Hrsť nastrúhanej cukety pevne stlačte, aby ste odstránili prebytočnú vodu. Vložte ju do veľkej misy na miešanie.
    2. Nastrúhajte mrkvu.
    3. Do misky s cuketou pridajte mrkvu, kukuricu, vajcia, múku, cesnak, petržlenovú vňať, soľ a korenie. Dobre premiešajte a spojte.
    4. Veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom položte na stredný oheň. Pridajte asi 2 polievkové lyžice oleja.
    5. Keď je olej rozpálený, pridávajte po jednej vrchovatej polievkovej lyžici cuketovej zmesi a mierne vyrovnajte vrcholky, aby boli lievance rovnomerné.
    6. Každú stranu smažte 3-4 minúty alebo do zlatohneda. Ak zhnednú príliš rýchlo, znížte teplotu.
    7. Podávajte teplé s kopčekom jogurtu.

    Ak by ste chceli ušetriť nejaké kalórie a pripraviť si zdravšie fašírky, odporúčame ich namiesto vyprážania upiecť. Na to ľahko nastriekajte nepriľnavú formu na muffiny olejom a zeleninovú zmes rozdeľte do 12 košíčkov na muffiny. Pečte približne 15 minút pri teplote 180 °C.

    Papriková nátierka je ako stvorená na rýchlu večeru.

    Papriková nátierka pre deti – recept

    Recept na paprikovú nátierku z kápie pre deti je tu na to, aby dodal vašim deťom do jedál príval chuti a vzrušenia.

    Suroviny na paprikovú nátierku pre deti:

    • 230 g taveného syra
    • 1/2 šálky nesoleného masla
    • 1/4 lyžičky soli
    • 2 lyžice papriky – kápie
    • 1 lyžička prelisovaného alebo jemne mletého cesnaku
    • 1 lyžička cibuľového prášku
    • 1/4 šálky nakrájaných sušených paradajok (nie v oleji)

    Postup na paprikovú nátierku pre deti:

    1. Maslo a smotanový syr majte pri izbovej teplote. Zmiešajte ich do krému.
    2. Vmiešajte soľ, kápiu, cesnak a cibuľu. Vmiešajte sušené paradajky.
    3. Chladíme, kým nie je pripravený na podávanie. Natrite na krekery, bagety alebo chlieb. Vydá 1¾ šálky.
    4. Čerstvý cesnak možno nahradiť ¼ čajovej lyžičky cesnakového prášku.

    Táto lahodná nátierka je plná chutných ingrediencií a zaručene sa stane hitom pre deti všetkých vekových kategórií.

    Pečená paprika

    Paprika chutí výhorne, keď ju opečiete. Pustí trochu šťavy a môžete ju použiť ako surovinu do ďalších jedál.

    Ako využiť pečenú papriku

    • Môžete ich napríklad hodiť do olivového oleja a balzamikového octu a pripraviť si tak rýchle a jednoduché jedlo ako je zeleninové kari s tekvicou .
    • Vmiešajte ich do omáčok na cestoviny či čili aby ste získali zaujímavú chuť.
    • Pridajte ich do miešaných vajec alebo omelety, aby ste získali chuť a farbu bohatú na živiny.
    • Pripravte si polievku z pečených červených paprík.
    • Použite ich ako jedinečnú posýpku na pizzu.

    Ingrediencie na pečenú papriku:

    • 6 stredne veľkých červených paprík

    Postup na pečenú papriku:

    1. Predhrejte rúru na 260 °C.
    2. Papriky nakrájajte na štvrtiny. Odstráňte stopky, semená a membrány a zbavte ich. Umiestnite ich šupkou nahor do veľkého plechu s okrajmi.
    3. Pečte v predhriatej rúre, kým sa na šupke neurobia pľuzgiere a nesčernie, 30 až 40 minút.
    4. Vyberte papriky z rúry a preložte ich do misky. Prikryte ju plastovou fóliou alebo utierkou a nechajte stáť, kým nevychladne dostatočne na to, aby sa s ňou dalo manipulovať, a kým sa šupka ľahko odlúpne, 20 až 30 minút.
    5. Šupky ošúpte a vyhoďte.

    Na záver možno povedať, že ajvar je vynikajúca a všestranná papriková nátierka aj pre deti, ktorá dodá každému jedlu výraznú chuť. Táto nátierka je nielen chutná, ale aj plná výživných zložiek. Či už chcete okoreniť svoj toast alebo dodať pikantný nádych zeleninovým fašírkam, ajvar je ideálnou voľbou.

    Výbornou pochúťkou je aj pečená paprika.

    Papriková pomazánka z kapie

    Papriková pomazánka je bohato ochutená nátierka z pomaly pečených paprík, vaječných rastlín, soli a olivového oleja. Na Balkáne je to veľmi obľúbené korenie, ktoré sa vyrába už stáročia.

    Je taktiež neuveriteľne aromatická a nutrične bohatá. Jej hlboká, dymová chuť sa dobre kombinuje s rôznymi jedlami, od grilovaného mäsa až po šaláty a sendviče.

    Pomazánka má nielen neuveriteľne príjemnú chuť, aj množstvo zdraviu prospešných látok. Pečené červené papriky v nej majú vysoký obsah karotenoidov, čo sú rastlinné pigmenty, ktoré v tele pôsobia ako antioxidanty.

    Tieto antioxidanty sú účinné v boji proti voľným radikálom a zápalom, čo môže pomôcť chrániť pred niektorými druhmi chorôb a ochorení. Okrem toho sú papriky dobrým zdrojom vitamínov A a C, ktoré sú nevyhnutné pre dobré zdravie.

    Okrem toho je baklažán bohatým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu. Zo všetkých týchto a ďalších dôvodov je papriková pomazánka z kapie ideálnym korením, ktoré si môžete vychutnať ako súčasť vyváženej stravy.

    © 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang