Vegánske plnené tortilly sú univerzálnym a chutným pokrmom, ktorý si môžete vychutnať na raňajky, obed alebo večeru. Tieto vreckové pochúťky ponúkajú pohodlný spôsob, ako skombinovať množstvo chutných ingrediencií v prenosnom balení. Vegánske plnené tortilly poskytujú nekonečné možnosti skúmania rôznych kombinácií chutí, či už dávate prednosť slanej alebo sladkej náplni.
Základom vegánskych plnených tortill je samotná tortilla – tenký plochý chlieb z kukuričnej alebo pšeničnej múky. Tieto mäkké a poddajné obaly slúžia ako dokonalá nádoba na uloženie rôznych chutných náplní.
Ingrediencie na vegánsku plnenú tortillu
- 4 veľké tortilly (kukuričné alebo múčne)
- 1 šálka varenej ryže (bielej alebo hnedej)
- 1 šálka varenej čiernej fazule
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 1 paprika, nakrájaná na kocky
- 1 šálka paradajok, nakrájaných na kocky
- 1 šálka drveného šalátu alebo špenátu
- 1 avokádo, nakrájané na plátky
- čerstvý koriander, nasekaný (nepovinné)
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej na varenie
Na omáčku:
- ½ šálky vegánskej majonézy
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 1 lyžička čili prášku
- ½ lyžičky rasce
- soľ podľa chuti
Postup na vegánsku plnenú tortillu
- Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja na strednom ohni. Cibuľu a papriku nakrájanú na kocky restujte, kým nezmäknú a mierne neskaramelizujú.
- Do panvice pridajte uvarenú čiernu fazuľu a varte niekoľko minút, kým sa neprehreje. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Stiahnite z ohňa a odložte bokom.
- V malej miske zmiešajte prísady na omáčku: vegánsku majonézu, limetkovú šťavu, chilli, rascu a soľ. Korenie upravte podľa vlastných chuťových preferencií.
- Tortilly zohrejte na panvici alebo v mikrovlnnej rúre, kým nie sú mäkké a poddajné.
- Na každú tortillu naneste veľké množstvo omáčky.
- Rovnomerne rozdeľte uvarenú ryžu a zmes čiernych fazúľ na tortilly, natrite ju do radu uprostred.
- Navrch dajte nakrájané paradajky, rozdrobený šalát alebo špenát, plátky avokáda a čerstvý koriander.
- Strany tortilly preložte dovnútra a potom ich pevne zrolujte do tvaru burrita.
- Každú plnenú tortillu rozrežte na polovicu alebo ju podávajte vcelku. V prípade potreby môžete tortilly zaistiť špáradlami.
- Vegánske plnené tortilly ihneď podávajte a vychutnajte si ich.
Tento recept si môžete prispôsobiť pridaním inej zeleniny, napríklad kukurice, cukety nakrájanej na kocky, pečených sladkých zemiakov alebo zelenej fazuľky, ktorá je typickou prísadou do obľúbeného poke bowl.
Môžete tiež pridať svoj obľúbený vegánsky syr alebo kyslú smotanu pre väčšiu krémovosť. Buďte kreatívni a vytvorte si tieto plnené tortilly podľa seba.
Cesto na vegánsku tortillu – recept
Doprajte si umenie domácich tortill s týmto jednoduchým a univerzálnym receptom na vegánske tortillové cesto. Stačí len hŕstka ingrediencií, trocha miesenia a odmenou vám budú mäkké, poddajné mexické tortilly, ktoré sú ideálne na zabalenie vašich obľúbených náplní.
Či už máte chuť na slané tacos alebo sladké dezertné obaly, toto vegánske cesto bude základom pre všetky vaše kulinárske výtvory. Vytvorte z nich napríklad výborné sýte mexické burrito alebo nachos pre chlapov. Poďte sa do toho ponoriť a začať s výrobou týchto lahodných rastlinných tortill.
Ingrediencie na cesto na vegánsku tortillu
- 2 šálky univerzálnej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1/2 šálky teplej vody
Postup na cesto na vegánsku tortillu
- Vo veľkej miske zmiešajte univerzálnu múku a soľ.
- V strede múky urobte jamku a prilejte rastlinný olej.
- Do jamky pomaly pridávajte teplú vodu a zároveň miešajte vidličkou alebo rukami. Pokračujte v miešaní, kým sa cesto nezačne spájať.
- Cesto preneste na čistý, jemne pomúčený povrch a mieste ho asi 5 minút, alebo kým nie je hladké a pružné.
- Z cesta vytvarujte guľu a prikryte ju čistou kuchynskou utierkou. Cesto nechajte odpočívať približne 15-20 minút, aby sa uvoľnil lepok.
- Po odpočinku cesto rozdeľte na malé časti, približne vo veľkosti golfovej loptičky.
- Každú časť vyvaľkajte do hladkej gule a dlaňou ju mierne sploštite.
- Pomocou valčeka rozvaľkajte každú guľôčku cesta do tenkého okrúhleho tvaru s priemerom približne 6-8 cm. V prípade potreby pridajte trochu múky, aby ste zabránili lepeniu.
- Rozohrejte panvicu s nepriľnavým povrchom na strednom ohni. Po rozohriatí opatrne preložte rozvaľkanú tortillu na panvicu.
- Tortillu varte asi 1-2 minúty z každej strany, alebo kým sa mierne nenafúkne a nevytvoria sa na nej zlatohnedé škvrny. Obráťte ju pomocou špachtle.
- Uvarenú tortillu vyberte z panvice a položte ju na tanier vystlaný čistou kuchynskou utierkou, aby zostala teplá. Postup opakujte so zvyšnými guľôčkami cesta, kým nie sú všetky tortilly upečené.
- Teplé vegánske tortilly podávajte ihneď alebo ich naukladajte na seba a prikryte kuchynskou utierkou, aby zostali mäkké a poddajné.
Poznámka: Veľkosť a hrúbku tortilly môžete upraviť podľa vlastných preferencií. Čas varenia sa môže mierne líšiť v závislosti od teploty vašej panvice, preto dávajte na tortilly pozor, aby sa nepripálili.
Teraz máte chutnú dávku domácich vegánskych tortill pripravenú na naplnenie obľúbenými prísadami na chutné a všestranné jedlo.
Recepty bez mäsa pre všetkých vegánov
Vegánske recepty sú čoraz populárnejšie, pretože ľudia sa z rôznych dôvodov, vrátane zdravotných, environmentálnych a ochrany zvierat, rozhodujú pre rastlinnú stravu. Vegánska kuchyňa sa zameriava na používanie výlučne rastlinných surovín s vylúčením akýchkoľvek živočíšnych produktov, ako sú mäso, mliečne výrobky, vajcia a med.
Napriek absencii týchto tradičných surovín ponúkajú vegánske recepty širokú škálu chutných a výživných možností na každé jedlo.
Jedným zo základov vegánskej kuchyne je používanie ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín, orechov a semien. Tieto zložky poskytujú základné živiny, ako sú vitamíny, minerály, vláknina a zdravé tuky. Prispievajú tiež k živej chuti a textúre vegánskych jedál.
Tortilla plnená na sladko či na slano
Tortilla plnená plnkou ponúka svet kulinárskeho potešenia, či už hľadáte sladkú pochúťku alebo slaný zážitok. Predstavte si, že sa zahryznete do teplej, mäkkej tortilly naplnenej nebeskou kombináciou chutí. Doprajte si sladkosť čerstvého ovocia, čokolády alebo krémovej nátierky a pripravte si lahodný dezert.
Prípadne si vychutnajte slanú dobrotu zo zeleniny alebo vegánskych syrov a vytvorte si lahodné jedlo, ktoré uspokojí každú chuť. S tortillami plnenými sladkými alebo slanými pochúťkami je každé sústo lahodným dobrodružstvom pre vaše chuťové poháriky.
Plnené tortilly na slaný spôsob
Pre slanú chuť môžete tortilly naplniť rôznymi rastlinnými prísadami, ktoré ponúkajú množstvo chutí. Tu je niekoľko nápadov, ktoré inšpirujú vašu kulinársku kreativitu:
- Veggie Fajita plnené tortilly: Na panvici orestujte pestrú zmes papriky, cibule a obľúbenej zeleniny so zmesou korenín, ako je rasca, paprika a chilli. Pre lepšiu textúru pridajte na plátky nakrájané huby, cuketu alebo kukuričné zrná. Ohrejte tortilly, natrite ich avokádovou nátierkou a naplňte zeleninovou zmesou. Na záver pridajte vegánsku kyslú smotanu alebo guacamole.
- Pikantné tortilly plnené fazuľou pinto a ryžou: Uvarte aromatickú kombináciu fazule pinto, varenej ryže, paradajok nakrájaných na kocky a korenia, ako je kajenské korenie, rasca a cesnakový prášok. Môžete pridať aj trochu nasekaného koriandra alebo cibuľky pre osvieženie. Náplň navrstvite na tortilly a poskladajte ju do tvaru burrito. Podávajte so salsou alebo štipľavou omáčkou, ktorá dodá šťavu tomuto zdravému a vyváženému jedlu.
- Tofu Scramble Plnené Tortilly: Pripravte si lahodnú miešanú zmes z tofu, kurkumy, výživného droždia a obľúbených korenín. Orestujte s paprikou nakrájanou na kocky, cibuľou a inou zeleninou, ktorú preferujete. Tortilly zohrejte, dajte do nich tofu miešanú zmes a pridajte posýpku, napríklad vegánsky syr, plátky avokáda alebo salsu, a pripravte si tak výdatný a sýty obed bez mäsa.
Možnosti sú samozrejme oveľa širšie, tak odbúrajte zábrany a experimentujte s náplňami do tortill jedna radosť. Na výber máte napríklad seitan, pečený karfiol či rôzne vegánske pomazánky. Možno vymyslíte úplne nový recept, ktorým potešíte svojich rodinných príslušníkov.
Sladká plnka do tortilly
Ak chcete sladkú obmenu plnených tortill, existuje veľa chutných možností, ktoré uspokoja vaše túžby po dezerte. Tu sme si pre vás pripravili niekoľko z nich:
Vegánske tortilly plnené banánom a nutellou
Na tortillu natrite vrstvu vegánskej Nutelly alebo domáceho arašidového masla. Na vrch položte nakrájané banány a posypte ich nasekanými orechmi, napríklad mandľami alebo vlašskými orechmi.
Tortillu zviňte a zľahka opečte na panvici, kým náplň nie je teplá a lepkavá. Tortillu posypte práškovým cukrom a vychutnajte si lahodnú kombináciu čokolády, banánov a orechov.
Tortilla plnená jablkami so škoricou
Jablká nakrájané na tenké plátky orestujte so škoricou, muškátovým orieškom a trochou javorového sirupu, kým nezmäknú. Tortilly zohrejte a lyžicou na ne naneste jablkovú zmes. Alternatívou môžu byť zrelé a mäkké figy.
Tortilly zrolujte a posypte škoricovým cukrom. Podávajte s kopčekom vegánskej šľahačky alebo kopčekom zmrzliny bez mliečnych výrobkov, aby ste si pochutnali na príjemnom dezerte so všetkým, čo k nemu patrí.
Tortilly plnené jahodami a vegánskym krémovým syrom
Na tortillu natrite vrstvu vegánskeho smotanového syra a na ňu nasypte zmes čerstvých bobuľovín, ako sú jahody, čučoriedky a maliny. Pre väčšiu sladkosť pokvapkajte tortillu trochou javorového sirupu.
Tortillu zrolujte a vychutnajte si jej ovocnú a krémovú chuť. Pokiaľ by ste zatúžili po excelentnosti svojho kuchárskeho umenia, pripravte k tortillám domáce raffaello a nadchnite všetkých, s ktorými sa o tento špeciálny dezert podelíte.
Na záver
Vegánske plnené tortilly poskytujú nekonečné možnosti kreativity a prispôsobenia. Môžete experimentovať s rôznymi náplňami, omáčkami aj polevami a prispôsobiť sa tak svojim chuťovým preferenciám.
Či už hľadáte slané jedlo alebo sladké potešenie, tieto plnené tortilly určite potešia vaše chuťové poháriky a zanechajú vo vás spokojný dojem.