Bohaté, pikantné vegánske chilli con carne s jemným dymovým nádychom. Jednoduchá a rýchla príprava, ideálne na večeru uprostred týždňa alebo na víkendovú pochúťku.
Toto vegánske chilli con carne má mäsitú chuť a bohatú umami omáčku. Je plné bielkovín a vlákniny, takže je to zdravý obed či obohacujúca večera po všetkých stránkach.
Recept na vegánske chilli con carne
Chilli con carne patrí k najobľúbenejším mexickým jedlám. Vychutnajte si ho v tejto skvelej vegánskej verzii, ako sýty bezmäsitý obed alebo večeru.
Ingrediencie na vegan chilli con carne
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 cibuľa (nadrobno nakrájaná)
- 4 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 400 g vegánskeho mletého mäsa
- 1 červená paprika (zbavená stoniek, jadierok a nahrubo nasekaná)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička chipotle pasty (alebo ½ lyžičky chilli v prášku)
- 1 lyžička údenej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička sušeného oregana
- ¼ lyžičky mletého koriandra
- Štipka škorice
- 2 lyžičky worcestrovej omáčky
- 1 lyžička marmitu
- 1 lyžička tmavej sójovej omáčky
- 1 dávka espressa (alebo 30 ml silnej kávy alebo 1 vrchovatá lyžička instantného espressa)
- 400 g olúpaných paradajok (z konzervy)
- 400 ml vriacej vody
- 1 kocka zeleninového vývaru
- 400 g fazule (z konzervy, scedená)
- 20 g horkej čokolády
Na podávanie:
- Varená dlhozrnná ryža
- Vegánska kyslá smotana
- čerstvý koriander
Postup na vegan chilli con carne
- Veľký hrniec postavte na stredný oheň a pridajte rastlinný olej. Po zohriatí pridajte cibuľu a smažte ju niekoľko minút alebo kým nezmäkne. Pridajte cesnak a smažte ďalšiu minútu.
- Pridajte vegánske mleté mäso a varechou ho roztlačte. Smažte 2-3 minúty alebo kým nie je ľahko opečené.
- Pridajte všetky ostatné prísady a premiešajte. Paradajky roztlačíme varechou a potom ich privedieme do varu. Prikryte pokrievkou a mierne znížte teplotu. Nechajte variť aspoň 35 minút, ideálne až hodinu, občas premiešajte, kým sa chilli nezredukuje a nezíska lesklú konzistenciu.
- Ak sa vám zdá, že sa chilli v ktoromkoľvek okamihu vysušuje, pridajte trochu vody a opäť prikryte pokrievkou.
- Chilli con carne podávajte s uvarenou ryžou, poliate vegánskou kyslou smotanou a posypané čerstvým koriandrom.
Možné náhrady
Väčšinu vegánskych ingrediencií nájdete ľahko, ale ak nie, tu sú návrhy na potenciálne náhrady a zámeny:
- V recepte používame vegánske mleté mäso. Existuje viacero značiek vegánskeho mletého mäsa. Môžete použiť aj mrazené vegánske mleté mäso alebo dehydrované mleté mäso – len sa uistite, že ho pred použitím rehydratujete vo vriacej vode.
- Ak máte radšej vegánske chilli v štýle celozrnných potravín, tento recept funguje dobre aj len s odkvapkanou plechovkou šošovice. Strúhané tofu je tiež skvelou voľbou s vysokým obsahom bielkovín.
- Horkú čokoládu môžete nahradiť kakaovým práškom – aj ten sa skvele hodí k chilli.
- Oregano je zase možné vymeniť za majorán a koriander za petržlenovú vňať – taktiež dodajú jedlu tú správnu vôňu.
Recept na chilli con carne z červenej šošovice
V tomto chutnom vegánskom šošovicovom chilli con carne klasické mexické fazule dopĺňaj červená šošovica, paprika a paradajky, ochutené pikantnou zmesou chilli, cesnaku, koriandra, škorice, rasce a malého štvorčeka horkej čokolády. Toto jednoduché šošovicové chilli podávajte na lôžku z bielej ryže s posypané nasekaným koriandrom.
Ingrediencie na chilli con carne z červenej šošovice
- 1 celá paprika (červená)
- čierne korenie (podľa chuti)
- 2 lyžičky chilli vločiek
- 5 g horkej čokolády
- 0,5 lyžičky škorice
- 1 lyžička oregana (sušeného)
- 1 celé čerstvé chilli
- 4 vetvičky čerstvého koriandra
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 konzerva fazule
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 celá cibuľa
- 200 g červenej šošovice (sušenej)
- soľ (podľa chuti)
- 1/4 kocky zeleninového vývaru
- 1 konzerva konzervovaných paradajok
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 300 ml vody (vriacej)
- Ryža
Postup na chilli con carne z červenej šošovice
- Rozpáľte panvicu s trochou oleja. Ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu, pridáme na panvicu a smažíme 3 až 4 minúty
- Ošúpte a pretlačte cesnak alebo ho nasekajte nadrobno. Pridajte na panvicu.
- Umyte a nadrobno nakrájajte chilli papričku, pridajte na panvicu. Varte 3 až 4 minúty.
- Do panvice pridajte korenie, varte jednu alebo dve minúty. Umyte a nakrájajte papriku na pásiky, pridajte na panvicu.
- Pridajte šošovicu, paradajky z konzervy a paradajkový pretlak. Varte minútu alebo dve.
- Fazuľu scedíme a premyjeme v studenej vode, pridajte na panvicu.
- Do vriacej vody pridajte kocku bujónu. Vývar pridajte do panvice.
- Pridajte oregano a pomaly varte asi 20 minút. Pridajte čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí.
- Ochutnajte a v prípade potreby dochuťte soľou a korením. Podávajte s ryžou a nadrobno nasekaným čerstvým koriandrom.
Môže sa vegánske chilli con carne zamraziť?
Áno, vegan chilli con carne je ideálne na zmrazenie. Vložte ho do mrazuvzdornej nádoby, nechajte vychladnúť a potom zmrazte, v mrazničke vydrží až 3 mesiace. Ak ho chcete ohriať, rozmrazte ho a potom zohrejte, kým nie je horúce.
Čo robiť so zvyškami vegánskeho čili kon karne?
Ak máte zvyšky, vyskúšajte niektorý z týchto receptov:
- Tacos naplňte chilli con carne a posypte syrom, podávajte s kyslou vegánskou smotanou.
- Chilli con carne pevne zabaľte do tortilly a opečte na oleji do chrumkava, podávajte so šalátom a kyslou vegánskou smotanou.
- Pripravte si cesto na empanady, rozvaľkajte ho a nakrájajte na kolieska, do stredu dajte chilli con carne a nastrúhaný vegánsky syr, preložte, okraje zvlňte a zapečte v rúre dozlatista. Alebo použite chilli con carne ako náplň do prekladanej pizze.
- Zamrazte ju, nechajte vychladnúť a potom ju vložte do mraziacej nádoby.
Čo jesť s vegánskym chilli con carne?
Toto jedlo podávame s ryžou a koriandrom, ale rovnako chutné je aj s hranolčekmi zo sladkých zemiakov, celozrnnými cestovinami či zemiakovými plackami.