Arašidové maslo je obľúbenou potravinou v mnohých krajinách. V mnohých domácnostiach je základom raňajok a dôležitým zdrojom bielkovín. Dá sa použiť do rôznych jedál, od sendvičov až po dezerty, a je tiež skvelým spôsobom, ako ochutiť jedlo bez pridania príliš veľa kalórií. Môžete ho použiť aj ako náhradu masla alebo oleja, čo z neho robí zdravšiu alternatívu.

Arašidové maslo sa vyrába, hádate správne, z arašidov. Arašidy sa melú, kým nezískajú konzistenciu pasty, a potom sa pridá soľ a cukor na zvýraznenie chuti.

Arašidové maslo sa vyrába v mnohých variantoch, od krémovej až po chrumkavú konzistenciu, a je k dispozícii aj v prírodnej forme, bez cukru a, samozrejme, v bio kvalite.

Burákove alebo arašidové maslo?

Či už dávate prednosť termínu arašidy alebo podzemnica olejná, nič to nemení na skutočnosti, že ide o plod podzemnice olejnej. Hoci sa arašidy často spomínajú, ide o strukoviny a maslo vyrobené z týchto strukovín je zdrojom bielkovín.

Obsahuje aj mnoho zdravých živín, ako napríklad horčík, draslík a zdravé tuky. Je tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B a antioxidantov, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravý imunitný systém.

Domáce arašidové maslo

Túto pochúťku si môžete ľahko pripraviť aj doma a všetko, čo potrebujete, je výkonný mixér, arašidy a veľa trpezlivosti.

Nasypte arašidy do mixéra a mixujte pri plných otáčkach približne 4-5 minút. Najprv uvidíte len jemnú múku, ktorá sa postupne spojí a uvoľní arašidový olej. Pokračujte v mixovaní, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu, čím dlhšie budete mixovať, tým hladšie a tekutejšie bude výsledné maslo.

Pre výraznejšiu chuť môžete arašidy opražiť a pred mixovaním ich vylúpnuť, ale nie je to potrebné. Výsledné maslo ochuťte soľou, cukrom alebo ho nechajte čisté, 100 % prírodné, podľa chuti.

Arašidové maslo natreté na chlieb sú klasické americké raňajky.

Burákove maslo – recept

Domáce arašidové maslo môžete ochutiť škoricou, čokoládou alebo kakaom.

Ingrediencie na burákove máslo

  • 450 g pražených arašidov
  • Soľ podľa chuti

Burákove máslo – postup

  1. Arašidy vložte do kuchynského robota s nožom na espresso a spracujte ich na najvyšší výkon, kým nezískajú krémovú konzistenciu (trvá to asi 4 minúty).
  2. Arašidy sa najprv pomelú, potom sa začnú zhlukovať a potom sa zhluk rozpadne. Potom spracúvajte ešte niekoľko minút, kým si nebudete istí, že je maslo pekne krémové.
  3. Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ.

Recepty s arašidovým maslom

Toto maslo sa podobne ako iné orechové maslá najčastejšie používa do sladkých jedál. Výborne sa hodí na ochutenie raňajkových cereálií (kaší), ovocných mís alebo na prípravu chutných sušienok.

Sušienky s arašidovým maslom – recept

Tieto mäkké sušienky milujú vegáni aj nevegáni.

Ingrediencie na sušienky s arašidovým maslom

  • 1/2 šálky arašidového masla
  • 2 lyžice jablkového pyré
  • 3/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 3 lyžice hladkej múky (môžete použiť akúkoľvek bezlepkovú múku)
  • 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/3 šálky cukru
  • 1/8 lyžičky soli

Sušienky s arašidovým maslom – postup

  1. V miske zmiešajte suché prísady. Ak sa vám arašidové maslo nedá rozmixovať, jemne ho zohrejte, aby zmäklo.
  2. Do misy pridajte všetky zvyšné prísady a premiešajte, aby vzniklo cesto. Z cesta vyvaľkajte guľky.
  3. Ak chcete mäkké sušienky, cesto nechajte v chladničke aspoň hodinu. Ak chcete, môžete guľôčky cesta zamraziť a upiecť ich inokedy.
  4. Pečte v predhriatej rúre pri 170 °C približne 8 minút. Sušienky budú po vybratí vyzerať dosť nedopečené. Pred vybratím z formy ich nechajte aspoň 10 minút vychladnúť, pretože vychladnutím stvrdnú.
Kto by nerád chrumkal arašidové maslo z pohára len tak?

Recept na sušienky s arašidovým maslom

Chrumkavé sušienky plné arašidového masla. Sú rýchle a jednoduché na prípravu z bežných surovín a každý si na nich pochutí.

Ingrediencie na sušienky s arašidovým maslom

  • 200 g bieleho kryštálového cukru
  • 112 g rastlinného masla
  • 250 g hladkého slaného arašidového masla
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 190 g hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžica sójového alebo iného rastlinného mlieka
  • Krupicový cukor na obalenie

Sušienky s arašidovým maslom – postup

  1. Rúru predhrejte na 190 °C.
  2. Cukor a vegánske maslo vložte do mixéra a šľahajte, kým nevznikne krémová hmota. Pridajte arašidové maslo a vanilkový extrakt a premiešajte.
  3. Do misky vložte múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ a premiešajte. Suché prísady pridajte k mokrým a miešajte, kým sa nedrobia. Miešajte ručne, na túto časť nepoužívajte elektrický mixér.
  4. Pridajte sójové mlieko a vypracujte cesto na sušienky.
  5. Z cesta vyvaľkajte guľôčky, potom ich obaľte v cukre a rovnomerne poukladajte na pergamenom vyložený plech, pričom ich mierne sploštíte vidličkou.
  6. Pečieme 10-15 minút, kým povrch nie je zlatistý. Po vytiahnutí z rúry budú mäkké, ale po vychladnutí stuhnú.

Arašidové sušienky – recept

Tieto sušienky sa stanú vašou novou závislosťou a vyčarujú vám úsmev na tvári. Kombinujú arašidové maslo s príchuťou soli a kúskami rozpustenej horkej čokolády.

Ingrediencie na arašidové sušienky

  • 130 g cukru alebo 150 ml + 2 lyžice javorového sirupu
  • 50 g kokosového oleja
  • 120 g arašidového masla
  • 60 g roztlačeného banánu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 60 ml sójového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g ryžovej múky
  • 15 g kukuričnej múky/kukuričného škrobu
  • ½ lyžičky jemnej morskej soli
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • Vegánska čokoláda nasekaná nahrubo
  • Pražené arašidy

Arašidové sušienky – postup

  1. Cukor a kokosový olej dajte do misky a vidličkou vmiešajte olej do cukru. Môžete použiť aj kuchynský robot.
  2. Pridajte arašidové maslo a roztlačený banán a zapracujte ich do zmesi. Potom pridajte vanilkový extrakt a sójové mlieko (ak používate javorový sirup, mlieko vynechajte). Dobre premiešajte.
  3. Vmiešajte mandľovú a ryžovú múku, kukuričnú múku/ kukuričný škrob, soľ a sódu bikarbónu.
  4. Keď máte pekné hladké cesto, nechajte ho niekoľko hodín chladiť v chladničke – čím dlhšie, tým lepšie, ale aspoň 1-2 hodiny.
  5. Rúru predhrejte na 190 °C a veľký plech vyložte papierom na pečenie.
  6. Cesto rozdeľte na 12 rovnako veľkých kúskov, rozložte ich na plech, nechajte okolo každého dostatok miesta a vrch ozdobte čokoládovými lupienkami a praženými arašidmi.
  7. Pečte 12 minút, podľa toho, akú kombináciu ingrediencií ste použili. Verzia s javorovým sirupom potrebuje trochu viac času (14 minút).
  8. Nechajte úplne vychladnúť a skladujte vo vzduchotesnej nádobe niekoľko dní.
Na slané jedlá používajte skôr hladké, krémové arašidové maslo.

Recepty z arašidového masla

Hoci sa arašidové maslo najčastejšie používa na pečenie sušienok, jeho využitie je oveľa rozmanitejšie, a to v sladkých aj slaných jedlách.

Tipy na sladké jedlá

Tipy na slané jedlá

  • Šalátový dresing z arašidového masla a kokosového mlieka
  • Zeleninové kari s arašidovým maslom a tofu
  • Špízy satay
  • Základ na dip k šošovicovým fašírkam
  • Západoafrické dusené arašidy so sladkými zemiakmi a okrou
  • Arašidová polievka s brokolicou a jablkami
  • Pikantné sezamové rezance
  • Prísada do cícerovej nátierky
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang