Recept na sójové glazované tofu a huby

Vegánske receptyZdraví

Huby si pri tomto recepte starostlivo vyberajte. Crimini a biely gombík nikdy nebudú také chrumkavé ako hliva ustricová alebo maitake.

Ingrediencie

  • 1 blok extra tvrdého tofu, odkvapkaný
  • 3 lyžice rastlinného oleja, rozdelené
  • 340 g zmiešaných húb (napríklad maitake, shiitake alebo ustrice), stonky orezané, natrhané na kúsky
  • 3 stonky zeleru, nakrájané na tenké plátky
  • 1 kúsok zázvoru, olúpaný, nakrájaný na tenké plátky
  • ½ až 1 serrano chilli, nakrájané na tenké plátky
  • 3 lyžice sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka
  • 1 lyžička opečeného sezamového oleja
  • soľ
  • 1 limetka, rozpolená
  • ½ šálka nahrubo nasekaného koriandra
  • uvarená krátkozrnná ryža (na podávanie)

Postup

  1. Blok tofu rozrežte priečne na tretiny, potom každý kúsok opäť priečne rozrežte na 3 časti (mali by ste mať 9 štvorcových kúskov). Osušte ich papierovými utierkami.
  2. Na veľkej panvici, najlepšie nepriľnavej, rozohrejte 2 lyžice rastlinného oleja na stredne vysokej teplote. Keď sa olej leskne a ľahko kĺže po povrchu panvice, tofu nerušene opekajte, kým nezíska zlatohnedú farbu, približne 4 minúty. Otočte a pokračujte v pečení, kým nezhnedne aj druhá strana, približne 4 minúty. Preneste tofu na tanier a olej nechajte v panvici.
  3. Do panvice nalejte zvyšnú 1 lyžica rastlinného oleja a zohrievajte ju na stredne vysokej teplote, kým sa nezačne trblietať. Do panvice pridajte šampiňóny a nerušene ich varte, kým nebudú na okrajoch chrumkavé a zospodu hnedé, približne 4 minúty.
  4. Huby premiešajte a za častého premiešania pokračujte v pečení, kým na väčšine miest nezhnednú, približne 4 minúty. Do panvice pridajte tofu, zeler, zázvor, čili, sójovú omáčku a sezamový olej. Mierne osoľte a za častého miešania varte, kým zeler nie je krehký, asi 3 minúty. Odstavte z ohňa a vmiešajte limetkovú šťavu. Rozsypte koriander a ešte raz premiešajte.
  5. Rozdeľte ryžu do misiek. Navrch dajte tofu a huby.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang