Rezance sú len doplnkom pre túto pikantnú, zázvorovú a jednoduchú omáčku na večer. Zdvojnásobte dávku a vždy budete mať spôsob, ako oživiť jednoduché grilované alebo na panvici pečené kotlety, restovanú zeleninu alebo iné misy.
Ingrediencie
- 1 kúsok zázvoru, olúpaný, jemne nasekaný
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 veľký zväzok šalotky, veľmi tenko nakrájaný, rozdelený
- ½ šálka hroznového alebo iného neutrálneho oleja
- 2 lyžice sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka
- 1 lyžica ryžového octu bez korenia
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 lyžička opečeného sezamového oleja
- ½ lyžičky cukru
- kuchynská soľ
- 4 balenia vlnitých rezancov ramen, najlepšie čerstvých
- opražené sezamové semienka a čili olej (na podávanie)
Postup
- Zázvor, cesnak a dve tretiny šalotky premiešajte vo veľkej miske.
- V malej panvici zohrejte hroznový olej na vysokej teplote, kým sa olej nezačne lesknúť a rozpáli sa, ale nebude sa z neho dymiť, približne 2 minúty. Horúci olej nalejte na zmes šalotky. Šalotky začnú prskať, zmenia farbu na jasne zelenú a takmer okamžite zvädnú. Pred vmiešaním zvyšných cibuliek nechajte 5 minút odstáť.
- Vmiešajte sójovú omáčku, ocot, korenie, sezamový olej a cukor; dochuťte soľou. Nechajte 15 minút odstáť, aby sa chute spojili. Ochutnajte a upravte korenie.
- Medzitým uvarte rezance podľa pokynov na obale. Sceďte ich a v miske ich premiešajte s ľubovoľným množstvom alebo množstvom šalátovej omáčky.
- Rezance rozdeľte do misiek. Navrch posypte sezamovými semienkami a podávajte s chilli olejom vedľa.