Recept na cestovinový šalát s jarnou zeleninou a paradajkami

Vegánske receptyZdravíŽivotný štýl

Je to stále cestovinový šalát, aj ak nie je zaliaty majonézou? Áno, je. A tu je naň najlepší recept, aký ste doteraz vyskúšali.

Ingrediencie

Paradajky:

  • 9 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 3 vetvičky tymiánu
  • 3 prúžky pomarančovej kôry
  • 1 kúsok zázvoru, olúpaný, nakrájaný na veľmi tenké paličky
  • 4 šálky cherry paradajok
  • 6 lyžic čerstvej pomarančovej šťavy
  • ¼ šálka olivového oleja
  • 1 lyžica svetlého hnedého cukru
  • ¼ lyžičky soli
  • čerstvo mleté čierne korenie

Hrášok a cibuľa:

  • 230 g jarnej cibuľky (asi 3 veľké)
  • 2 lyžice olivového oleja, rozdelené
  • 230 g cukrového hrášku, očisteného, rozpoleného (asi 3 šálky)
  • soľ

Zostavenie:

  • 340 g casarecce, fusilli alebo penne
  • soľ
  • 2 lyžice (alebo viac) čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 šálky tenko nakrájanej bazalky, rozdelené
  • 2 šálky tenko nakrájanej mäty, rozdelené
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • olivový olej (na pokvapkanie)

Postup

  1. Paradajky: Predhrejte rúru na 160 °C. Do zapekacej misy s rozmermi pridajte cesnak, tymián, pomarančovú kôru, zázvor, paradajky, pomarančovú šťavu, olej, hnedý cukor, soľ a štipku korenia. Pečte a každých 20 minút zmes jemne premiešajte, kým paradajky nezmäknú a neprasknú, ale zostanú neporušené, 50-60 minút. Tymián a pomarančovú kôru vyberte a vyhoďte.
  2. Hrášok a cibuľa: Oddeľte stonky jarnej cibuľky od cibuliek. Stonky rozrežte pozdĺžne na polovicu a potom priečne na 2 kúsky. Cibuľky nakrájajte cez koreňový koniec na štvrtiny. Rozohrejte suchú stredne veľkú panvicu, najlepšie liatinovú, na vysokej teplote. Pridajte 1 lyžicu oleja, potom cukrový hrášok a potraste panvicou, aby sa cukrový hrášok rozprestrel v jednej vrstve. Varte, pričom raz premiešajte, kým nie sú z oboch strán ohorené, približne 4 minúty. Preneste do veľkej misy.
  3. Na tej istej panvici rozohrejte zvyšnú 1 lyžicu oleja. Pridajte stonky a cibuľky jarnej cibuľky a usporiadajte ich do jednej vrstvy. Varte a raz premiešajte, kým sa nespália, približne 4 minúty. Preneste do misy s cukrovým hráškom; dochuťte soľou.
  4. Zostavenie: Cestoviny uvarte vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou za občasného miešania, kým nie sú al dente. Sceďte ich, preložte do veľkej misy a nechajte vychladnúť, pričom ich občas premiešajte, aby ste sa uistili, že sa nelepia.
  5. Pridajte paradajkovú zmes, cukrový hrášok a jarnú cibuľku, citrónovú šťavu, 1 a ½ šálky bazalky a 1 a ½ šálky mäty do cestovín a jemne premiešajte (nechcete paradajky príliš rozbiť), dochuťte soľou, korením a prípadne ešte citrónovou šťavou.
  6. Cestovinový šalát podávajte posypaný zvyšnou ½ šálky bazalky a ½ šálky mäty a pokvapkaný olejom.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang