Recept na vanilkovú zmrzlinu

Vegánske recepty

Doprajte si vanilkovú zmrzlinu bez mlieka a vajec, ideálny dezert na leto ako súčasť vegánskeho menu. Podávajte samostatne alebo vyskúšajte s čerstvými bobuľovými plodmi.

Ingrediencie

  • 2 x 400 g plechovky kokosového mlieka (nie light)
  • 175 g práškového cukru
  • 1 lyžička vločiek morskej soli
  • 1 vanilkový struk alebo 1 lyžica vanilkovej pasty
  • 2 lyžice kukuričnej múky
  • štipka kurkumy

Postup

  1. Väčšinu kokosového mlieka nalejte do hrnca a trochu si nechajte na neskôr v malej miske.
  2. Do hrnca pridajte cukor, soľ a kurkumu (kvôli farbe).
  3. Vanilkový struk rozrežte pozdĺžne na polovicu (ak ho používate) a z oboch strán nožom vyškrabte semienka.
  4. Semienka a struk alebo vanilkovú pastu vložte do panvice.
  5. Ohrievajte na miernom ohni 10 minút, kým sa cukor nerozpustí a zmes sa nezačne vyparovať.
  6. V malej miske zmiešajte kukuričnú múku s vyhradeným kokosovým mliekom do hladka.
  7. Vlejte do horúceho mlieka a za stáleho šľahania zahrievajte ďalších 5-10 minút, kým zmes nezhustne na konzistenciu tekutého krému.
  8. Preceďte do misky a prikryte.
  9. Nechajte vychladnúť a potom chladiť aspoň 2 hodiny.
  10. Vychladnutú zmes nalejte do zmrzlinovača a 20-30 min. šľahajte, kým nezískate jemnú kopčekovú zmrzlinu.
  11. Preložte do uzatvárateľnej nádoby a zamrazte až na 3 mesiace, kým nebude pripravená na podávanie.
  12. Ak nemáte zmrzlinovač, nalejte vychladenú zmes do širokej plastovej vane alebo misky.
  13. Mrazte 2 až 3 hodiny, pričom zmes každých 20 minút premiešajte vidličkou, aby ste rozbili všetky veľké kryštáliky ľadu, kým nevznikne mäkká zmrzlina.
  14. Preložte do menšej nádoby a zmrazte, kým nie je pripravená na podávanie.
  15. Zmrzlina by sa mala dať ľahko vybrať z mrazničky, prípadne ju nechajte niekoľko minút pri izbovej teplote, aby zmäkla.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang