Doprajte si vanilkovú zmrzlinu bez mlieka a vajec, ideálny dezert na leto ako súčasť vegánskeho menu. Podávajte samostatne alebo vyskúšajte s čerstvými bobuľovými plodmi.
Ingrediencie
- 2 x 400 g plechovky kokosového mlieka (nie light)
- 175 g práškového cukru
- 1 lyžička vločiek morskej soli
- 1 vanilkový struk alebo 1 lyžica vanilkovej pasty
- 2 lyžice kukuričnej múky
- štipka kurkumy
Postup
- Väčšinu kokosového mlieka nalejte do hrnca a trochu si nechajte na neskôr v malej miske.
- Do hrnca pridajte cukor, soľ a kurkumu (kvôli farbe).
- Vanilkový struk rozrežte pozdĺžne na polovicu (ak ho používate) a z oboch strán nožom vyškrabte semienka.
- Semienka a struk alebo vanilkovú pastu vložte do panvice.
- Ohrievajte na miernom ohni 10 minút, kým sa cukor nerozpustí a zmes sa nezačne vyparovať.
- V malej miske zmiešajte kukuričnú múku s vyhradeným kokosovým mliekom do hladka.
- Vlejte do horúceho mlieka a za stáleho šľahania zahrievajte ďalších 5-10 minút, kým zmes nezhustne na konzistenciu tekutého krému.
- Preceďte do misky a prikryte.
- Nechajte vychladnúť a potom chladiť aspoň 2 hodiny.
- Vychladnutú zmes nalejte do zmrzlinovača a 20-30 min. šľahajte, kým nezískate jemnú kopčekovú zmrzlinu.
- Preložte do uzatvárateľnej nádoby a zamrazte až na 3 mesiace, kým nebude pripravená na podávanie.
- Ak nemáte zmrzlinovač, nalejte vychladenú zmes do širokej plastovej vane alebo misky.
- Mrazte 2 až 3 hodiny, pričom zmes každých 20 minút premiešajte vidličkou, aby ste rozbili všetky veľké kryštáliky ľadu, kým nevznikne mäkká zmrzlina.
- Preložte do menšej nádoby a zmrazte, kým nie je pripravená na podávanie.
- Zmrzlina by sa mala dať ľahko vybrať z mrazničky, prípadne ju nechajte niekoľko minút pri izbovej teplote, aby zmäkla.