Recept na hríbové rizoto

Vegánske recepty

Pripravte si sýte vegánske hubové rizoto plné bohatej umami chuti. Tento jednoduchý recept je vhodný pre celú rodinu a predstavuje mimoriadne sýtu večeru uprostred týždňa.

Ingrediencie

  • 20 g sušených hríbov alebo sušených divokých húb
  • 1,2 litre vegánskeho zeleninového vývaru
  • 4 lyžice vegánskeho masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 dlhá šalotka, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 250 g gaštanov alebo zmiešaných húb, nakrájaných na plátky
  • 250 g ryže na rizoto
  • 125 ml vegánskeho bieleho vína
  • 1/2 malého zväzku petržlenovej vňate alebo pažítky, jemne nasekanej

Postup

  1. Sušené huby a vývar dajte do hrnca na silný oheň a priveďte do varu, potom teplotu znížte a udržiavajte teplú, kým začnete pripravovať rizoto.
  2. V širokej plytkej panvici na miernom ohni rozohrejte 2 lyžice vegánskeho masla a oleja a 6-8 minút alebo kým šalotka nezmäkne.
  3. Minútu miešajte cesnak a potom pridajte gaštanové huby.
  4. Rehydrované huby sceďte z vývaru pomocou dierkovanej lyžice a pridajte ich tiež.
  5. Smažte 8-10 minút alebo kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
  6. Vmiešajte ryžu a obalte ju vo vegánskom masle a oleji.
  7. Pridajte víno a 2 minúty povarte, aby sa zredukovalo.
  8. Pridávajte vývar po naberačkách a pravidelne miešajte, kým sa nevstrebe, a až potom pridajte ďalšiu naberačku.
  9. Pokračujte v pridávaní a miešaní 20-25 minút, kým sa väčšina vývaru nevstrebe (poslednú časť vývaru nechajte v panvici, pretože sa v ňom udrží všetka drvina zo sušených húb) a ryža nezmäkne.
  10. Odstavte z ohňa, vmiešajte do rizota zvyšné 2 lyžice vegánskeho masla a bylinky a pred podávaním nechajte 5 minút prikryté odpočívať.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang