Fliačky s kapustou sú vo východnej časti Európy pomerne známym jedlom. Existuje niekoľko rôznych receptov, ktoré sa líšia v závislosti od regiónu.
Fliačky s kapustou sú ideálnym jedlom, ak potrebujete rýchlo a lacno nakŕmiť väčšie množstvo ľudí. Na základný recept na kapustové fliačky potrebujete len tri zložky, napriek tomu vykúzlite jedlo s úžasnou chuťou, ktoré sa stane súčasťou vášho rodinného jedálnička.
Prečo zaradiť kapustu do jedálnička
Kapusta je všestranná zelenina, ktorá je cenovo dostupná a ľahko sa pripravuje. Najvhodnejšie je kapustu uchovávať vcelku a neumytú v chladničke, kým ju nebudete chcieť konzumovať. Zdanlivo jednoduché recepty z kapusty dodajú vášmu jedálničku zdravý šmrnc a vášmu tanieru farbu.
Za niektoré zdravotné výhody kapusty vďačíme antokyanom, ktoré sú prirodzene sa vyskytujúcimi antioxidantmi. Antokyány nielenže dodávajú ovociu a zelenine farbu, ale môžu tiež zmierňovať zápaly.
Vitamín C, známy aj ako kyselina askorbová, robí pre vaše telo veľa práce. Pomáha vytvárať kolagén a posilňuje váš imunitný systém. Pomáha tiež vášmu telu absorbovať železo z rastlinných potravín.
Kapusta, ktorá obsahuje fytosteroly a nerozpustnú vlákninu, pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém. Podporuje dobré baktérie v črevách, ktoré chránia váš imunitný systém a produkujú dôležité živiny.
Vláknina je nestráviteľný alebo vstrebateľný sacharid, takže dodáva jedlám objem a zaberá miesto v bruchu, čo spôsobuje, že sa rýchlejšie a dlhšie nasýtite bez toho, aby ste prijímali sacharidy, ktoré sa vstrebávajú.
Základný recept na kapustové fliačky
S týmto jednoduchým receptom pripravíte z troch surovín výborné hlavné jedlo aj sýtu večeru. Fliačky s kapustou môžete pripraviť z cestovín alebo domácich vaječných rezancov a dusenej kapusty.
Suroviny na kapustové fliačky
- 500 g bezvaječných cestovín farfalle (motýlik alebo iné podľa vlastného výberu)
- 1 hlávka zelenej kapusty (nahrubo nakrájaná)
- 1 lyžica soli
- ⅓ šálky oleja
- korenie podľa chuti
Postup na kapustové fliačky
- Priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou.
- Pridajte cestoviny a varte 8 až 10 minút alebo kým nie sú al dente. Scedíme a odložíme bokom.
- Medzitým do veľkého hrnca na silnom ohni pridajte kapustu, osoľte ju a prikryte pokrievkou.
- Z času na čas premiešajte, aby sa rovnomerne uvarila. Varte pod pokrievkou 10 minút alebo kým kapusta nezmäkne a nepustí vodu. Ak je kapusta v tejto fáze príliš suchá, pridajte trochu vody, aby sa nepripálila.
- Odstráňte pokrievku a za občasného miešania pokračujte vo varení ďalších 10 minút.
- Pridajte olej a dobre premiešajte, pomôže to dosiahnuť mierne zhnednutie kapusty. Dbajte len na to, aby ste pokračovali v miešaní a aby sa neprilepila na dno a varte ďalších 10 až 15 minút.
- Kapustu pridajte k cestovinám a dobre premiešajte, pridajte korenie a soľ podľa chuti.
- Podávajte s čerstvo posypaným korením.
TIP: Ak máte radi cestovinové jedlá, vyskúšajte aj krémové vegánske linguine s hubami.
Tipy k receptom na kapustové fliačky
Nerozvarte cestoviny. Rezance si pripravte približne v rovnakom čase ako začnete dusiť kapustu (alebo trochu neskôr), aby ste ich mohli scediť a hneď pridať.
Môžete si pripraviť aj nízkosacharidovú verziu, ak znížite množstvo cestovín a nahradíte ho väčším množstvom kapusty. Pridať môžete aj trochu strúhanej mrkvy.
Hoci sú v obľube fliačky s kapustou ochutené slaninou, stále si môžete vychutnať bezmäsité rastlinné varianty. Ku kapustovým fliačkom môžete pridať sójové mleté mäso, rovnako chutná je aj nakrájaná a opečená vegánska klobása alebo rozdrvené a osmažené tofu. Alebo túto zložku môžete celkom vynechať a dopriať si fliačky len s kapustou.
Pre ešte zdravšiu verziu, možno použiť k dusenej kapuste celozrnné cestoviny.
Recept na kapustové fliačky s vegánskou slaninou
Dusená kapusta, maslové rezance, kyslá kapusta a údené vegánske slaninové omrvinky, sa spojili do lahodného jedla, na ktorom si pochutí celá rodina.
Suroviny na kapustové fliačky s vegánskou slaninou
Na vegánske slaninové omrvinky
- 1/2 lyžičky granulovaného cesnaku
- 1/4 šálky vody
- 2 lyžice tamari
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 2 šálky vegánskej slaniny (omrvinky alebo celý kúsok nakrájaný na kúsky)
- 1 lyžica vegánskeho masla
Na kapustové fliačky
- 1 stredne veľká žltá cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
- 2 lyžice vegánskeho masla
- 5 šálok kapusty (nakrájanej na tenké plátky)
- 1/3 šálky kyslej kapusty (balenej)
- 3 a 1/2 šálky bezvaječných rezancov
- štipka soli a čierneho korenia
Postup na kapustové fliačky s vegánskou slaninou
- V stredne veľkej miske zmiešajte ingrediencie na omáčku pre vegánsku slaninu: tamari, lahôdkové droždie, granulovaný cesnak, vodu a dajte bokom. Na sporák postavte hrniec s vodou na rezance (zatiaľ nezapínajte).
- Na sporák položte veľkú nepriľnavú panvicu a nastavte ju na stredný oheň, po rozohriatí pridajte 1 lyžicu vegánskeho masla a nakrájanú vegánsku slaninu.
- Varte za stáleho miešania, približne 3 až 5 minút. Opečenú vegánsku slaninu pridajte do misky s omáčkou, ktorú ste si predtým pripravili a dobre premiešajte. Odstavte
- Do tej istej panvice pridajte ďalšiu lyžicu masla, nakrájanú cibuľu, soľ a korenie. Na miernom ohni ju 3 minúty opekajte.
- Pridajte poslednú lyžicu vegánskeho masla a kapustu. Restujte 8 až 10 minút, alebo kým kapusta nie je uvarená podľa vašich predstáv.
- Vmiešajte vegánsku slaninu a kyslú kapustu. Varte niekoľko minút, kým sa všetko neprehreje. Prikryte a odložte bokom.
- Kým sa kapusta varí, pripravte si rezance podľa návodu na obale, sceďte ich a pridajte do kapustovej zmesi.
- Všetko spolu premiešajte. V prípade potreby dochuťte ďalšou soľou a čiernym korením.
TIP: Podávajte so zeleným hráškom alebo s nakrájanou zelenou cibuľkou a vegánskou kyslou smotanou alebo jogurtom.
Recept na zapečené kapustové fliačky
Tento recept na fliačky s hlávkovou kapustou je vegánskou verziou pripravenou z jednoduchých rastlinných surovín.
Suroviny na zapečené kapustové fliačky
- 1 kg bezvaječných cestovín (torchiette, fusilli, motýlik alebo iné tvary)
- ⅓ šálky olivového oleja
- 1 žltá cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku (mleté)
- 1 veľká hlávka kapusty (nahrubo nakrájaná na pásiky)
- ½ lyžičky čierneho korenia
- ¾ lyžičky soli
- 2 zelené cibule nakrájané na plátky
Postup na zapečené kapustové fliačky
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Cestoviny uvarte podľa pokynov na obale. Sceďte, opláchnite a odložte bokom.
- Do veľkej panvice na stredne silnom ohni pridajte olivový olej. Po zohriatí pridajte cibuľu a cesnak a smažte 3-4 minúty.
- Do panvice pridajte nakrájanú kapustu a pomocou stierky ju premiešajte s cesnakom a cibuľu. Kapustu varte 5 až 8 minút, kým nezmäkne.
- Pridajte soľ, korenie, nakrájanú zelenú cibuľu a dobre premiešajte.
- Pridajte scedené cestoviny, dobre premiešajte a stiahnite z ohňa. Kapustu a rezance ochutnajte, a ak chcete pridať ďalšiu soľ (podľa chuti), môžete tak urobiť teraz.
- Nalejte zmes cestovín s kapustou do zapekacej misy a pečte v predhriatej rúre 25 minút.
- Vyberte z rúry a vychutnajte si.
TIP: Ak nepoužijete všetku kapustu, môžete ju použiť na prípravu kapustových guliek.
TIP: Mrkva je dokonalým doplnkom tohto receptu na fliačky s dusenou kapustou. Jedlu dodá farbu, textúru, vitamíny a minerály. Môžete ju podávať varenú či grilovanú.
Obľúbenou záverečnou prílohou k zapečeným kapustovým fliačkom je vegánska kyslá smotana. Rýchlu a jednoduchú kyslú smotanu pripravíte zmiešaním ¾ šálky nesladeného rastlinného jogurtu so šťavou z jedného citróna, štipkou soli a jednou polievkovou lyžicou lahôdkového droždia.
Okrem vegánskej smotany už dnes existuje aj vegánsky tvaroh na báze tofu alebo kešu. Jeho jedinečnú a lahodnú chuť si môžte vychutnať na domácich tvarohových haluškách, ktoré vás zasýtia aspoň na pol dňa.