Vegánske Cacio e Pepe – recept

Hlavné jedláMagazínOmáčky

Toto vegánske Cacio e Pepe je chutné a jednoduché na prípravu. Hoci sú cestoviny dobré aj samy o sebe, dusené huby im dodajú šmrnc.

Ingrediencie

  • 1 šálka nesolených surových kešu orieškov
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja, rozdelené
  • 250 g zmiešaných húb (napríklad maitake a shiitake), nakrájaných na plátky
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice bielej alebo žltej miso pasty
  • 500 g makarónov
  • ½ lyžičky rozdrvených vločiek chilli
  • ⅛ lyžičky cibuľového prášku
  • 2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia, plus ďalšie na podávanie
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • kôra z 1 citróna
  • vegánsky parmezán (na podávanie)

Postup

  1. Kešu oriešky vložte do veľkej misky a zalejte ich studenou vodou tak, aby boli pokryté 2 cm, nechajte ich namočené cez noc. Scedíme ich a odložíme bokom. (Ak máte vysokorýchlostný mixér, môžete krok namáčania vynechať.)
  2. Vo veľkej panvici zohrejte 2 lyžice oleja, kým sa nezačne trblietať. Za častého miešania varte huby, kým nezhnednú, asi 5 minút, osoľte. Huby presuňte do malej misky a odložte bokom, panvicu si nechajte bokom.
  3. Kešu oriešky vložte do mixéra. Pridajte cesnak, miso a ½ šálky vody. Mixujte pri vysokých otáčkach do hladka, v prípade potreby pridajte ešte trochu vody.
  4. Uvarte makaróny vo veľkom hrnci s dostatočne osolenou vriacou vodou, kým nie sú trochu menej ako al dente, približne o 2 minúty menej, ako je uvedené na obale (cestoviny sa dovaria v omáčke).
  5. Medzitým zohrejte zvyšné 2 lyžice oleja na panvici na strednom stupni. Pridajte vločky čili, cibuľový prášok a 2 lyžičky čierneho korenia. Za stáleho miešania varte, kým sa nerozvonia, približne 1 minútu.
  6. Prilejte kešu pyré a intenzívne miešajte. Odoberte 1 a ½ šálky tekutiny na varenie cestovín a pridajte ju do panvice, šľahajte, kým omáčka nebude krémová, a podľa potreby pridajte viac tekutiny na varenie cestovín, aby ste dosiahli hladkú, hodvábnu omáčku. Vmiešajte citrónovú šťavu, ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou.
  7. Pomocou klieští preneste cestoviny priamo do omáčky na panvici. Do panvice pridajte väčšinu húb. Varte (stále na strednej teplote), často premiešavajte, kým nie je omáčka horúca a cestoviny nie sú al dente, približne 2 minúty.
  8. Cestoviny posypte citrónovou kôrou, parmezánom, čiernym korením a zvyšnými hubami.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang