Avokádové placky s kešu holandskou omáčkou – recept

MagazínRaňajkySnacky a predjedlá

Ak je avokádový toast už základom vašej rannej rutiny, tieto placky mu možno vytvoria silnú konkurenciu. Na tento recept sa najlepšie hodí pokojné ráno, pretože príprava týchto placiek zaberie trochu času, stačí jedno sústo a zistíte, že všetka tá práca stojí za to.

Ingrediencie

Na placky:

  • 1/2 šálky quinoy alebo 1 šálka varenej quinoy
  • 4 stredne veľké avokáda
  • 1 stredne veľká limetka
  • 100 g kelu
  • 1 stredne veľké jalapeño
  • 1 zväzok čerstvého koriandra
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 šálka polenty
  • kokosový olej

Na holandskú omáčku:

  • 150 g surových kešu orechov
  • 3 lyžice horúcej vody plus ďalšie na namáčanie kešu orieškov
  • 1/2 lyžičky mletej kurkumy
  • šťava z 1 stredne veľkej limetky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ

Postup

  1. Vložte kešu oriešky do malej misky a zalejte ich vriacou vodou.
  2. Ak používate suchú quinou, uvarte ju. Do malého hrnca dajte 1 šálku vody a priveďte ju do varu. Medzitým quinou dobre prepláchnite v studenej vode a sceďte. Quinou pridajte do vriacej vody a varte, kým nie je priesvitná, 10 až 12 minút. Dobre ju sceďte a nechajte mierne vychladnúť.
  3. Kým sa quinoa varí, ošúpeme avokádo a zbavíme ho kôstok. Dužinu vydlabeme do veľkej misy a nahrubo roztlačíme, pričom si stále ponecháme určitú štruktúru a niekoľko hrudiek. Na avokádo najemno nastrúhajte kôru z limetky, potom vytlačte šťavu a dobre premiešajte.
  4. Umyte kel, odtrhnite a vyhoďte stonky. Listy natrhajte na malé kúsky a pridajte k avokádu. Zelenú papriku nakrájajte nadrobno a pridajte k avokádu. Zo zväzku koriandra odrežte stonky, listy nakrájajte nadrobno a pridajte k avokádu.
  5. Do avokáda pridajte uvarenú quinou, soľ a korenie. Dobre premiešajte a spojte.
  6. Zmes rozdeľte na 8 porcií a z každej vytvarujte placku. Polentu vylejte na plech a rozotrite ju do hrubej vrstvy. Každú placku postupne položte na polentu a potom ju z druhej strany štedro posypte polentou z plechu. Uložíme do chladničky, aby stuhli, kým pripravíme holandskú omáčku.
  7. Vložte namočené kešu oriešky do kuchynského robota s nadstavcom s čepeľou alebo do mixéra. V malej miske zmiešajte vodu a kurkumu a potom ich pridajte do mixéra. Pridajte limetkovú šťavu, olej a dochuťte soľou. Spracujte alebo rozmixujte do hladkej a lesklej konzistencie – ak váš mixér nie je vysokorýchlostný, bude to trvať trochu dlhšie.
  8. Rozpáľte panvicu na strednom ohni, pridajte trochu kokosového oleja a opečte placky z oboch strán dozlatista. Môžete použiť dve panvice alebo môžete smažiť po častiach, pričom uvarené placky udržujte teplé.
  9. Podávajte po 2 placky s veľkým množstvom holandskej omáčky.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang