Zapekaný fenikel s mrkvou a pórom – recept

Magazín

Fenikel, mrkva a pór sa zmiešajú s aromatickou parmezánovou smotanovou omáčkou a posypú sa pekanovou strúhankou, aby vznikol dokonalý zeleninový gratin.

Ingrediencie

  • 750 g feniklových cibuliek (asi 2 veľké)
  • 1/2 ks stredne veľkej mrkvy (5 alebo 6 kusov)
  • 1 veľký pór
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdelené
  • 1 malý zväzok čerstvého tymianu (asi 12 vetvičiek)
  • 80 g vegánskeho parmezánu, rozdelené, plus ďalšie na posypanie
  • 1 a 1/2 šálky vegánskej smotany
  • 6 lyžíc vegánskeho masla, rozdelených
  • 3 lyžičky soli, rozdelené
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia, rozdelené
  • 1/2 lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky vločiek červenej papriky
  • 1 a 1/2 šálky pekanových orechov
  • 1 a 1/2 šálky strúhanky

Postup

  1. Umiestnite mriežku do hornej tretiny rúry a rozohrejte ju na 200 ºC.
  2. Pripravte si nasledujúce ingrediencie, pričom každú z nich pridajte do tej istej veľkej misy alebo hrnca: Z fenikla odstrihnite lístky. Cibuľky pozdĺžne rozpoľte cez koreň. Ak sú cibuľky veľké, každý kúsok ešte raz prepoľte. Fenikel nakrájajte na tenké plátky. Ošúpte a nakrájajte na tenké plátky mrkvu po uhlopriečke. Rozpoľte pór pozdĺžne a opláchnite ho medzi vrstvami, aby sa očistil. Bielu a svetlozelenú časť nakrájajte na tenké plátky.
  3. Tenko nakrájajte 1 strúčik cesnaku a pridajte ho do misy, 1 strúčik cesnaku nastrúhajte najemno a nechajte si ho na posypanie. Z 1 zväzku čerstvého tymianu nazbierajte lístky, kým nezískate 2 polievkové lyžice, 1 lyžicu pridajte do misy a zvyšnú 1 lyžicu dajte do stredne veľkej misy. 1 šálku parmezánu pridajte do misky a jemne premiešajte, kým sa nespojí, zvyšný syr si nechajte na posypanie.
  4. Do malého hrnca na miernom ohni dajte smotanu, 4 lyžice masla, 2 lyžičky soli, 1/4 lyžičky čierneho korenia, 1/2 lyžičky strúhaného muškátového orieška a 1/4 lyžičky vločiek červenej papriky. Za stáleho miešania varte, kým sa maslo nerozpustí, približne 5 minút.
  5. Smotanovú zmes nalejte na feniklovú zmes a miešajte, kým sa zelenina neobalí. Preneste do zapekacej misy a rozložte do rovnomernej vrstvy. Zakryte alobalom. Pečte 20 minút. Odokryte a pokračujte v pečení, kým fenikel nezmäkne a vrch nezačne tmavnúť, ďalších 25 až 30 minút. Medzitým si pripravte zálievku.
  6. Pekanové orechy nasekáme nahrubo a pridáme do misky s tymianom. Pridajte 1 a 1/2 šálky strúhanky, zvyšnú 1 lyžičku soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia. V mikrovlnnej rúre alebo na sporáku rozpustite zvyšné 2 lyžice masla. Do masla pridajte odložený strúhaný cesnak a premiešajte. Zmes strúhanky zalejte cesnakovým maslom a premiešajte, kým sa rovnomerne nepokryje.
  7. Zapečenú zmes posypte polovicou zvyšného syra. Pečte, kým povrch nie je sýto zlatohnedý, ešte 12 až 15 minút. Pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang