Vneste na stôl farebný nádych s týmto úžasným čučoriedkovo-limetkovým vegánskym koláčom. Má ovsený a mandľový základ a je pokrytý dvoma vrstvami bobúľ.
Ingrediencie
Na základ:
- 3 a ½ lyžice rastlinného oleja plus ďalšie na plech
- 100 g ovsených vločiek
- 100 g mletých mandlí
- 2 a ½ lyžice javorového sirupu alebo medu
Na bobuľovú vrstvu:
- 250 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
- 1 limetka a 1 citrón, zbavené kôry a odšťavené
- 2 lyžice javorového sirupu alebo medu
- 3 g práškového agaru
Na náplň:
- 50 g čučoriedok plus ďalšie na podávanie
- 50 g javorového sirupu alebo medu
- 1 citrón zbavený kôry
- 250 ml rastlinného mlieka (my sme použili ovsené mlieko)
- 2 lyžičky vanilkovej pasty
- 3 g práškového agaru
- ½ lyžice kukuričnej múky
- 1 limetka, kôra nakrájaná na prúžky, na podávanie
- okvetné lístky jedlých ruží, na podávanie (nepovinné)
Postup
- Rúru predhrejte na 190 °C. Na základ vymažte 20 cm tortovú formu olejom a dno vyložte papierom na pečenie. Ovsené vločky rozmixujte v kuchynskom robote na hrubo.
- Pridáme ostatné prísady spolu so štipkou soli a premiešame. Zmes pevne vtlačte na dno a boky formy. Pečte 8-10 minút dozlatista. Nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým pripravte vrstvu z bobúľ. Do malého hrnca dajte čučoriedky, citrusovú kôru a šťavu, javorový sirup a 150 ml vody a varte 15 minút na miernom ohni, kým bobule nezmäknú.
- Pomocou ručného mixéra alebo kuchynského robota ich rozmixujte na pyré, potom prepasírujte cez sito a vráťte do hrnca (mali by ste mať 300 ml tekutiny).
- Agar rozpustite v 100 ml teplej vody, pridajte do panvice a varte 2 minúty. Nechajte 10 minút vychladnúť a potom rozotrite na cesto. Chladíme 1 hodinu, kým nie je stuhnuté.
- Na náplň dajte čučoriedky, sirup a citrónovú kôru do malej panvice a varte 5 minút na miernom ohni, kým nezmäknú.
- Rozmixujte ich ručným mixérom alebo kuchynským robotom a potom ich prepasírujte cez sito. Spolu s mliekom, vanilkou, agarom (rozpusteným v 4 lyžicách teplej vody), kukuričnou múkou a štipkou soli vráťte do hrnca a vyšľahajte dokopy.
- Varte na miernom ohni 2 minúty, potom ochlaďte a občas premiešajte. Nalejte na vychladnutý koláč.
- Chladíme 5 hodín alebo cez noc. Ak chcete, ozdobte ďalšími bobuľami, limetkovou kôrou a lupienkami ruží. V chlade vydrží dva dni.